Slimme meters; vraag en antwoord

dinsdag, 25 oktober 2016 - Categorie: Voorlichting

1. Een mail van een lezer met vragen:

Omdat bij diverse buren die óók weigeraars waren UITEENLOPENDE meters geplaatst zijn, vraag ik me af:

Hoe kom ik er achter of dit of dat FABRIEKSMERK & MODEL & TYPE wel of niet een potentiële straler is?

Buren die de slimme meter hebben geweigerd weten niet wat ze uiteindelijk in huis hebben gekregen.

Als de (monteur van de) netbeheerder bij mij op de stoep staat om de vervanging te doen, kan IK ZELF dan VASTSTELLEN of het een potentiële straler is?

Ik zag op Internet meldingen over mensen die achteraf bemerkten een stralend apparaat te hebben gekregen (en daar dan af willen).
Maar hoe kunnen mensen WETEN dat ze met een straler samenleven? Plotselinge significante verslechtering van hun gezondheid, of?

De Vraag heb ik al gesteld aan Autoriteit Consument & Markt / ConsuWijzer die doorverwees naar het telefoonnummer van Agentschap Telecom.

Dat Agentschap Telecom herhaalde tot 3x toe: ¨Ik heb geen flauw idee.¨ Vervolgens heb ik hen gemailed (ze hebben technici in dienst lijkt me) maar ik heb tot nu nog geen antwoord van Agentschap Telecom ontvangen.

Vandaar dat ik De Vraag aan u voorleg.

Uw antwoord op deze kwestie is voor mij van groot belang. Ik heb meerdere handicaps, mijn actieradius is klein, surfen op Internet kan ik niet lang volhouden.

Dank zij uw site heb ik de DECT telefoon afgedankt en WiFi slechts heel weinig aan. In diezelfde periode heb ik NEE gezegd tegen de slimme meter propaganda van mijn netbeheerder. Maar die gaat op geen enkele vraag in en blijft mij dezelfde standaardbrief steeds opnieuw sturen.


2. Antwoord StopUMTS

De slimme meter kun je gewoon weigeren en meestal is er geen enkele reden om de meter(s) te vervangen.
Als er één (gas of elektriciteit) meter vervangen moet worden, dan vragen om een traditionele meter met een draaischijf, kijk maar eens in de meterkast dan zie je wat ik bedoel. Ik begrijp niet waarom de buren hun meter(s) hebben laten vervangen.
Voor info zie het derde verhaal in:
Voorlichting/10029/weigeren_slimme_meter%3B_hogere_kosten
Daarin staat dat Liander dergelijke analoge draaischijfmeters wel levert. Die kun je ook op de bouwmarkt kopen. Uit de tekst in die file:
''Een draaischijf meter (ferraris meter is de technische term) ook in dubbeltarief uitvoering (dag- en nacht tarief) kan gewoon. Dat is een recht en wel zonder meerkosten.
Laat schriftelijk weten dat u een analoge draaischijf meter wil en niets anders.
Informeer aan de deur wat de monteur bij zich heeft en laat de te installeren meter van te voren aan u zien voordat er iets gebeurt. Stuur de monteur vriendelijk weg als hij niet de juiste meter heeft.''

Wat de buren betreft, in:
www.slimmemeters.nl/handleidingen/
zie je afbeeldingen van slimme meters. Als hun meter één van deze is dan straalt die zo nu en dan. Als ze verkeerd zijn voorgelicht dan kunnen ze eisen dat de oude meter(s) worden teruggeplaatst wegens valse voorlichting en anders naar een andere provider overstappen (dreigen daarmee zal meestal afdoende zijn)
Ik hoor graag hoe het verder gaat.Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie