Slimme meter: onjuiste meterstanden, ongezond en te hacken; weigeren en verwijderen
maandag, 06 maart 2017 - Categorie: Voorlichting
Bron 1: tweakers.net/nieuws/121247/onderzoek-universiteit-twente-elektronica-interfereert-met-deel-energiemeters.html
14 febr. 2017
We wisten al dat slimme meters ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en dat ze te hacken zijn, waardoor ze door derden van buitenaf te beïnvloeden zijn. Nu een nieuw verhaal, ze zijn ook nog door apparaten in je eigen huis te beïnvloeden en wonderlijk genoeg geven ze dan kennelijk uitsluitend te hoge waarden aan:
Onderzoek Universiteit Twente: elektronica interfereert met deel energiemeters
Door Joris Jansen
Uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat naar schatting driekwart miljoen energiemeters in Nederlandse meterkasten verkeerde standen weergeven. Door storingsbronnen in de directe omgeving kunnen de meters fors hogere waarden weergeven.
Vooral statische meters blijken een aanzienlijk hoger verbruik weer te geven dan juist is. Ze blijken te goedkoop en niet geavanceerd genoeg. Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit Twente, heeft moderne elektronica zoals ledlampen en smartphoneladers een storende werking op statische en slimme meters. ''De ontwerpers van de meters hebben daar niet goed genoeg over nagedacht'', zo zegt Leferink. Uit het onderzoek zou vooral naar voren komen dat de afwijkingen bestaan uit te hoge meterstanden, zo blijkt uit een bericht in Tubantia.
www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/ut-deel-energiemeters-slaat-hoger-uit-dan-feitelijke-verbruik-1.6902492
Leferink en de andere onderzoekers hebben gewacht met publiceren om energieleveranciers in staat te stellen te reageren. De professor constateert echter dat de energiebranche de resultaten niet wil accepteren. ''Ze proberen alles te dempen. Toon maar aan dat het ook in een woning kan gebeuren, zeggen ze. Maar er komen wel steeds meer klachten binnen. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat energiemeters te veel aanwijzen. Deze slimme, maar slechte meters worden op dit moment niet meer geïnstalleerd door Netbeheer'', aldus Leferink.
Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders, heeft een contra-expertise uit laten voeren. De contra-expertise, die werd uitgevoerd door een onafhankelijke instelling, toont aan dat de onderzoeksresultaten van Leferink kloppen. Ook nu was de brancheorganisatie terughoudend in het accepteren van de resultaten. Volgens Leferink zei Netbeheer dat het probleem zich alleen voordoet bij verouderde meters en dat voor de nieuwere meters betere normen gelden. ''Dat klopt niet, want ook de verbeterde meters laten dit probleem zien'', aldus Leferink. Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de tien onderzochte meters een te hoge uitlezing aangaven. Op basis daarvan schat de hoogleraar dat in Nederland ruim 750.000 meters verkeerde standen weergeven.
Liane ter Maat van Netbeheer Nederland zegt dat de brancheorganisatie al een tijd bekend is met de onderzoeksresultaten. Ze erkent dat niemand belang heeft bij onbetrouwbare energiemeters en dat bepaalde onbetrouwbare meters niet meer worden aangeboden. Volgens Ter Maat worden alle energiemeters regelmatig gecontroleerd op betrouwbaarheid. Mocht er wat mis zijn, dan worden ze vervangen. Op internationaal niveau wordt nu gekeken of de normen moeten worden aangescherpt, aldus Ter Maat.
Wat er in bovenstaand verhaal bedoeld wordt met statische meters was me niet duidelijk, dus zoeken in Google, daar vind je wel statische meters, maar die hebben niets te maken met gas- en elektriciteitsmeters. Ondertussen de uitleg van een van de meetspecialisten:
Het artikel maakt onderscheid tussen de oude mechanische meters met draaiende onderdelen en de nieuwe statische meters. Wat er met statisch wordt bedoeld is dat er geen bewegende onderdelen meer in zitten in moderne energiemeters. Dat kunnen dus zowel slimme meters als gewone moderne meters zijn.
Bron 2: radar.avrotros.nl/nieuws/detail/slimme-meter-is-onbetrouwbaar/
3 maart 2017
'Slimme meter is onbetrouwbaar'
Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van de Universiteit van Twente, dat maakt de universiteit vanavond bekend in EenVandaag.
Andere energiebronnen in huis, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meterkasten kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik. In dat geval betalen klanten dus voor meer energie dan ze daadwerkelijk gebruiken.
Te goedkoop, te simpel
Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst ''onvoldoende robuust zijn gemaakt.'' Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag in een internationale wetenschappelijke publicatie.
Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders zegt dat de meter verouderd is. ''Waar we hier over praten is voortschrijdend inzicht van de wetenschap over hoe je met statische meters tot een een goede verbruiksmeting komt,'' aldus de directeur van Netbeheer Nederland André Jurjus. Uit eigen onderzoek van Netbeheer blijkt dat gebruik van de meter in gewone huishoudens niet tot hogere energierekeningen heeft geleid. Bekijk hier de persverklaring van de brancheorganisatie.
Netbeheer zegt dat de storingsgevoelige meter inmiddels niet meer wordt geplaatst. Maar volgens hoogleraar Leferink doet het probleem zich nog steeds voor, ook bij de nieuwe meters.
Vaker signalen
De Consumentenbond laat aan EenVandaag weten dat zij vaker signalen krijgen dat het energieverbruik omhoog schiet na het plaatsen van een slimme meter. Zij eisen dat de netbeheerders de klachten van klanten serieus moet opnemen. Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks vindt dat netbeheer 'dit nu onmiddellijk veel serieuzer moeten nemen dan ze in eerste aanleg doen. En ze moeten door onderzoek en door vervanging zorgen dat dat consumentenvertrouwen in de meter blijft.'
De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om voor 2020 alle energiemeters te vervangen voor slimme meters.
Weten of jouw meter teveel kan meten?
Wil je weten of jouw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt? Maandag zetten ze een overzicht online op netbeheernederland.nl. In EenVandaag riep de Consumentenbond consumenten op hun eventuele klachten te melden bij de netbeheerder of de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. Via deze link kom je met hun in contact.
Bron 3: www.computable.nl/artikel/nieuws/maatschappij/5970795/250449/meterstanden-slimme-meters-vaak-onjuist.html
6 maart 2017
Meterstanden slimme meters vaak onjuist
Voor weigeren van de slimme meter zie eerdere files op deze site en:
Bron 4: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/slimme-meter/vraag-en-antwoord/slimme-meter-weigeren
en
Bron 5: www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/slimme-meter-weigeren
en
www.stopumts.nl/doc.php/Voorlichting/10240/%7Bslimme_meter_weigeren%3B_overheid%7D
en
www.earth-matters.nl/11/10344/verborgen-nieuws/per-1-1-15-wordt-slimme-meter-grootschalig-aangeboden-weigeren-mag-waarom-dat-de-slimste-en-gezondste-keuze-is.html .
En voor verwijderen van de slimme meter zie:
www.stopumts.nl/doc.php/Verhalen/10489/%7Bslimme_meter_verwijderen%7D
en
www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/voorbeeldbrieven.html
Het nieuws over de onjuiste meterstanden heeft nu ook de internationale pers gehaald:
'Smart' meters can give false readings that are up to 582% higher than actual energy consumption.
This is according to a new study published by IEEE:
salsa4.salsalabs.com/dia/track.jsp?v=2&c=ypVZ3ED1e7Sahr3wZkQZFOMe2McAmNNe ,
and carried out by the University of Twente (UT), in collaboration with the Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS).
Read the full story here via ScienceBulletin.org »
salsa4.salsalabs.com/dia/track.jsp?v=2&c=oQbUr%2FvnAIw3WXxsIcckHOMe2McAmNNe
The article outlines the cause for inaccuracies --
The inaccurate readings are attributed to the energy meter’s design, together with the increasing use of modern (often energy-efficient) switching devices. Here, the electricity being consumed no longer has a perfect waveform, instead it acquires an erratic pattern. The designers of modern energy meters have not made sufficient allowance for switching devices of this kind.
But our utilities continue to try to convince us, ''nothing to see here folks - these meters are LEGAL!!'' --
Frank Leferink (Professor of Electromagnetic Compatibility at the UT) points out that “The energy meters we tested meet all the legal requirements and are certified. These requirements, however, have not made sufficient allowance for modern switching devices.”
Read the full story here via ScienceBulletin.org »
salsa4.salsalabs.com/dia/track.jsp?v=2&c=2eHsBqrDva1gLrOqqV639eMe2McAmNNe
As viewers of Take Back Your Power know, innocuous-sounding 'smart' meters are a major component in a multi-trillion dollar scam being perpetrated in the name of 'climate action' and grid modernization.
www.dailymail.co.uk/news/article-4288180/Smart-meters-readings-SEVEN-times-high.html .
Bron 6: www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/met-deze-slimme-meters-betaal-je-mogelijk-te-veel-voor-je-elektriciteit
7 maart 2017
Bron 7: radar.avrotros.nl/dossiers/detail/slimme-meter/?ns_mchannel=email&ns_source=dmdelivery&ns_campaign=RadarNieuwsbrief&ns_linkname=
20 aug. 2017
dossier van Radar over slimme meters
Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie