Stralingswerend glas en stralingswerende kozijnen

zondag, 07 juni 2015 - Categorie: Voorlichting

Bron: Eén van onze lezers heeft informatie over dit onderwerp verzameld. Hierbij eerst zijn begeleidend verhaal met aan het eind een aantal links.

Bij straling afscherming is het raam/kozijn vaak een stralingsgat in de constructie. Muren zijn achteraf relatief makkelijk en onzichtbaar af te schermen met verf, vliezen of matten. Bij een raam kan je HF-straling werende folie plakken maar het effect is minder dan bijvoorbeeld muurverf. Fabrikanten waarschuwen vaak voor de kans op thermische breuk als je folies plakt. HR++ glas schermt in theorie straling af maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Een raam/kozijn is dus iets om liefst tijdig bij stil te staan.

Het kozijn is ook belangrijk om te bekijken. Goede afscherming hoort ook het raamkozijn bij.
Hout:
Hout schermt niet af maar de firma www.schreinerei-ziegelmeier.de biedt een speciaal straling afschermend kozijn/raam dat uitmuntend getest is. Het bevat flappen om aan te sluiten op afscherming van muren. Levering naar Nederland is mogelijk maar advies en plaatsing moet zelf regelen. Men geeft aan het glas ook los te leveren. (1)
Kunststof:
Kunststof kozijnen schermen standaard niet af. Stalen profielen in het kunststof verbeteren wel de afschermende werking van een kunststof kozijn. www.gealan.de biedt het “Reflect” kunststof kozijn aan waarin speciaal voor HF-straling afscherming een laag afschermend materiaal is verwerkt.
Tevens biedt www.gealan.de men een aluminium opzetprofiel “Aluminium-Vorsatzschalen” voor kunststof kozijnen aan, gemaakt om goedkoop en duurzaam allerlei kleuren en effecten te creëren. (2, 3, 4)
Aluminium:
Aluminium schermt straling af. Elk aluminium kozijn is daardoor geschikt om HF-straling af te schermen.

HR++ glas weert straling door de opgedampte metaallaag waardoor het HR++ genoemd mag worden. De afscherming van standaard HR++ glas valt in de praktijk vaak (erg) tegen. Specifiek zonwerend of warmtewerend dubbel glas glas schijnt een stuk beter te zijn. www.yourglass.com levert bijvoorbeeld een “Stopray” driedubbel super energiebesparend glas wat verkrijgbaar is met maar liefst drie metaalcoatings. (9) Men geeft echter geen enkele gegevens over straling werende eigenschappen, durft zelfs niet te beweren dat het die eigenschappen heeft en meldt dat in de glasindustrie de metaallagen steeds dunner worden om neutralere glaskleuren te maken en meer licht door te laten. Er bestaat röntgenstraling werend glas maar mij is onduidelijk hoeveel HF-straling dat tegenhoudt. Specifiek HF-straling werend glas bestaat ook.

www.schreinerei-ziegelmeier.de geeft aan zijn straling werende isolatieglas ook los te leveren naar Nederland. De HF-afscherming zou 60dB tot 70B zijn. (1)
www.glastroesch.ch levert ''Silverstar BIOELECTRIC Plus'' in standaard en super uitvoering. De super uitvoering daarvan heeft zeer goede specificaties met 52dB tot 65dB. (5)
www.staderglas.com en www.sanco.de leveren schijnbaar hetzelfde straling werende glas als www.glastroesch.ch maar dan onder de namen als ''Sanco Silverstar BioElectric'' tevens in een standaard en super uitvoering. (6)
www.glas-fandel.de heeft een speciale HF-afscherming glas folder en levert glas dat en fractie minder afschermt dan de bovenstaande maar ook goed afschermt. Daarvoor moet je dan wel voor driedubbel glas kiezen. Een of twee coatings van de TERMO-BIT Premium reeks zijn goed in het tegenhouden van HF-straling. (7)
www.uniglas.de heeft ook een folder over specifiek HF-afschermend glas maar je zal hun moeten belnaderen welk van hun producten je moet kiezen want er is een groot verschil in HF-afscherming tussen verschillende glassoorten en nadere informatie geven ze niet in de folder. (8)

Behalve de eerste zijn dit grote concerns die in diverse landen van Europa leveren, soms zelfs buiten Europa.

De HF-afscherming voorkomt meestal niet dat je normaal mobiel kan bellen. Telefoons stralen altijd harder dan nodig is. Met name zendmasten stralen vaak heel veel harder dan nodig, een factor factor miljoen meer dan nodig is voor een perfecte verbinding is geen uitzondering. Elk beetje afscherming helpt, hoe klein ook.

HF-schermende plakfolie is een oplossing als je bestaand glas niet wilt vervangen. Afschermende gordijnen kan ook maar die moet je dan wel dicht houden. De allerbeste folies zijn niet goedkoop. Bijvoorbeeld de RDF72 of RDF60 folie die tot 32dB afschermt is € 112 per vierkante meter. Er bestaat ook LX-70 folie. Het is minder goed en minder mooi dan specifiek HF-afschermend glas.

Dit is wat ik tegenkwam. Mocht u meer informatie hebben, geef het dan alstublieft aan deze site door. Het aantal bedrijven dat dit in Nederland aanbiedt en promoot moet nodig toenemen want menig “kozijnenaanbieder” weet hier nog te weinig van.

dB is een logaritmische schaal waarin afscherming uitgedrukt wordt
10 dB afscherming = factor 10 afscherming
20 dB afscherming = factor 100 afscherming
30 dB afscherming = factor 1.000 afscherming
40 dB afscherming = factor 10.000 afscherming
50 dB afscherming = factor 100.000 afscherming
60 dB afscherming = factor 1.000.000 afscherming
70 dB afscherming = factor 10.000.000 afscherming

www.gealan.de/architekten/produkte/andere/vorsatzschalen/index.php?mode=print

www.glastroesch.ch/glas/silverstar-bioelectric-1.html

www.glastroesch.de/produktdetail/silverstar-bioelectric.html

www.glas-fandel.de/images/PDFs/Merkbl%C3%A4tter%20Fandel/M_2013-031_D%C3%A4mpfung%20von%20HF-Strahlung-Elektrosmog.pdf

Een lezer gaf het volgende aanvullende commentaar.

Ik wil graag even reageren op het artikeltje over stralingswerend glas en stralingswerende kozijnen.
Er wordt gesteld dat aluminium kozijnen de beste bescherming tegen straling geven.
Ook wordt het Mobilfunkfenster van Ziegelmeier genoemd.
Dit is een houten kozijn met aluminium aan de buitenkant.
Er zijn wel meer producenten die houten kozijnen met aluminium bekleding leveren. Ook in Nederland wel.
Vooral in de passiefbouw kom je ze tegen. De zgn. passiefkozijnen.
Als je er even op googled dan kom je ze wel tegen.
Een paar voorbeelden:
www.passiefkozijn.nl of www.tifaoverbeek.nl
www.hekonorm.nl
of via www.passiefhuismarkt.nl

in Duitsland
www.holz-und-form.de/produkte/produkte-fenster/fenster-modern/fenster-normal-holz-alu/

in Zweden
www.tanumsfonster.se/
Deze zijn in Nederland te leveren via www.trabor.nl

Maar de stralingswerende eigenschappen van aluminium zijn niet zo geweldig goed.
Er zijn andere (edeler) metalen die beter scoren.

B.L.



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie