De feiten over kabelbedrijven en providers

vrijdag, 24 oktober 2014 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.tubantia.nl/regio/de-feiten-over-kabelbedrijven-en-providers-1.4592367 .
23 okt. 2014


ALMELO – Hoe zit dat nou, met al die kabelbeheerders en providers? De discussie over Cogas, Ziggo en Caiway is lastig te voeren zonder de feiten goed op een rijtje te hebben. Hier een overzicht van de vijf grote communicatienetwerken: coax-kabel, glasvezelkabel, telefoon (DSL-)kabel , GSM/UMTS en satellietverbindingen.

Coax
​Het coax-kabelnetwerk ligt in bijna heel Nederland en wordt beheerd door dertien aanbieders, variërend van grote bedrijven als Ziggo en UPC tot een piepkleintje als CAI Bleiswijk. Kijk voor een kaart welke beheerder waar zit op de kaart van nlkabel.nl.

Via coax kan televisie, radio, internet en bellen worden aangeboden. Belangrijk om te weten: op coax-kabel is per gebied maar één aanbieder actief. Kabelbedrijven zijn wettelijk niet verplicht hun netwerk open te stellen voor meerdere aanbieders. Technisch is het wel mogelijk, maar het brengt extra kosten met zich mee die door de netwerkbeheerder nauwelijks kunnen worden terugverdiend.

Glasvezel
Glasvezel ligt nog lang niet overal. Er zijn in Nederland twee aanbieders die bezig zijn netwerken aan te leggen: Reggefiber en CIF. Reggefiber heeft 90 procent van de markt in handen en heeft tot nu toe glasvezel liggen in de gebieden op deze kaart.
www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/ .

CIF heeft de overige 10 procent in handen, te zien op deze kaart.
www.cif-glasvezel.nl/ .

Via glasvezel kan televisie, radio, internet en bellen worden aangeboden. Het netwerk van Reggefiber is een open glasvezelnetwerk en wordt, omdat zij zo'n groot aandeel van de markt beheerst, gereguleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Door deze regulatie is Reggefiber verplicht om aanbieders op het netwerk toe te laten. Providers kunnen bijvoorbeeld zijn Tele2, XS4All, KPN, Caiway, Telfort en Vodafone. CIF wordt echter niet door de ACM gereguleerd, en is dan ook niet verplicht om hun glasvezelnetwerk open te stellen voor meerdere providers.

DSL-kabel
Het oude ‘koperdraadje’ van KPN, waar vroeger alle vaste telefoonverbindingen over liepen, ligt nog steeds door heel Nederland en is ook opengesteld voor gebruik door meerdere providers. Over dit netwerk kunnen, net als bij coax en glasvezel, diensten op het gebied van telefoon, tv, radio en internet worden aangeboden. Iedereen die om welke reden dan ook geen gebruik wil of kan maken van coax- of glasvezel, kan dus uitwijken naar DSL. Nadeel is wel dat de verbinding aanzienlijk minder snel is dan de andere netwerken.

Aanbieders op DSL zijn in grote lijnen dezelfde als die op glasvezel. Hun pakketten zijn op DSL wel goedkoper.

GSM/UMTS
In bijna heel Nederland is dekking van het GSM/UMTS-netwerk. Dat netwerk bestaat niet uit kabels, maar uit masten die door heel Nederland verspreid staan. Klik hier
www.gsmhelpdesk.nl/helpdesk/8/netwerk-dekking-kaarten .
voor een overzicht van de dekking van verschillende grote providers.

GSM/UMTS wordt vooral gebruikt voor mobiele telefonie en in toenemende mate voor het ontvangen en verzenden van data. Je kunt op je smartphone tegenwoordig ook tv kijken en internetten, maar voor huiselijk gebruik is dit netwerk zelden de eerste keuze. Aanbieders van abonnementen via dit netwerk zijn bijvoorbeeld KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort, Ben en Simyo. Aanbieders die ook diensten aanbieden op DSL- of glasvezelkabel combineren dit vaak met hun GSM/UMTS-diensten in één pakket.

Satelliet
Tv-kijken, internetten en bellen kan ook via satelliet. Dat betekent wel dat er een satellietschotel moet worden aangeschaft. De keuze in providers is beperkt. Astra2Connect biedt internet, telefoon en bellen, Eutelsat Tooway alleen internet. Er zijn andere providers maar die zijn meestal te duur voor de gewone consument.



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie