Playstation 3 en 4

woensdag, 26 augustus 2015 - Categorie: Voorlichting

Bron: ingezonden mail van een lezer
26 aug. 2015


Al sinds jaar en dag waarschuw ik mensen dat straling slecht is voor je gezondheid. Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen, ook niet door mijn eigen familie. Mijn zoon van bijna 15 wilde graag een nieuwe spelcomputer en dat moest een Playstation 4 worden. Helaas werkt een Playstation 4 ''out of the box'' alleen met draadloze controllers.

Playstation 3

In tegenstelling tot de Playstation 4 is een Playstation 3 wel zo aan te sluiten dat er geen bluetooth straling te meten is. Veel mensen weten dit niet, maar de Playstation 3 is zo ontworpen dat de bluetooth module van de controller volledig wordt uitgeschakeld als de controller aan de oplaadkabel wordt gehangen. Een Playstation 3 is dus gewoon te gebruiken door mensen die geen hoogfrequente elektromagnetische velden in huis willen.

Playstation 4

Bij de Playstation 4 is het onmogelijk om de bluetooth module van de meegeleverde controllers uit te schakelen. Hier zijn op Internet hele pagina's aan gewijd. Allemaal mensen die teleurgesteld zijn dat Sony een fout heeft gemaakt bij de implementatie van de connectie tussen Playstation 4 en de controllers. Want bij meting blijkt de controllers op volle sterkte te blijven zenden nadat de oplaad kabel wordt aangesloten. Consumenten die hiervan bewust zijn vermijden om deze reden de Playstation 4.

De oorzaak van deze implementatie

Omdat ik mijn zoon een belofte heb gedaan, hij zou een Playstation 4 voor zijn verjaardag krijgen, ben ik verder op onderzoek uitgegaan.

Daaruit bleek dat een deel van de communicatie via de bluetooth module blijft lopen om het touch gedeelte van de controller te kunnen besturen. Er bestond ook geen mogelijkheid om dit te emuleren of uit te schakelen. Dit was een bewuste keuze van Sony die al veel klachten op verschillende fora heeft opgeleverd. Ze blijven echter stug volhouden dat dit niet op te lossen is.

De uitkomst was dan ook dat het onmogelijk was om dit probleem op te lossen zonder de Playstation of controller te modificeren.

Toch een oplossing

Gelukkig is er sinds augustus 2015 wel een oplossing. Een Japanse firma heeft een controller op de markt gebracht die volledig gecertificeerd is door Sony en ook nog eens met een draad werkt. Dit betekent dat ook de Playstation 4 zonder bluetooth, via een USB-kabel eindelijk zo te gebruiken is dat deze geen hoogfrequente elektromagnetische velden meer afgeeft.

Deze controller (Hori FPS Plus) is zeer beperkt leverbaar en wij hebben hem via een winkel in Hong Kong weten te bemachtigen.
www.play-asia.com/hori-pad-fps-plus-for-playstation-4/13/708wqv
Het is een doorontwikkelde versie van een al eerder uitgebrachte controller van Hori. Deze nieuwe versie heeft een volledige emulatie van de touchpad ingebouwd en is dus 100% geschikt voor de Playstation 4.

Zo zie je maar. Waar een wil is, is een weg. Ik hoop dat er meer mensen geholpen zullen zijn met dit artikel. Want de hoeveelheid hoogfrequente elektromagnetische straling die er standaard van een Playstation 4 komt is bijzonder hoog en niet gezond voor je om lange tijd in te verblijven.

NB: vergeet niet om de bluetooth en wifi ook in het menu van de Playstation uit te schakelen.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie