Tips ter vermindering van laagfrequente elektrische wisselvelden

maandag, 05 maart 2012 - Categorie: Voorlichting

Tips ter vermindering van laagfrequente elektrische wisselvelden

Hieronder enkele tips om de invloeden van elektrische wisselvelden zo veel mogelijk buiten de persoonlijke sfeer te houden.

1. Let op een degelijke en zorgvuldige technische uitvoering van de elektrische installatie.

2. Creëer netvrije plekken in een ruimte, en maak ruimtes of delen van ruimtes netvrij, schakelbaar vanuit een centrale schakeling.

3. Schakel naar mogelijkheden de zekering uit van de slaapruimtes of installeer netvrijschakelaars, tijdschakelklokken, handmatige schakelaars, infrarood of radiografische schakelaars om de spanning er ‘s nachts af te kunnen halen. Sommige elektrogevoelige mensen reageren echter averechts op netvrijschakelaars.

4. Let er op dat er zo min mogelijk apparaten in de slaapkamer staan, verwijder verlengsnoeren. Houd tenminste 1 meter afstand tot alle niet verwijderbare apparaten en verdachte leidingen.

5. Trek alle stekkers uit het stopcontact, alleen uitschakelen van de apparaten is onvoldoende. Gebruik desnoods dubbelpolige schakelaars, als de spanning maar van de snoeren en apparaten af gaat.

6. Controleer de juiste positie van de stekker in het stopcontact, als een stekker er verkeerd om in zit maakt dat nogal wat verschil.

7. Let er op bij aankoop van nieuwe apparaten dat ze steeds voorzien zijn van een drie-aderige aansluiting, d.w.z. dat ze geaard zijn. Laat ongeaarde apparaten en snoeren in de winkel, ze bezorgen u alleen maar elektrische velden.

8. Probeer zo veel mogelijk alle apparaten en metalen delen in huis te aarden.

9. Indien mogelijk: gebruik uitsluitend biokabel.

10. Zie af van het gebruik van elektrische dekens, elektrisch verstelbare bedden, waterbedden of trek in ieder geval de stekker eruit als u naar bed gaat.

11. Wees voorzichtig met TL-lampen, spaarlampen en dimmers.

12. Houd tenminste 200 meter afstand van hoogspanningsleidingen.

Bron: Prof.dr.ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc, ''Elektrostress & Gezondheid''Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie