UZELF BESCHERMEN; Tips

zaterdag, 29 maart 2014 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=186 .
maart 2014

Hoe kunt u zichzelf tegen hoogfrequente straling beschermen?


... Maak zo weinig en zo kort mogelijk gebruik van een gsm. Kies zoveel mogelijk voor de vaste telefoon.

... Gebruik zeker geen smartphone, die continu zeer krachtige signalen uitstuurt, maar een gewone gsm. Als u toch een smartphone heeft of veel tijd doorbrengt bij mensen met een smartphone: let erop dat zowel de verbinding met WiFi als met mobiel internet (3G/4G) uitgeschakeld is als u ze niet gebruikt! Zoniet zoekt het toestel voortdurend verbinding met een netwerk. Gebruik zoveel mogelijk de 'airplane/flight'-modus.

... Vermijd alle draadloze technologieën. Kies voor internet via de kabel en een vaste telefoon met draad.

... Kies een woonst uit de buurt van zendantennes (gsm-masten)

... Maken uw buren gebruik van draadloze technologieën? Dan wordt u meebestraald. Probeer er eens met hen over te praten of stop wat informatie in hun brievenbus (bijvoorbeeld deze brochure www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=531:nieuwe-brochure-over-wifi-en-dect-bestel-uw-exemplaren&catid=43&Itemid=218 .). Vraag hen om over te schakelen op alternatieven met draad.

... Draadloos internet of draadloze telefoons op het werk? Probeer het probleem aan te kaarten bij uw werkgever, vakbond, preventiedienst of arbeidsgeneesheer.

... ‘Ontstoorders’, amuletten of blokjes die de straling zogezegd ‘neutraliseren’ zijn kwakzalverij. Wat wel werkt zijn bepaalde verven en textielen die de straling meetbaar afschermen.

... Hou steeds voldoende afstand tot spaarlampen (minstens 1 meter). Gebruik liever gloeilampen of halogeen-gloeilampen.

Zie ook onze Veelgestelde Vragen-sectie.
www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=139&Itemid=118 .

Meer specifieke informatie vindt u op de afzonderlijke pagina’s van de verschillende stralingsbronnen.
www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=section&id=5&Itemid=186 .

Hoe kunt u zichzelf tegen laagfrequente straling (elektromagnetische velden) beschermen?

Hoewel wij focussen op hoogfrequente straling, geven we kort toch enkele tips:

... Vermijd elektrische toestellen naast of in de buurt van het bed (wekkers, nachtlampen) of trek deze ’s nachts uit het stopcontact

... Vermijd inductiekookplaten (zeer sterke magnetische velden)
www.powerwatch.org.uk/news/20120611-induction-cookers-are-hazardous.asp .

... Vermijd of houd voldoende afstand (4-5 meter) tot transformatoren voor halogeenspots die werken op laagspanning (12V). Kies voor halogeenspots op gelijkspanning (230V), zonder transformator.

... Vermijd het om lange tijd door te brengen te dicht in de buurt van grote elektrische apparaten en installaties zoals koelkasten, cd-spelers, etc.

... Probeer uw computer zover mogelijk van uw lichaam te plaatsen wanneer u erop werkt. Bij een laptop kunt u eventueel werken met een apart scherm en toetsenbord. Hou vooral afstand tot de oplader.

... Ga niet in de buurt van hoogspanningsleidingen wonenLees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie