Elektromagnetische straling: Samsung smartphones hebben zeer lage stralingswaarden

dinsdag, 19 februari 2019 - Categorie: Voorlichting

Bron: nl.hardware.info/nieuws/63387/elektromagnetische-straling-samsung-smartphones-hebben-zeer-lage-stralingswaarden
10 febr. 2020

Voor de twee tabellen zie de link hierboven
Luuk van Gestel

De meeste mensen hebben een smartphone, die ook nog eens binnen een armlengte afstand is voor het grootste gedeelte van de dag. Zo kan het toestel in je broekzak zitten, aan je hoofd, in je hand of naast je op het nachtkastje liggen als je slaapt. Wat het effect is van de hoogfrequente straling die er geproduceerd wordt door een smartphone is op de lange termijn nog niet afdoende bewezen, laat staan dat het überhaupt kwaad kan.

Onderzoeksbureau Statista heeft bij het Duitse Federale Bureau voor Stralingsbescherming een uitgebreide lijst samengesteld van smartphones - nieuw en oud - en de straling die ze uitstralen. De straling wordt weergegeven als SAR-waarde (Specific Absorption Rate) en geeft de afgegeven hoeveelheid hoogfrequente elektromagnetische straling aan de gebruiker weer. Er is geen universele 'richtlijn' met betrekking tot een 'veilig' stralingsniveau, maar de Duitse certificering 'Der Blaue Engel' certificeert alleen toestellen met een SAR-waarde van minder dan 0,6 watt/kg.

De Xiaomi Mi A1 behoort tot een van de meest sterk stralende apparaten met een SAR-waarde van 1,75 watt/kg. Het valt nog steeds onder de grenswaarde van 2,0 watt/kg (EU Rating), maar het is wel opvallend hoog in vergelijking tot de smartphone met de minste straling, de Samsung Galaxy Note 8. Xiaomi heeft met de Mi Max 3 en Redmi Note 5 nog twee apparaten die meedraaien in de top 15 meest stralende apparaten van de onderzochte toestellen. Ook de OnePlus 5T en 6T draaien mee in de top, net als de iPhone 7 en Google Pixel 3.

Tabel 1

In de lijst met de 15 minst stralende smartphones komt Samsung opvallend vaak voor met acht toestellen, waaronder ook (voormalige) vlaggenschepen als de Galaxy S9, S8 en S7. Ook zien we apparaten terug van ZTE, LG, Motorola en HTC.

Tabel 2

Er worden tips meegegeven om de hoeveelheid straling te verminderen tijdens het gebruik van een smartphone. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld geen e-mails checken terwijl ze aan het bellen zijn. Het gebruik van een headset wanneer is aan te raden.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie