Bomen ziek door draadloze netwerken

zaterdag, 20 november 2010 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.telegraaf.nl/digitaal/article20362578.ece .
19 nov. 2010

Edwin van der Schoot
WAGENINGEN - Een mysterieuze bomenziekte belaagt het groen in westerse steden. Wetenschappers zien in de elektromagnetische straling van draadloos internet een van de oorzaken.Foto: DIJKSTRA BV
De afdeling plantcelbiologie van de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat bomen en gewassen schade ondervinden als ze aan elektromagnetische straling worden blootgesteld. Dat gebeurde in een proef in de gemeente Alphen aan de Rijn.
Ambtenaren in de Zuid-Hollandse plaats ontdekten vijf jaar geleden dat tien procent van de lokale bomen iets geks vertoonden, zoals bastknobbels, barsten en bloedingen.
Inmiddels is duidelijk geworden dat de ziekteverschijnselen zich niet tot Alphen aan de Rijn beperken, maar in alle stedelijke gebieden in de westerse wereld. Ook staat vast dat de oorzaak niet biologisch is.
Bij het onderzoek van Wageningen werden essen en maïsplanten blootgesteld aan straling van draadloos internet. Bladeren gingen een loodglansachtige kleur vertonen, opgevolgd door verdroging, bladsterfte en achterblijvende groei.
Daarmee zijn niet alle ziekte verschijnselen verklaard, maar wel een deel.
Wageningen pleit na de zorgwekkende conclusies nu dan ook voor een uitgebreider vervolgonderzoek. Zo zou gekeken kunnen worden of een appel van een zieke boom nog wel gegeten kan worden, of wat de economische gevolgen zijn.
TNO, dat ook een bijdrage aan het onderzoek leverde, neemt afstand van de voorlopige conclusie dat straling de veroorzaker van ziekte is. „Er is onvoldoende bewijs,” aldus een woordvoerder.
KPN, eigenaar van ene groot mobiel netwerk, volgt dit onderwerp ’uiteraard nauwlettend, zowel hier in Nederland als ook in het buitenland.’ Ook instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie en de Gezondheidsraad in Nederland zijn bekend met het verschijnsel. Volgens het antennebureau, onderdeel van het agentschap Telecom, is de hoeveelheid straling in Nederland dusdanig laag dat er voor mensen geen risico bestaat. Over planten kan het bureau geen uitspraak doen.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie