'Slimme energiemeter brengt privacy in gevaar'

maandag, 04 maart 2013 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.nu.nl/gadgets/3357601/slimme-energiemeter-brengt-privacy-in-gevaar.html .
3 maart 2013


Door slimme energiemeters te installeren die via het internet het energieverbruik doorgeven, komt de privacy van huishoudens op het spel te staan.

Slimme energiemeters geven rechtstreeks door aan de energiemaatschappij hoeveel energie er wordt verbruikt. Maar de patronen in elektriciteitsverbruik die ze doorgeven, kunnen door eventuele hackers worden gebruikt om vast te stellen wat er in een huishouden gebeurt en of er mensen thuis zijn.

In november bleek al uit een onderzoek van de University of South Carolina dat sommige energiemeters onversleutelde data verstuurden.

Overheden kunnen de data van slimme meters gebruiken om wietplantages op te sporen. Maar ook hackers zouden deze gegevens graag in handen hebben, zegt Samani. ''Ik kan je vertellen welke film je aan het kijken bent. Ik kan je vertellen wanneer de jacuzzi aan staat'', zegt hij.

Gevolgen
Volgens Samani is het een probleem dat steeds meer apparaten rechtstreeks verbinding maken met het internet. Als ander voorbeeld noemt hij auto's die zichzelf kunnen parkeren, zonder dat er een bestuurder in zit. Ook die zouden kunnen worden gehackt.

''We storten ons volop in deze nieuwe wereld. En er zijn wel zorgen, maar we realiseren ons nog niet wat hier de gevolgen van zijn'', zegt Samani.

Hij zegt dat fabrikanten van digitale apparatuur zich in de toekomst steeds meer bezig moeten houden met de beveiliging van hun toestellen, met het oog op de privacy van de gebruiker. 'Privacy by design' moet centraal komen te staan, vindt hij.

Samenwerking
Daarnaast pleit Samani voor een nauwe samenwerking tussen overheden en de privésector, om cybercriminelen op te sporen en te veroordelen.

''Cybercrime is wereldwijd, terwijl opsporingsautoriteiten juist zo zijn ontworpen dat ze lokaal opereren'', zegt hij. Daarom is het volgens hem essentiëel dat organisaties als Interpol en het Europees Cybercrime Centrum internationale samenwerking mogelijk maken.

Slechteriken
Volgens Samani wordt de druk op de instanties die cybercrime proberen af te wenden steeds hoger.

''Wij als de 'good guys', die zich proberen te verdedigen, moeten het elke keer goed doen. We moeten elk systeem en elke gebruiker verdedigen. De slechteriken hoeven het maar één keer goed te doen.''

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Een reden/argument temeer om geen slimme meter te nemen.



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie