Spaarlamp en vuile stroom

donderdag, 09 januari 2014 - Categorie: Voorlichting

Bron: spaarlampramp.wordpress.com/elektrosmog/ .

De spaarlamp-ramp

ELEKTROSMOG

Gloeilampen veroorzaken nauwelijks tot geen elektromagnetische straling. Spaarlampen daarentegen veroorzaken aanzienlijk wat radiofrequente straling (in het frequentiegebied tussen 25 en 100 kHz).

Uit metingen van het onafhankelijke Franse onderzoekscentrum CRIIREM blijkt dat de stralingsniveaus bij spaarlampen tot op 1 meter afstand nog heel hoog zijn (13). Op 20 cm van de lamp kan het stralingsniveau maar liefst 180 V/m bedragen, wat enorm hoog is. Deze metingen werden herhaald en bevestigd door een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) (14) en het Zwitserse Federale Bureau van Energie (15).

Het CRIIREM waarschuwt dan ook dat spaarlampen op voldoende afstand moeten worden geplaatst en dat ze best niet gebruikt worden als bureau-, bed- of leeslamp. Het Europees verbod op gloeilampen zal er evenwel toe leiden dat veel meer mensen spaarlampen zullen gebruiken in deze toepassingen, met een hoge blootstelling aan elektromagnetische straling tot gevolg.

Gezondheidsinstellingen en expertencomités beweren vaak dat deze stralingsniveaus geen probleem vormen omdat de internationale ICNIRP-normen voor straling gerespecteerd worden. Deze normen worden echter sterk bekritiseerd door een steeds groter wordende groep wetenschappers, die stelt dat deze normen veel te laks zijn (16).

Naast de straling die direct door de lamp uitgezonden wordt, zijn er aanwijzingen dat spaarlampen ook zogenaamde ‘dirty electricity’ veroorzaken. Dat wil zeggen dat de straling uitgezonden door spaarlampen zich verplaatst en voortzet langs de elektriciteitsdraden in huis, hetgeen zorgt voor een extra blootstelling aan elektromagnetische straling, ook in andere kamers.

Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad the American Journal of Industrial Medicine wijst uit dat blootstelling aan dirty electricity leidt tot een significant verhoogd risico op kanker(17). Ook onderzoek van de Canadese onderzoekster Magda Havas wijst op de mogelijke schadelijke invloed van dirty electricity (18).

Al bij al kan gesteld worden dat er nog weinig onderzoek is gebeurd naar de mogelijke schadelijke invloed van spaarlampen en de straling die ze veroorzaken. Het is zeer bedenkelijk dat gloeilampen verboden worden zonder dat eerst meer onderzoek is gebeurd naar de effecten van spaarlampen.

Uitzending van het Nederlandse consumentenprogramma RADAR over spaarlampen. Herbekijk ze hier.

“Spaarlampen veroorzaken netvervuiling, ‘vuile stroom’, legt hoogleraar Elektrische Storingen Frank Leferink van de Universiteit Twente uit. De vuile stroom wordt met mooie plaatjes van de gemeten elektrische spanning en stroom geïllustreerd. Wat zien we? Geen mooie vloeiende vorm zoals bij de goeie ouwe gloeilamp, maar allemaal scherpe pieken. Het gevolg is volgens Leferink, dat de beoogde elektriciteitsbesparing niet wordt behaald. Ook kan het zijn dat automatische zekeringen niet goed functioneren. Een in de winkel om de hoek gekochte LED-lamp maakt het helemaal bont; die zou eigenlijk verboden moeten zijn.
——————————————————————————————————————-

Meer informatie over de risico’s van elektromagnetische straling vindt u op de website van Beperk de Straling.

BRONNEN:

(13) CRIIREM

(14) Evaluatie van het elektrisch en magnetisch veld van spaarlampen, G. Decat, G. Meynen, P. Van Tichelen, Studie uitgevoerd in opdracht van LNE, VITO, november 2007

(15) ‘Verdacht: Sparlampen strahlen stärker als angenommen’, Berner Zeitung, 10/02/2010

U kunt de elektromagnetische straling uitgezonden door spaarlampen zelf nagaan, door een radio op ‘AM’ te zetten op een frequentie waarop ruis te horen is, en vervolgens de radio in de buurt te brengen van een spaarlamp in werking. De elektrosmog wordt op deze manier hoorbaar.

(16) Zie bijvoorbeeld:

www.bioinitiative.org
www.emfacts.com/papers/icnirp_critique.pdf
www.salzburg.gv.at/ICNIRP-Kritik1.pdf
www.hese-project.org/hese-uk/en/niemr/icnirp.php

(6) Milham, S. & Morgan, L.L. (2008), A new electromagnetic exposure metric: high frequency voltage transients associated with increased cancer incidence in teachers in a California school, Am J Ind Med., 51(8):579-86.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18512243

Zie ook www.emfacts.com/weblog/?p=903

(7) Havas, M. 2006. Electromagnetic Hypersensitivity: Biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis. Electromagnetic Biology and Medicine, 25: 259-268, 2006.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17178585

Biological effects of dirty electricity – Magda Havas (PDF)


Zie verder:
mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/120483-vuile-stroom-en-vuile-stroom.html .
en
www.electrohealth.nl/wetenschap-h/wetenschap-biologische-effecten/14-wetenschap/55-biologische-effecten-van-netvervuiling .



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie