Canon Printer installeren: ervaring en recept

maandag, 26 november 2018 - Categorie: Voorlichting

Mijn vorige (een HP) was kapot, mijn nieuwe (Canon) was in de aanbieding. Via Google ingelogd op de Canon website. Installeren lukte zonder problemen, maar ondanks dat ik de printer bekabeld verbonden had met de PC stond de WiFi van de printer na het installeren aan met rondom stralingsintensiteiten van ongeveer 0,2 tot 2 mW/m2 (bij de door mij gekozen afstanden). Met de printer uit zijn die waarden lager dan 0,2 µW/m2 en dat scheelt dus minstens een factor 1000. Vervolgens met enige moeite gevonden hoe de WiFi uit moest (bleek 2x een zwarte knop en eenmaal de WiFi knop snel achter elkaar in te drukken). Hiermee was het radio-frequente deel klaar. Vervolgens gemeten met de stekker van de printer op de 230 V aangesloten met de printer uit. Dat gaf dicht bij de printer een LF elektrische veldsterkte van 104 V/m. De stekker omdraaien gaf 73 V/m. Bij lampen is zoiets gebruikelijk, het elektrisch veld bij de lamp (in uit stand) hangt af van hoe de stekker in het stopcontact zit en de verschillen kunnen daar aanzienlijk groter zijn. Deze verschillen zijn er omdat de meeste schakelaars maar één van de twee stroomdraden afsluiten. Nu print ik niet zo vaak en na het printen haal ik de stekker uit het stopcontact. Dat gaf een reductie van het E-veld tot 2 V/m, een heel groot verschil. Die stekker heeft maar twee poten en dan weet je dat het aangesloten apparaat niet geaard is. Dat geldt ook voor geluidsboxen.

Concluderend mijn recept. Printer en PC zijn onderling bekabeld verbonden, WiFi uit. Als de printer niet gebruikt wordt de stekker uit het stopcontact. Idem voor geluidsboxen als je geen geluid nodig hebt. Verder voor de volledigheid: de PC is bekabeld verbonden met de router, WiFi van router en PC uit. De monitor met driepotige stekker is geaard en het toetsenbord en de muis zijn alleen verbonden met de PC en niet met de 230 V. De stekkerdozen zijn speciale met doorslagbeveiliging en goed geaard rondom (te koop bij Vitalitools).
Voor niet iedereen is bovenstaande voldoende. Voor speciale monitors en PCs, met (nog) minder storende velden verwijs ik naar Vitalitools en naar de VEMES meetspecialisten, voor links naar de adressen zie:
www.stopumts.nl/doc.php/Voorlichting/10440/redir .

Tot slot nog de links naar Canon website info over het uitzetten van de WiFi:

ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/Manual/All/MG3000%20series/NL/UG/ug_o_xx_01_28.html?fbclid=IwAR33ozNyegEnUc6K9URPDC9m1hUS81z24iOOqLsEcMVF3dt6GmZUZjFygWc

ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/Manual/All/MG3600%20series/NL/UG/ug_changing_settings1500.html

Dit verhaal is niet bedoeld als reclame voor Canon printers. Uit ervaring van meerdere gebruikers is gebleken dat ze vaak grote problemen hebben met het uitzetten van de WiFi bij deze printers.
Zelf heb ik eerder met HP printers ervaren dat de WiFi automatisch uitstond na het installeren. Ook die printers had ik voor het installeren bekabeld verbonden met de PC.

L.V., 2 sept. 2018



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie