Tips ter voorkoming van gezondheidsschade door DECT huistelefoons

dinsdag, 06 maart 2012 - Categorie: Voorlichting

Voor meer tips per categorie klik op het kopje van de rubriek voorlichting.

--------------------------------------------

Het onschuldig lijkende DECT basisstation, onderdeel van de draadloze huistelefoon, is een veroorzaker van grote elektromagnetische velden in huis. Dat komt voor een belangrijk deel omdat het basisstation altijd staat te zenden, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

1. Doe uw DECT-telefoon de deur uit, vraag ook de buren hetzelfde te doen. Heeft u er nog geen, begin er dan niet aan.

2. Als u niet zonder een snoerloze telefoon kunt uitkomen, kies dan voor de Eco-Dect plus techniek. Deze werkt alleen wanneer dat nodig is, dus tijdens een gesprek. Moet u echter wel zo instellen en werkt alleen als u slechts één apparaat aansluit. Bij meerdere telefoons op één basisstation blijft ook de eco-DECT voortdurend zenden.

3. Gebruik een snoerloos (ecodect plus) apparaat slechts als tweede telefoon en ook dan alleen wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als u ergens in huis of tuin bent waar u de telefoon anders niet kunt horen.

4. Bel zo kort mogelijk, ga voor langere gesprekken over op de vaste telefoon.

5. Staat het DECT-apparaat bij uw buren en u kunt uw buren niet overreden om hem te vervangen door een Eco-Dect plus geef deze dan cadeau, of neem afschermmaatregelen. Doe dit echter uitsluitend na een meting door een woonbioloog.

6. Als u niet zonder DECT-techniek wilt of kunt, plaats dan het basisstation zo ver mogelijk weg van de slaapruimtes van u en de buren, bijvoorbeeld in de kelder als u er een heeft. Op die manier komt er toch minder straling naar boven.

7. Trek tenminste ‘s nachts de stekker van het DECT apparaat uit het stopcontact. Daarbij gaat het om de stroomstekker en niet om de telefoonstekker.

8. Een andere mogelijkheid is om er een voorschakelapparaat aan te hangen. Er bestaat zoiets als een faxselect, die schakelt de fax aan als er een faxoproep binnen komt. Dit apparaat werkt ook bij de DECT-telefoon.

9. Wees terughoudend met onvoorwaardelijk te geloven wat fabrikanten of zelfs overheid beweren over de risico’s van DECT-telefoons. De techniek zou volledig risicoloos zijn, omdat slechts met zeer geringe zendvermogens wordt gewerkt. Neem uw eigen verantwoordelijkheid en informeer u goed, praat er met anderen over en besef dat overheid en industrie slechts de problemen van opwarming als risico beschouwen, alle andere klachten worden als niet mogelijk beschouwd.

10. Let op, het begint er op te lijken dat fabrikanten door krijgen dat DECT een besmette naam wordt. In Duitsland worden al DECT-telefoons verkocht zonder dat dit op de verpakking staat, daar staat zelfs analoge telefoon op. Dat analoog slaat slechts op het feit dat de aansluiting met het vaste net analoog is. De techniek is gewoon DECT.

Bron: Prof.dr.ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc, ''Elektrostress & Gezondheid''Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie