Vraag: slimme meter in huurhuis? en algemene informatie over weigeren van de slimme meter

vrijdag, 06 februari 2015 - Categorie: Voorlichting

We kregen de volgende vraag:

Iemand woont in een huurhuis.
De verhuurder wil wel slimme meter, maar de bewoner van het pand niet.
Wie krijgt dan zijn zin? Heeft de bewoner een poot om op te staan?

Wie weet het antwoord?

De eerste reactie:


“Het enige waarmee ik de huurder kan helpen, is dat hij/zij wel de meter accepteert, maar niet de simkaart die er in zit. Dan is de verhuurder misschien tevreden als hij de slimme meter niet wil gebruiken om zijn huurder te controleren. Wil hij/zij dat wel, is hij/zij bezig met iets onbehoorlijks en dat mag niet van de wet”.
D.P.

en de tweede reactie::

Strikt genomen bepaald degene die de energielasten betaald wat er in zijn al dan niet gehuurde woning mag komen. Het is strikt genomen namelijk een zakelijk contract tussen de gebruiker/ betaler en de energieleverancier.
Een verhuurder kan wel op zijn strepen gaan staan, maar zolang hij de rekeningen niet betaald heeft hij geen zeggenschap. Hij is geen partij.

Wat de verhuurder dus wil en hoe speelt dus geen rol. Als hij na het vertrek van de huurder een slimme meter wil plaatsen is dat zijn zaak.
Natuurlijk kun je als partijen de zaak in en minne schikken, door wel de meter te accepteren, maar niet de SIM kaart die er in zit. Dat laatste is echter weer een zaak tussen de huurder/ betaler en het energiebedrijf.
In het slimste geval, dat de verhuurder de huur hierom op wil zeggen zal de rechter dat goed moeten vinden.

dit klinkt allemaal heel logisch.

Voor algemene informatie zie eerdere files over dit onderwerp op StopUMTS (rubriek voorlichting) en:


www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/slimme-meter-weigeren .
en
zonjonge.nl/slimme-meters/ .

Zie ook:
welketoekomst.wordpress.com/2013/02/18/weinig-mensen-weigeren-privacy-gevoelige-slimme-energiemeter/ .Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie