Draadloos streamen? Liever niet!

donderdag, 14 maart 2013 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.ehs-ervaringen.nl/blog/2013/03/draadloos-streamen-liever-niet/ . 14 maart 2013

Veel van onze lezers zullen niet weten wat streamen is. Op bovenstaande website wordt dat uitgelegd (en hieronder gereproduceerd). Het komt er simpel op neer dar je het niet draadloos moet doen.

Gepubliceerd 14 maart 2013 | Door Johan
Streamen is hot. Daarom zullen we een artikeltje aan wijden.

Wat is streamen
Volgens Wikipedia is streamen: media die rechtstreeks via computernetwerken (zoals het internet) worden gedistribueerd. Het proces wordt streamen genoemd en wordt gebruikt bij het webcasten en is een populaire distributiemethode bij het op verzoek bekijken van webvideos. Tijdens het streamen wordt continue een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, opdat een programma dit kan afspelen. Hierdoor kan de ontvangen media direct geconsumeerd worden zonder dat de gehele uitzending gedownload is.

Hoe wordt streaming aangeboden

Klinkende reclamecampagnes moeten ons wijzen op de voordelen van overal TV kunnen kijken. Ziggo, UPC en KPN gooien ons letterlijk ermee dood. Muziek via Spotify luisteren op de mobiele telefoon is iets dat bijna iedereen tegenwoordig denkt te moeten doen. Youtube wordt ook vaak bekeken via tablet en mobiele telefoon. Draadloze streaming is hot en vooral kinderen en tieners weten niet anders dan dat het zo zou moeten. Iedereen denkt dat het net zo onschuldig is als de ouderwetse analoge radio.

Wat is het probleem

Al deze technieken worden ons aangeboden als veilig en zeer modern. Maar wat vertellen ze ons niet? Streaming op zich is een prima techniek, het wordt pas vervelend als je draadloos gaat streamen. De reden is dat je een draadloos netwerk nodig hebt en dit is iets dat je eigenlijk niet in je huis wilt hebben. Alle recente onderzoeken op dit gebied vertellen ons dat dit soort straling in je huis gezondheidsklachten veroorzaakt. Helaas zadelen providers ons tegenwoordig standaard op met draadloos internet. Niet omdat het kan, maar omdat het moet, zonder dit netwerk kun je niet draadloos streamen. De uitzondering is het netwerk van de mobiele provider gebruiken. Helaas is dat in heel Nederland inmiddels ook al beschikbaar.

Naast het netwerk heb je ook nog een apparaat nodig dat kan streamen. Dit apparaat is niet alleen aan het ontvangen, maar ook aan het zenden. Dat betekent dat de stralingsbelasting voor degene die dichtbij het apparaat zit bijzonder hoog is. Met draadloos streaming val je dus twee keer in de prijzen. De eerste keer doordat je een draadloos netwerk nodig hebt en de tweede keer doordat je apparaat ook draadloos moet werken. Deze vorm van TV kijken of radio luisteren is dus af te raden als je jezelf niet wilt overbelasten.

Deze vorm van straling is hoogfrequent en gepulst en dat is heel wat anders dan de analoge radio die we vroeger gewend waren. Alle waarschuwingen die er gelden voor mobiele telefoons zijn hier dus ook van kracht! Lees dit eens aandachtig door.

Streamen voor het slapen

TV kijken voor het slapen via draadloos streaming is dubbel fout. Allereerst heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ons melatonine niveau (hormoon dat slaap vervorderd) sterk afneemt als we TV kijken voor het slapen. Dat komt omdat het licht dat door de display wordt afgegeven de productie van melatonine afremt. Datzelfde is bewezen van elektromagnetische straling. Dit wordt door het lichaam ook als licht gezien en remt de productie van melatonine ook sterk af. Een verstoord dag en nacht ritme en slecht slapen is dan vaak een gevolg.

Ons advies: gebruik gewoon een draad als je wilt streamen en kijk geen TV net voor het slapen gaan.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie