Spaarlampen en huidkanker

maandag, 23 februari 2015 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.gewoon-nieuws.nl/2013/11/wetenschappers-ontzet-over-spaarlampen/#.VOtUvvmG-VA .
21 nov. 2013

Wetenschappers ontzet over spaarlampen

Een artikel wat we eerder gemist hadden.

Compacte Fluorescerende Straling


Diverse wetenschappers die een onderzoek hebben uitgevoerd naar de werking van compacte fluorescerende lampen, zijn geschrokken van de slechte kwaliteit van de fosfor coatings waarmee deze lampen zijn behandeld. “Garcia Materials Science and Engineering Research Center” deed onderzoek naar veel verschillende soorten en merken van deze spaarlampen en constateerden dat de coatings van deze spaarlampen zo slecht zijn dat ze een aanzienlijke mate van Ultraviolet C en Ultraviolet A af geven.

Huidkanker
Het onderzoek dat werd uitgevoerd onder leiding van Miriam Rafailovich toonde aan dat door de UV-uitstoot gezonde huidcellen worden beschadigd. Consumenten moeten worden ingelicht bij het gebruik van de energiebesparende compacte fluorescerende lampen omdat de meeste van deze lampen dermate dunne coatings hebben dat zij niet beschermen tegen huidkanker.

Glazen barrière
Het dient zeker vermeden te worden om het licht van een UV-lamp van dichtbij te gebruiken. In alle gevallen waar ze worden toegepast dient er voor gezorgd te worden dat er zich een extra glazen barrière bevindt tussen de lamp en de huid.

Tijdens het onderzoek van deze wetenschappers werd vastgesteld dat dat gezonde menselijke huidweefselcellen werden beschadigd door de CFL-straling. Er is een cel die bekend staat als een fibroblast welke zich bevindt in het bindweefsel dat dingen zoals collageen produceert en keratinocyten, een epidermale cel die keratine produceert. Al deze cellen werden beschadigd door de compacte fluorescerende straling.

We mogen blij zijn met dit onderzoek, want de fabrikanten van deze lampen laten over deze gevaren niets horen, terwijl ze ongetwijfeld op de hoogte zullen zijn van de uitwerking ervan. Ook de EU zwijgt erover in alle talen, maar verplicht wel iedereen om er gebruik van te maken omdat ouderwetse gloeilampen niet meer geproduceerd mogen worden. Dat we dan op de hoogte zijn wat voor gevaren er aan de CFL-straling kleven en hoe die vermeden kan worden, is altijd handig om te weten.

Wanneer je als kind een celbeschadiging aan de huid krijgt is dat de makkelijkste manier om later in het leven huidkanker te ontwikkelen en is extreem dodelijk wanneer dit risico niet vroeg genoeg onderkend wordt.

En dan nog kwik in de lamp en de netvervuiling door het elektronische circuit die extra problemen kan geven. Huidkanker is er één van, zie:

Artikelen/8391/redir .



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie