SAR waarden: Deze 20 moderne smartphones hebben de minste en meeste straling

dinsdag, 28 augustus 2018 - Categorie: Voorlichting

Bron 1: www.ahealthylife.nl/deze-moderne-smartphones-hebben-de-minste-en-meeste-sar-straling/#
26 febr. 2017
Door Juglen Zwaan

Het gebruik van smartphones ontraden we natuurlijk, maar als je er dan toch een gebruik dan kun je er het beste één nemen met een lage SAR waarde en dan is onderstaande lijst van nut.
Voor de definitie zie:
en.wikipedia.org/wiki/Specific_absorption_rate


Elke mobiele telefoon zendt ongemerkt straling uit op verschillende frequenties. De sterkte van deze straling is echter door Europa op 8 oktober 2003 aan banden gelegd. De sterkte van de straling moet van Brussel sinds deze datum onder de 2 watt per kilogram lichaamsgewicht blijven. Alle telefoons die in ons land worden verkocht zitten onder dit limiet, maar er zijn toch grote verschillen…

De sterkte van de straling die mobiele telefoons uitzenden drukken we meestal uit in een zogenaamde SAR-waarde. SAR staat voor Specific Absorption Rate. Het is een eenheid die uitdrukt hoeveel straling er in het lichaamsweefsel wordt geabsorbeerd, waardoor warmte opgewekt kan worden. Meestal drukken we dit uit in Watt per kg, oftewel W/kg. Hoewel de wet een maximum van 2 W/kg voorschrijft, adviseert het Duitse instituut van Der Blaue Engel een SAR Waarde van onder de 0,6 W/kg (1).

Doorgaans worden er twee SAR-waardes opgegeven: eentje is de gemeten belasting bij gebruik op het hoofd en de ander op het lichaam. Bij telefoons geven fabrikanten vaak meerdere waardes op, zowel voor Europa als Amerika. Deze waardes kunnen onderling sterk verschillen. Laat je dus niet geruststellen bij getallen die gelden voor Amerika, voor Europesche frequenties kan het precies andersom zijn!

TOP 10 MINSTE STRALING VAN MODERNE SMARTPHONES
Gesorteerd op de SAR-waarde opgegeven door de fabrikant in W/kg

1. Samsung Galaxy S7 Edge (0,264)
2. Asus Zenfone 3 type Z017D (0,278)
3. Samsung Galaxy A5, 2016 (0,290)
4. Lenovo Moto Z (0,304)
5. OnePlus 3 (0,394)
6. Samsung Galaxy S7 (0,406)
7. HTC 10 (0,417)
8. Sony Xperia XA (0,473)
9. Honor 5X (0.560)
10. Samsung Galaxy A3, 2016 (0,621)

TOP 10 MEESTE STRALING VAN MODERNE SMARTPHONES

1. Honor 8 (1,5)
2. Huawei P9 (1,43)
3. Apple iPhone 7 (1,38)
4. Apple iPhone 7 Plus (1.24)
5. Honor 5C (1,14)
6. Sony Xperia X Compact (1,08)
7. Sony Xperia XZ (0.870)
8. LG G5 (0,737)
9. Apple iPhone SE (0720)
10. Sony Xperia X (0.720)
Staat jouw telefoon er niet tussen? Klik dan hier voor de volledige lijst.
www.ahealthylife.nl/complete-lijst-sar-waarden-mobiele-telefoons/

Op dit moment is de Samsung Galaxy S7 Edge de smartphone die het minste straalt met slechts 0,264 W/kg. De Honor 8 zit aan de andere kant van het spectrum op 1,5 W/kg en kun je maar beter vermijden. Opvallend is ook dat de iPhones extreem hoge stralingswaardes halen. Met name de iPhone 7 en 7 plus scoren bijzonder slecht. De vorige generaties iPhones stralen ook krachtig, maar minder dan de huidige serie. De SAR-waardes van Samsung telefoons liggen (enkele uitzonderingen daargelaten) meestal erg laag.

Vorig jaar heeft de Amerikaanse overheid een 25 miljoen dollar kostende studie laten uitvoeren, waarbij werd gekeken naar het effect op onze gezondheid. De uitslag was helaas dat mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend zijn (2). De IARC (International Agency for Research on Cancer) heeft inmiddels gsm-straling ook betiteld als mogelijk kankerverwekkend (3). Ook andere recente onder vermoeden dat straling toch DNA-schade kan veroorzaken op cel-niveau, met een verhoogde kans op kanker als gevolg (4).

TIPS VOOR GEZONDER GSM-GEBRUIK:
. Houd telefoongesprekken kort.
. Zoek informatie op via een bekabelde thuiscomputer.
. Leg de telefoon zoveel mogelijk bij je vandaan, zeker in de auto.
. Communiceer via korte berichtjes i.p.v. lange telefoongesprekken.
. Bel met een oortje in, of gebruik een headset.
. Zet de telefoon in vliegtuigmodus wanneer het toestel ongebruikt is.
. Zet mobiele data via 3g en 4g op smartphones uit. Je blijft dan wel telefonisch bereikbaar.

Als je denkt dat je met een lage SAR-waarde helemaal veilig zit, heb je het helaas mis. Als het bereik slecht is, zal de telefoon alsnog op het maximale vermogen gaan zenden in een poging het signaal te handhaven. Hierbij kan de sterkte van de straling toch nog behoorlijk toenemen. Telefoons met een lage SAR-waarde kunnen we daarom het beste vergelijken met light-sigaretten. Misschien gezonder dan normale sigaretten, maar gezond is het allerminst.

Zie ook:
plazilla.com/page/4295007247/wat-is-de-sar-waarde-van-een-gsm
en
www.welingelichtekringen.nl/tech/836924/deze-telefoons-geven-de-meeste-en-minste-straling-af.html
28 aug. 2018Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie