Tips ter vermindering van magnetische wisselvelden.

zondag, 04 maart 2012 - Categorie: Voorlichting

Tips ter vermindering van magnetische wisselvelden

1. Verwijder zo veel mogelijk alle stroomverbruikende apparaten uit de slaapkamer of trek tenminste alle stekkers er uit voor u gaat slapen. Probeer stroomvrije zones te maken.

2. Probeer 1 tot 2 meter afstand tot stroomvoerende leidingen en apparaten te houden. Let daarbij speciaal op (stijg)leidingen in muren. Maar denk er aan dat ook de groepenkast, de verwarming (ketel, leidingen en radiatoren), televisies, stereotorens, motoren, pompen, computers, printers, keukenapparatuur en sanitaire leidingen stroom kunnen voeren.

3. Zie af van alle apparaten die door middel van transformatoren hun stroom van het net halen, of houdt tenminste 1 meter afstand, ga anders over op batterij of liever nog zonnecel voeding van het apparaat. Houdt ook minstens 1 meter afstand van alle oplaadapparaten en stopcontacten.

4. Zie eveneens af van TL-lampen, spaarlampen, laagspannings halogeen verlichting en dimmers.

5. Pas geen elektrische vloerverwarming toe, gebruik geen elektrische dekens, elektrisch verstelbare bedden, elektrisch verwarmde waterbedden, of trek in ieder geval voor het slapengaan de stekker eruit of schakel het apparaat met een dubbelpolige stekker uit (is nooit standaard aanwezig).

6. Voorkom dat er (verleng)snoeren onder uw bed doorlopen of anderszins bij u in de buurt liggen.

7. Zie er op toe dat de elektrische installatie nauwkeurig, zorgvuldig en geheel volgens voorschrift wordt aangelegd. Let daarbij speciaal op een goede aarding en dat ook sanitaire leidingen goed geaard zijn.

8. Gebruik elektriciteitsdraden die in elkaar gedraaid zijn, dit heft een deel van het magnetisch veld op. Of gebruik biokabel voor de installatie.

9. Vermijd het gebruik van een radio- of elektrische wekker of zet deze tenminste op 3 meter afstand van uw lichaam. Lukt dat niet ga dan over op een batterijwekker of een opwindwekker.

10. Houd minstens 100-200 meter afstand tot hoogspanningsleidingen of treinrails.

11. Houd minstens 20 meter afstand tot vrijhangende laagspanningsleidingen.

12. Verzet u tegen een trafohuisje in of nabij uw woning of werkplek.

13. Bij twijfels laat een ervaren woonbioloog uw huis doormeten en eventueel saneren of afschermen.

14. Ga er van uit dat u problemen met vuile stroom in huis heeft en neem daar de betreffende maatregelen tegen in de vorm van plaatsen van filters.

15. Laat een meting verrichten door een ervaren woonbioloog.

Bron: Prof.dr.ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc, ''Elektrostress & Gezondheid''Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie