Aarding: tip van een lezer en commentaar en discussie

zaterdag, 15 maart 2014 - Categorie: Voorlichting

Ten gevolge van mijn gevoeligheid voor straling heb ik lange tijd slaapproblemen gehad.
Sinds een paar weken maak ik gebruik van een aardingsbandje en een aardingsmatje, te verkrijgen via: www.earthingnederland.nl . (ook via www.aardjezelf.com/ .)
Al vrijwel na de eerste nacht is de kwaliteit van mijn slaap enorm toegenomen.
Ik slaap nu veel dieper en ik word ’s nachts bijna niet meer wakker.
Ook voelde ik me vaak onrustig als ik teveel straling had opgedaan en ik merk dat ik door te aarden die onrust veel makkelijker kwijtraak.
Met de huidpotentiaalmeter is heel goed te zien hoe de huidspanning tot vrijwel 0 daalt wanneer je deze materialen gebruikt.
Overigens geldt dit volgens mij alleen voor de laagfrequente straling.
De huidspanning nam niet af wanneer ik een aardingsbandje gebruikte bij hoogfrequente velden.
Ik hoop dat met deze tip veel EHS-ers geholpen kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
................

Geplaatst omdat we het met deze tip eens zijn. Maar een lezer kwam direct met het volgende commentaar, waar we alleen maar wijzer van worden.

Ik heb een reactie op het artikel ''Aarding: tip van een lezer''.

Zoals Charles Claessens vandaag ook op zijn website vermeld: het gebruik van aardingsbandjes en dekens is zeer risicovol. Charles overdrijft heel vaak, maar dit keer moet ik hem gelijk geven. Afhankelijk of het elektrische veld wat je af wilt schermen onder of boven het bed afkomstig is, wordt het elektrisch veld lager OF HOGER! Zonder te meten waar de bron van het af te schermen elektrisch veld is, is het effect niet te voorspellen en het kan de situatie dus verergeren. De lichaamsspanningsmeting (huispotentiaal) is een misleidende meting omdat deze in beide gevallen 0 zal aangeven (ook als het elektrisch veld hoger wordt)! Hier zijn al diverse Duitse publicaties aan gewijd.

Ik zou daarom liever hebben dat je dit artikel weer verwijderd en geen reclame voor de leveranciers van deze aardingsmatje e.d. maakt. Of dat je dit grote nadeel ook vermeld bij dit artikel.

En dat laatste heb ik hierbij gedaan. Wees dus voorzichtig, maar als je merkt dat je door zo'n aarding beter slaapt dan lijkt me dat toch wel doorslaggevend.
Een volgend commentaar, met antwoord:


Nog een opmerking bij aardingsmatjes en alle andere te aarden zaken zoals klamboes, stralingwerende verf...
Met de huidige hoeveelheden vuile stroom ( Dirty electricity ...) is het raadzaam niets daarvan te aarden op de aarding van een stopcontact (veel te dicht bij de electrische leidingen zelf, die zowel LF als HF signalen opvangen en verspreiden), dus enkel op een totaal onafhankelijke speciaal daarvoor voorziene aarding!

en mijn antwoord:
Aparte aarding zou beter zijn, maar die is er i.h.a. niet. Als je eigen normale aardleiding goed genoeg is (< 5 ohm weerstand naar aarde) dan kan aarding op het stopcontact een enorme reductie van de velden geven, die voor een extreem elektrogevoelige duidelijk kan helpen, zoals we proefondervindelijk gemerkt hebben. Afraden van aarden op een stopcontact kan tot gevolg hebben dat men dat op de verwarming doet en dat is bepaald niet aan te raden.

Nogmaals, de proef op de som is altijd of men zich beter voelt na aarden of niet!

En hierna kwam weer extra commentaar, teveel om op te nemen, maar toch enkele simpele punten, die ook al in andere files staan. Elektrische snoeren en lampen en een elektrische wekkerradio dicht bij het bed zijn bronnen van storende velden. Houdt afstand. Elektrische bedden en waterbedden zijn nog erger, daarbij altijd 's nachts de stekker uit het stopcontact. Ook: aardingsmatjes trekken velden aan, dus als die van onder komen dan kun je erop gaan liggen, maar mogelijk nog beter, leg ze dan op de grond. Als het veld van boven komt dan krijg je last van een sterker veld, iets waar Charles Claessens ook al voor waarschuwde. Nog een paar belangrijke zaken.
Zorg ervoor en controleer dat er een aardlekschakelaar is. En wat al vermeld is, controleer of de aarding in huis goed is, maar dat is iets voor een specialist. Er is meetapparatuur en kennis van zaken voor nodig.
Deze laatste twee punten zijn van belang omdat de aardcontacten onderdeel van de elektrische installatie zijn. Zelf heb ik in huis een aantal geaarde stopcontacten. Bij toeval ontdekte ik dat de aarde op één van die stopcontacten niet was aangesloten. Aarding op zo'n stopcontact zou gevaarlijk kunnen zijn.
Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie