Ziggo en UPC: 1. Ingezonden brief en 2. uitschakelen WiFi

donderdag, 17 april 2014 - Categorie: Voorlichting

16 april 2014

Privacy geschonden!


Twee providers van internet dringen ongevraagd, via het openbare netwerk, uw huis binnen en veranderen de instellingen van uw modem! Ziggo en UPC zijn de privacy schenders, met de bedoeling om al hun klanten gebruik te laten maken van uw modem. In plaats van u te informeren over de mogelijkheden hoe uw modem plaats afhankelijk ingesteld kan worden, wordt het als een steunzender gebruikt om het belnetwerk te vergroten. Wanneer u weet dat voor het plaatsen van een zendmast een plek gehuurd moet worden en dat daarvoor tussen de 5 en 10 duizend euro per jaar betaald wordt, dan begrijpt u dat dit een zeer lucratieve oplossing is. Ziggo en UPC betalen u niets voor het gebruik van de steunzender in uw huis, nee zij laten u er voor betalen. Het is contractbreuk of hebben zij op een slimme meter manier het contract zo afgesloten dat de plaats van het modem een soort enclave in uw huis is. Een soort kleine onschendbare zender-ambassade waar Ziggo en UPC in en uit kunnen lopen.

In het belang van veilig en voorzichtig omgaan met energie en milieu zou het veel beter zijn dat het modem alleen on demand zou werken. U schakelt uw computer of tablet in en dan schakelt ook het modem in. En dan schakelt het modem zo in dat niet ook de hele buurt voorzien wordt van een netwerk waar ze geen toegang toe hebben. Hier ook het advies ‘denk globaal, handel lokaal’.
Jan van Gils, Rotterdam jgvgils@gmail.com .

Een goed advies. Hierop volgde een interessante correspondentie met een lezer:
17 april 2014


1. Van C.:

Hierbij reageer ik kort op het artikel: Ziggo en UPC: Ingezonden brief
woensdag, 16 april 2014 - Dossier: Juridische informatie (gewijzigd, nu voorlichting)

Onze zoon heeft hiervoor een oplossing bedacht: Hij heeft een TP link router tussen het netwerk en de router van UPC geplaatst. Hierdoor kan UPC er niet meer bij!
(Wel van beide apparaten wifi uitzetten)

2. Aan C.

Als ik het goed begrijp heb je dan twee allebei stralende routers achter elkaar en dat is ook niet zo fijn. Als je zoon een oplossing heeft waarbij de totale stralingsintensiteit niet toeneemt dan plaats ik die graag. Je schrijft wel van beide apparaten WiFi uitzetten. Werkt je zoon dan met bekabelde verbindingen? En als de WiFi uitstaat dan kan UPC er toch sowieso niet bij. Hoe zit dat?

3. Van C.:

De routers en netwerk zijn inderdaad alleen aangesloten met bekabelde verbindingen. Wifi is in beide routers softwarematig uitgezet (dit kan niet bij alle types).

De reden bij mij was een andere. Ik heb nu een abonnement bij UPC(kabel) een totaal pakket. Door de hoeveelheid vuile stroom bij ons in de buurt, gebeurde het regelmatig dat UPC een update uitvoerde. Dit gaf verschillende problemen:
· De softwarematige uitgezette wifi stond dan weer aan!
· Ik heb ook door de vuile stroom veel problemen met mijn router en netwerk gehad.

Ik had zelf steeds het idee dat de router een rol speelde in mijn netwerkproblemen. Eerst een router die stuk ging, nog bij KPN, waarschijnlijk door vuile stroom. Bij de vervanger van dit apparaat kon wifi niet worden uitgezet. Ik ben daarna overgestapt naar UPC. (meer internetcapaciteit, wifi softwarematig uit te zetten). In diezelfde tijd ging ook een NAS en een Moon DAC (apparaat om via het netwerk muziek af te spelen) stuk. Verder veel last van flikkerende lampen en kapotte lampen.

Mijn zoon en een andere specialist waren aanvankelijk sceptisch over mijn idee dat het netwerkprobleem aan de router zou liggen, maar zij konden het probleem ook niet duiden.
Mijn zoon heeft zelf thuis een extra router geplaatst om de beveiligingsreden van zijn netwerk en stelde toen voor om dit ook bij mij te doen om zodoende de updates van UPC uit te schakelen. Toen we dit hadden gedaan waren de problemen met het netwerk ook over. Het bleek dat de apparaten in mijn netwerk steeds een andere naam kregen door de updates van UPC en dan natuurlijk niet meer werden herkend in het netwerk. Om dit te voorkomen heeft mijn zoon de genoemde router ertussen gezet. Ik krijg nu geen update meer van UPC, omdat ze er niet meer bij kunnen. Daarnaast blijft de wifi nu uit! Ik hoef dit niet meer in de gaten te houden.

En dat laatste is natuurlijk belangrijk. Als je zelf geen meetapparatuur voor RF straling hebt is het anders niet of nauwelijks bij te houden of de WiFi door de provider wel of niet weer aangeschakeld is. Voor degenen die het nog volgen kunnen een latere mail van C.:

De TP link staat tussen het netwerk en de router van UPC.

Het is een alles in één Cisco EPC3925, ik heb in de configuratie de wifi uitgezet en beveiligd met een wachtwoord.
De Cisco regelt nu de internetverbinding en de TP link mijn netwerk en mijn problemen met het netwerk zijn nu opgelost.

De TP Link (ook hierin staat wifi uit in de configuratie) is voor het netwerk. Dit lijkt dubbel, omdat de Cisco dit ook kan, maar de instellingen in de router voor de apparatuur in het netwerk werden steeds veranderd door de updates van UPC.
Het voordeel van de TP Link ertussen is dat je interne netwerk altijd blijft werken ongeacht wat er veranderd wordt in de Cisco.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie