Slimme meter: waarschuwing!

vrijdag, 20 november 2015 - Categorie: Voorlichting

ERVARINGSVERHAAL: Veranderen van elektriciteitsmeter door de slimme meter van Liander. Problemen ? Zet een wokpan over de meter volgens Liander

Bron: mail van een lezer 20 nov. 2015

Hierbij mijn ervaringsverhaal over de grote aktie van Liander om Nederland inwoners aan de slimme meters te krijgen. Pas heb ik op het nieuws gehoord dat er 5 miljoen meters zijn besteld door Liander.
Deze zomer kreeg ik een brief en een mooie folder van Liander over het veranderen van elektriciteitsmeters. Een folder met veel onduidelijke info waarom de slimme meter zo goed was om te hebben. Als je het voordeel van slimme meters bij bouwkundige meetspecialisten navraagt is het vooral
het voordeel voor Liander omdat Liander een duidelijk beeld krijgt van piek en dal uren en daarmee in de dal uren goedkoper elektriciteit kan inkopen. Ik kreeg meteen bij de folder een brief met een datum wanneer deze meter geplaatst kan worden.

In deze publieksfolder van Liander werden drie keuzes gegeven:

1. Je kiest niet voor de slimme meter maar voor een traditionele digitale meter. Dit moet je van te voren aangeven.
2. Je kiest voor een slimme meter die niet zendt, je moet de gas en elektriciteitsstanden zelf twee maal per jaar doorgeven. Er blijft wel een soort GSM die niet werkt in de meter zitten. De elektriciteitsmeter wordt ook aan de gasmeter gekoppeld en deze wordt ook vervangen.
3. Je kiest voor de slimme meter die wel zendt. Zes maal per jaar belt Liander met jouw GSM in de meterkast om de standen op te nemen. De hoeveelheid HF( hoogfrequent) straling valt dus mee. Ook hier wordt de elektriciteitsmeter gekoppeld aan de gasmeter.


Ik heb contact gehad met de telefoniste van Liander en ik vertelde haar dat ik elektro gevoelig was en dat ik liever niets zou vervangen. Ze vertelde dat de meters echt vervangen moest worden omdat er te veel storingen waren. Bij de monteur heb ik dit nog nagevraagd maar dat is het probleem helemaal niet. De echte reden is dat Liander zo veel mogelijk info via de Slimme meters wil ontvangen van zijn gebruikers.
En ik heb me laten overhalen nadat ik de traditionele digitale meter had bekeken bij buren. Ik had ook bij de buren gemeten met mijn HF en LF ( laagfrequent) meter en ik vond niets bijzonders. Dus toch begin oktober 2015 de analoge meter laten vervangen door een digitale traditionele meter. Na een paar weken voelde ik me steeds erg nerveus worden in de buurt van de meterkast en ik belde met Liander.
Tot mijn stomme verbazing had ze al meer klachten gehad en ze adviseerde me een wokpan over de meter te plaatsen. Dit is een algemene richtlijn van Liander om mensen met klachten een wokpan te adviseren.

Ik heb nog gebeld met Liander om een traditionele analoge meter terug te krijgen maar dit is heel moeilijk omdat deze niet meer gemaakt worden en vaak ook vernietigd worden. ( hoezo ? dit zijn nog goede meters !!!!) Het is nu redelijk in huis maar ik verlang nog steeds naar de oude analoge meter. Ik voel me toch iets opgejaagder in huis. Voor de rest heb ik weinig klachten nadat de pan over de meter is geplaatst.

Bij buren die een slimme meter hebben heb ik ook gemeten met de HF en LF meter. Er is niets bijzonders te meten. Ik moet erbij zeggen dat ik simpele meters heb die niet alles kan meten maar nu komt het:
ik voel me afschuwelijk in hun huizen.
Heel mijn concentratievermogen is weg en ik wordt down en duizelig. Dit gebeurt al binnen 30 minuten.

Mijn boodschap is voor elektro gevoeligen en ook voor andere kritische gebruikers : Laat je niets aanpraten en houd je analoge traditionele meter en neem voorlopig geen SLIMME METER ook al staat hij uit. En ook geen traditonele digitale meter. Aan deze meters moet nog veel meer onderzoek gedaan worden.
Ook meerdere verhalen gehoord van mensen die elektrogevoelig zijn die de SLIMME METER ook als afschuwelijk bestempelde.

V.M. ( naam bij redactie bekend)

Herhaald advies StopUMTS: weiger plaatsing van de slimme meter.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie