Zonnepanelen: straling van omvormer; wat te doen?
zaterdag, 10 juni 2017 - Categorie: Voorlichting
Naar aanleiding van een recent ervaringsverhaal over zonnepanelen:
Verhalen/9690/ehs_door_zonnepanelen
hierbij een reactie (op ons verzoek) van Marcel Honsbeek, lid van VEMES, de vereniging van meetspecialisten, vanwege de belangstelling voor dit onderwerp weer eens bovenaan gezet:
Hieronder mijn standaard antwoord op deze vraag, ik krijg deze zo'n 10 maal per jaar gesteld...
Vraag van klant:
Ik heb inmiddels begrepen dat een PV installatie met zonnepanelen die terug leveren aan het net, dirty electricity op je net kan brengen dat verstorend kan werken voor je gezondheid.
Antwoord:
Elk apparaat wat schakelend een wisselspanning maakt om vermogen om te vormen creëert daarbij elektrische en magnetische gepulste wisselvelden.
Afhankelijk van de basisfrequentie van de omvormer en de gebruikte EMC filtertechniek ontstaan er wel of geen hoogfrequente harmonischen die zich op de bekabeling als zender gaan gedragen.
Stel je voor, de omvormer van de PV (fotovoltaïsch) panelen (b.v. de Sunny Boy) heeft een basisfrequentie van 40 kHz. Dit is het aantal keren per seconde dat er een hoeveelheid energie opgewekt door de PV panelen, fasesynchroon op de sinus van jouw interne 50Hz - 230V elektriciteitsnet wordt terug geplaatst. Dit doen de digitale omvormers in de vorm van een puls. Dus 40.000 keer per seconde wordt er een puls energie op de fase van de 50 Herz 230V bekabeling geïnjecteerd (dit is wat terugleveren van energie op het lichtnet inhoud). Het is dan maar net afhankelijk van de lengte van de bekabeling tot aan de meterkast, of en hoe sterk de harmonischen van die 40 kHz gaan optreden en de 230V bekabeling zich als kortegolf zender in de honderden kiloHerz in je woning gaan gedragen. De lengte van 230V bekabeling in een standaard woonhuis is 300 - 600 meter. De idelale antenne voor het afstralen van 1 MegaHerz signalen is 300 meter (1/1 golflengte) of 600 meter (1/2 golflengte).
Ik heb in metingen met een oscilloscoop, harmonischen tot ver in de Megahertz band gezien. Die gaan dus sterk afstralen en komen vele kilometers ver qua bereik. Dit soort frequenties gebruikte men vroeger om naar ander landen en continenten te zenden! In de bijlagen enkele voorbeelden van de golfvormen en frequenties met de PV installatie aan en uit. Het verschil is duidelijk lijkt me.
Klant: Kun je deze signalen wegaarden?
Antwoord:
Qua aarding en stoorsignalen, dat is een vak apart om daar iets zinnig over te zeggen.
Het vak heet EMC: Elektro Magnetische Compatibiliteit, en het gaat over spoelen en condensatoren en wegfilteren van ongewenste frequenties op schakelingen en bekabeling.
Ik doe al een aantal jaren onderzoek aan aardingen en het oplossen van vergelijkbare situaties als die met PV omvormers: frequentiedrives bij boeren met melkvee. Je wilt niet weten hoeveel ellende boeren en hun melkvee hebben met die moderne computergestuurde omvormers op 5 KW pompen en moderne techniek in de melkrobot, om een paar kwartjes aan energie te besparen per dag. Ze verliezen 20% van de opbrengst aan melk omdat de dames in de stress schieten tijdens het melken. Inmiddels zo'n vijftien boeren gemeten en geholpen.
Sommige zaten aan de rand van de afgrond en wilden stoppen met hun bedrijf.
Rode draad bij EMV / EMC problemen: je moet eerst heel goed elektrotechnisch meten met spectrum analyzer en oscilloscoop aan een storend apparaat (bron) om te weten welk pad van aankoppeling optreedt bij welke frequentie. Pas daarna kun je gaan nadenken over de oplossing. EMC filters kunnen een deel van het spectrum wegfilteren. Met condensatoren kun je ook een deel wegfilteren. Apart aarden kan een oplossing zijn. Vaak passen we een combinatie van oplossingen toe. Bij Liandon (voorheen Nuon Techno) zitten de topmensen in Nederland op dit gebied. Ook met hun in het team lukt het ons niet altijd om de oplossing te realiseren.
Vaak ook door gebrek aan tijd / budget voor dit soort onderzoek.
Je kunt als fabrikant ook gewoon te foute apparatuur bouwen met elektronica ((-;
Probleem is dat het frequentiegebied onder de 100 kilohertz zo goed als ongereguleerd is.
Wellicht komt daar de komende jaren verandering in, als de nieuwe EN 55011 regelgeving door Duitsland en Italië voorgesteld, verplicht wordt in de EU. Dan moeten fabrikanten beter gaan bouwen met betere EMC filtersecties in hun producten.
Het draait uiteindelijk allemaal om het uitsparen van onderdelen waardoor een produkt goedkoper wordt, met als gevolg dat we deze ellende over ons afroepen. Storende EM velden kunnen je woonplezier goed verpesten.
Zoals je ziet is het allemaal niet zo makkelijk helaas.
Vandaar dat ik de afgelopen jaren los van het 230V lichtnet , standalone PV 24V DC gelijkstroom oplossingen heb ontwikkeld voor onze klanten. Hoofddoel is het opwekken van voldoende energie om het gehele woonhuis te verlichten met 24V gelijkspanning verlichting. Bij ons in Noorwegen heb ik hier ook al de gehele ICT( laptops, modem) op draaien. Dit kan met en zonder PV zonnepanelen. DC in woonhuizen wordt een trend.
De wereld zal de komende decennia meer en meer DC gelijkstroom gaan toepassen in de energiesector.
Al je ICT apparaten in huis willen DC gelijkspanning gevoed worden, waarom zou je dan nog omvormen als daar veel problemen en energieverlies bij ontstaat?
--
Med vennlig hilsen,
Met vriendelijke groet,
Marcel Honsbeek
ElectroSense
Grøndalsvegen 129
2429 Tørberget
Norway
T: +47 62 780 350
info@electrosense.nl
www.electrosense.nl
ElectroSense is lid van:
Emvion: www.emvion.nl
Vemes: www.vemes.nl
Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel
en voor omvormers zie:
www.marktplaats.nl/z/omvormer-zuivere-sinus.html?query=omvormer%20zuivere%20sinus
en
www.google.nl/webhp?tab=mw&ei=roVTWZ3zD8iymQHpkbmoBg&ved=0EKkuCAUoAQ#q=omvormer+schone+sinus
SMA (Sunny Boy), Mastervolt, ABB, Danfoss en Victron hebben ingebouwde netfilters om netvervuiling tegen te gaan.
er is dus een ruime keus, maar we hebben nog geen info welke het best te gebruiken is.
Op Facebook werden de volgende merken gesuggereerd:
Mastervolt, Victron, SMA
Hoe betrouwbaar deze info is is ons onbekend.
Aanbevelingen van Ruud Sikking 2 okt. 2020:
Let op hoe de installateur bedraad. Zonnepanelen moeten volgens de NEN1010 een eigen aardlekschakelaar hebben. Dat moet er een zijn met een z.g. B uitschakelkarakteristiek, want die negeert piekstromen. De aansluiting van de B aardlekschakelaar gaat direct op de hoofdschakelaar en absoluut niet op een type A aardlekschakelaar, want die gaat anders regelmatig uitvallen.
Stel bij het aanleggen van zonnepanelen de navolgende eisen aan de installateur:
• Geen optimizers toepassen.
• De omvormer moet een SMA-model zijn.
• Draden dicht bij elkaar leggen, kort houden en twisten.
• Metalen onderdelen aarden.
• Plaats filters in de in- en uitgang van de omvormer.
Zie ook:
www.zonnepanelen.net/8-punten-om-omvormer-te-kiezen/ .
Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie