Zonnepanelen: nogmaals

donderdag, 04 februari 2016 - Categorie: Voorlichting

Naar aanleiding van twee recente verhalen over zonnepanelen op StopUMTS:
Voorlichting/9696/zonnepanelen_straling_van_omvormer%3B_wat_te_doen
en
Verhalen/9690/ehs_door_zonnepanelen
hieronder een nieuwe bijdrage van een lezer die er zelf al jaren plezier van heeft.
4 febr. 2016

Zonnepanelen op zich kunnen geen kwaad (zolang ze geen antennefunctie hebben voor masten uit de omgeving), maar waar je wel last van kunt hebben zijn de omvormer en de laadregelaar. Die laadregelaar wordt vaak niet genoemd, maar is wel een belangrijke stoorzender, zo weet ik uit eigen ervaring.
Wij hebben zelf een off-grid installatie, dus dat is natuurlijk anders dan wanneer je aan het net zit in Nederland, maar bij ons geldt dat de installatie van een 'stille' laadregelaar en het uitschakelen van de omvormer (wanneer niet nodig) alles uitschakelt. De zonnepanelen op zich hebben dus géén negatieve invloed, zoals wel vaak onterecht gedacht wordt. Het zijn de schakelende en pulserende regelaars die eraan gekoppeld zijn die de last veroorzaken.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een mini stand-alone installatie te creëren met zonnepanelen. Een accu (12v of 24V), een stille laadregelaar en led-lampjes, en je kunt de hele dag de wisselstroom uitschakelen en toch je huis verlichten. Daarnaast kun je bijv. ook je modem erop aansluiten (dus wel internet en telefoon). Wij hebben ook onze koelkast en vriezer op 24V draaien, evenals de muziekinstallatie (autoradio).
In vrachtwagen- en botenwinkels zijn er allerlei apparaten te koop op 12V of 24V, dus je kunt vrijwel eindeloos uitbreiden.

Misschien fijn om iets meer informatie op StopUMTS te zetten, zodat er wat meer duidelijkheid geschept wordt over zonnepanelen.

B.

Bovenstaande geeft inderdaad een nuttige aanvulling en bruikbare suggesties.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie