Wifi uitzetten: modems van KPN, XS4ALL, Proximus en Ziggo

donderdag, 16 augustus 2018 - Categorie: Voorlichting

Bron 1. KPN: huis webmaster StopUMTS
Een volledig bedrade niet stralende modem: KPN Experia v9 box, vier poorten voor computeraansluitingen, alle vier in gebruik met bekabelde verbindingen, en twee poorten voor bekabelde VoiP telefoonaansluitingen met verschillende nummers, ook in gebruik, met per telefoonnummer meerdere telefoons alle met bekabeling verbonden.
De manier om WiFi volledig uit te zetten: de WiFi drukknop aan de zijkant van de Experiabox 8 seconden indrukken, het controlelampje gaat uit en de straling reduceert tot onmeetbaar.
Van een lezer gehoord dat bij haar de WiFi een keer weer aanging zonder dat ze er erg in had. Dus opletten of het WiFi lampje gaat branden, en in dat geval de WiFi knop lang genoeg indrukken.
Bovenstaande komt via een ouderwetse koperen kabel ons huis binnen, we wonen te ver weg om een glasvezelverbinding te krijgen. Met glasvezel heb je ook TV erbij.

Voor de gebruikte kabels zie:
Voorlichting/10440/redir


Bron 2. KPN: e-mails van lezers
10 dec. 2016


Bij de KPN Experia Box model V10 werkt het net zo, ook met een drukknop om de wifi in- en uit te schakelen.


Bron 3. XS4ALL: e-mail van lezer
10 dec. 2016


Wij hebben een FRITZ!Box 7360 en daarbij kan je eenvoudig de WiFi uitschakelen door middel van een knop op het apparaat.
Ook is het mogelijk met de bijgeleverde software tijden in te stellen waarop de Wi-Fi automatisch in en uitschakelt.


Bron 4. Online: uit een e-mail van een lezer
20 dec. 2016


Een ZyXEL VMG8324-B10A, een WiFi knop die uitgezet kan worden en IPv6 en VOiP ondersteuning.


Bron 5. Proximus (België) : Facebook
27 april 2017


Bij Proximus (België) kan je wifi van je modem uitschakelen. Je moet het wel online doen (software)- en dan brandt idd het wifi-lampje niet meer. Heb ook wifi op laptop uitgeschakeld en werk met kabel.


Kortom er zijn de nodige modems waarvan WiFi makkelijk uitgezet kan worden.

Bron 6a.Ziggo : www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/
Bridge-modus inschakelen
Heb je een super-de-luxe router gekocht die je wilt gebruiken in plaats van de router in het wifi-modem van Ziggo? Dan kun je ons modem in bridge-modus zetten. Dat heeft voor- en nadelen. Hier zie je wat de mogelijkheden zijn voor jouw modem.

Dit verandert er in bridge-modus
. Alle wifi-opties van het modem gaan uit.
. De DHCP-server en NAT-instellingen vervallen.
. De firewall schakelt uit.
. Je kunt Wifispots niet meer gebruiken.
. De LAN-aansluitingen 2 t/m 4 gaan uit.

Staat hier iets tussen wat je toch graag wilt blijven gebruiken? Kies er dan voor om je eigen router als accesspoint in te stellen of stel het apparaat in als DMZ-host. Zo doe je dat:
www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/met-losse-router-instellen/

Zelf bridgen of bellen
Ziggo modems worden op verschillende manieren in bridge-modus gezet. Bij sommige modellen kun je dat eenvoudig zelf instellen en andere modems kunnen we alleen op afstand voor je in orde maken. Selecteer hieronder je modem en we helpen je verder. Staat je modem er niet bij? Neem contact op met de Klantenservice om deze te laten bridgen.
Voor het selecteren van de modem zie link 5a.

Zie verder:
www.wifispotsuitzetten.nl/wifispots-uitzetten/

Bron 6b. Ziggo: www.electrohealth.nl/hoe-kan-ik-de-wifi-van-mijn-ziggo-modem-uitzetten/
9 dec. 2016
Wifi van Ziggo modem uitzetten

In het kort: laat je Ziggo modem door de Ziggo klantenservice op Bridge Modus instellen!!!
www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/ .

Ik was laatst bij een klant in Amsterdam, die last had van straling. We wilden dus de straling in huis zoveel mogelijk verminderen. Zelf bepalen wanneer de wifi aan en uit is. De meeste wifi-straling kwam van het Ziggo modem. Hoe konden we deze wifi uitzetten?

Eco-Wifi

De Ziggo modems zijn 3-in-1 modems. Daar zit een ingebouwde wifi in. We gingen deze ingebouwde wifi van het Ziggo modem helemaal uitschakelen en een stralingsarme JRS Eco-Wifi router neerzetten.
www.electrohealth.nl/pcat/stralingsarme-wifi-routers-jrs-eco-wifi/
Zo’n Eco-Wifi is los aan en uit te schakelen en neemt dan de wifi-functie over. Zodoende kun je de wifi in huis uitzetten wanneer je wilt, en blijft de telefoon en de televisie gewoon werken. Want het Ziggo modem blijft gewoon staan.

Wifi uitzetten via het instellingenscherm

Eerst logden we in op het instellingenscherm van het Technicolor TC7200.U Ziggo internet modem.
www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/technicolor-tc7200/
Je opent dan een browser en gaat naar het volgende adres: 192.168.0.1.
192.168.0.1/
De standaard gebruikersnaam is admin en wachtwoord ook admin.

In het scherm kun je klikken op het tabblad ‘Wireless’ en vervolgens onder ‘Basic settings of 2.4GHz wireless access point’ kiezen voor ‘disable’ en opslaan. Doe hetzelfde onder het kopje ‘Basic settings of 5GHz wireless access point’.

Wifispots

Maar tot onze verbazing was de wifi nog steeds aan toen we het gingen meten! Hoewel in het instellingenscherm alles uit leek te staan! Dit kun je ook zien door een smartphone dichtbij het Ziggo modem te houden en naar de lijst van beschikbare netwerken te kijken: Ziggo op volle kracht bovenaan. Of nauwkeuriger met een App zoals Wifi Analyzer.
play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer
De wifi was dus nog niet uit. Ook het wifi-lampje op het modem is niet altijd betrouwbaar wat dit betreft. Het blijkt dat het Ziggo modem twee wifi-netwerken uitzendt: een privé-wifinetwerk en een publiek netwerk: wifispots.
www.ziggo.nl/internet/wifispots/
Deze had de wifi-netwerknaam Ziggo.

Bellen met de klantenservice. En de Horizon box!

Een telefoontje naar Ziggo bood opheldering. We moesten inloggen op Mijn Ziggo.
www.ziggo.nl/mijnziggo
Gebruikersnaam en wachtwoord was allang vergeten, maar de klantenservice kon de gebruikersnaam geven. Een nieuw wachtwoord konden we aanvragen via de mail. Daarna ingelogd, en inderdaad: de mogelijkheid om wifispots uit te zetten. Het kan daarna nog wel 24 uur duren voordat Ziggo op afstand de wifi ook echt uit zet!

De vriendelijke klantenservice wees mij erop dat er ook nog een Horizon box aanwezig was.
www.ziggo.nl/klantenservice/horizon/mediabox/
Deze box stond inderdaad onder de televisie. In de Horizon box zit ook nog een ingebouwde wifi router, die actief wordt zodra je de box inschakelt. De mevrouw van de klantenservice kon deze gelukkig op afstand deactiveren, erg prettig voor wifivrij TV kijken.

Bridge Modus

Maar vergeet al het bovenstaande. (Behalve de het uitschakelen van de Horizon box wifi.) Want uiteindelijk blijkt het volgende. Wanneer Ziggo op afstand een update stuurt naar het internet modem, kan zomaar weer de wifi ingeschakeld staan zonder dat je het weet. Dit heb ik nu al van verscheidene mensen gehoord.

Het beste is daarom om de Ziggo modem in de Bridge Modus te (laten) zetten.
www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/
Dat is heel simpel om te doen. Het heeft niets met het kaartspelletje bridgen te maken maar is een technische term: de Eco-Wifi neemt de router-functie dan helemaal over. Voor doe-het-zelvers heeft Ziggo een duidelijke uitleg beschikbaar.
www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/
Maar je kunt ook gewoon de Ziggo klantenservice bellen en het op afstand laten doen.

Vervolgens is er nog één belangrijke truc. Ik weet dit na reacties van klanten die een Eco-Wifi gekocht hebben en aangesloten op de Ziggo. Je laat eerst het Ziggo modem in de bridge modus zetten. De klantenservice stuurt op afstand het commando. Wacht totdat het Ziggo modem is herstart. Schakel dan het Ziggo modem gedurende 5 minuten helemaal uit (stekker uit het stopcontact) en daarna weer in. Dan sluit je de Eco-Wifi er pas op aan. Dit om er zeker van te zijn dat de Eco-Wifi een internetverbinding krijgt.

En sluit vervolgens de JRS Eco-Wifi router aan op LAN-poort 1 (de linker van de vier) van het Ziggo modem. De andere poorten van het Ziggo modem functioneren namelijk niet meer in de bridge modus.

Conclusie

Wil je volledige controle over de wifi-straling in huis?

1) Laat je Ziggo modem door de Ziggo klantenservice op Bridge Modus instellen.

2) Laat de wifi in de Horizon box uitschakelen.

3) Sluit je stralingsarme JRS Eco-Wifi router aan op LAN poort 1 van het Ziggo modem.
www.electrohealth.nl/pcat/stralingsarme-wifi-routers-jrs-eco-wifi/ .


Bron 7 Ziggo; extra info van een lezer:
2 maart 2018
Ik heb een modem van Ziggo en een mediabox. In het oude UPC gebied wordt de mediabox als modem gebruikt, dus de mediabox zorgt ook voor wifi.

Als je echter in het oude Ziggo gebied woont heb je een apart modem.
De mediabox straalt dan echter ook (veel), ondanks dat deze dan niet voor het wifi signaal zorgt.

Beide (wifi modem en mediabox) zijn via de software uit te zetten. Niet heel ingewikkeld, je moet het alleen even weten (even googelen, of zie link stopumts, zie hierboven).

Een andere optie is Ziggo bellen en het door hun uit te laten zetten. Nadeel daarvan is dat je nog steeds niet weet hoe je het kan uitzetten en hoe je kan checken of het nog steeds uitstaat.

Nog een puntje, het modem wordt ook gebruikt als wifi hotspot voor andere Ziggo abonnees. Deze moet je ook uit (laten) zetten, anders heb je nog steeds straling. Ik weet niet of de mediabox ook als hotspot gebruikt wordt.
P.V.


Voor de Ziggo horizon box WiFi uitzetten zie ook:
www.ziggo.nl/klantenservice/mediabox-xl/verbinden-met-thuisnetwerk/

en
www.stopumts.nl/doc.php/Verhalen/10453/redir .


Voor bekabelde iPhone en iPad, zie:
Voorlichting/10639/iphone_of_ipad_bedraad_aansluiten_op_internet
en
www.electrohealth.nl/pcat/stralingsvrij-bekabeld-netwerk/?c=109aaa212790 .


Zie ook:
Verhalen/11065/redir .Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie