Slimme meters; Kennisplatform EMV memo

maandag, 11 juli 2016 - Categorie: Voorlichting

Bron: www.kennisplatform.nl/elektromagnetische-velden-van-slimme-meters/

11 juli 2016


Elektromagnetische velden van slimme meters

Alle huishoudens in Nederland krijgen voor 2020 een slimme meter aangeboden door hun netbeheerder. Slimme meters zijn digitale meters voor het gas- en elektriciteitsverbruik, die op afstand zijn uit te lezen. Via een soort ingebouwde mobiele telefoon kunnen ze de meterstanden automatisch doorgeven aan de netbeheerder. Sommige mensen maken zich zorgen over mogelijk negatieve effecten op de gezondheid als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische velden (ook wel straling genoemd). In een memo gaat het Kennisplatform Elektromagnetische velden & Gezondheid (Kennisplatform EMV) in op de blootstelling aan elektromagnetische velden door slimme meters en de vraag of dit risico’s voor de gezondheid oplevert.

Conclusie

Het Kennisplatform EMV concludeert dat slimme meters de dagelijkse blootstelling aan elektromagnetische velden niet of nauwelijks verhogen. De extra blootstelling die een slimme meter oplevert is gering vergeleken met het normale gebruik van een mobiele telefoon.

De slimme meter stuurt standaard één keer per twee maanden een soort sms-bericht met gegevens over het energieverbruik. Daarnaast vinden er bij slimme meters, net als bij mobiele telefoons, statusupdates plaats. Het mobiele netwerk controleert dan of het nog contact kan maken met de slimme meter. Een stilliggende mobiele telefoon en slimme meter versturen enkele keren per dag een statusupdate naar het mobiele netwerk. Zo’n statusupdate is vergelijkbaar met een kort sms’je.

De blootstelling aan elektromagnetische velden van de slimme meter is vergelijkbaar met een stilliggende mobiele telefoon die altijd aanstaat, waarmee niet gebeld wordt, die zich minstens enkele meters van het lichaam bevindt en waarmee de gebruiker zes keer per jaar een sms’je of WhatsApp-bericht verstuurt.

Als bewoners dagelijks inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen ze er voor kiezen om de slimme meter één keer per dag een bericht met hun energiegegevens te laten sturen, in plaats van één keer per twee maanden.

Sommige mensen geven aan ‘elektrogevoelig’ te zijn. Elektrogevoeligen ervaren gezondheidsklachten als zij in de buurt komen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Elektrogevoelige mensen die zich zorgen maken over de blootstelling door slimme meters kunnen de slimme meter weigeren.

De volledige tekst van het memo kunt u hier downloaden:
www.kennisplatform.nl/wp-content/uploads/2016/07/20160711_Memo-EMV-van-slimme-meters.pdf .


Bovenstaande klinkt geruststellend, maar de slimme meter geeft toch nog enige straling af en kan gehackt worden. Verder zitten er een paar adders onder het gras.

In:
Berichten%20Internationaal/10005/%7Bsmart_meters_%E2%80%98not_needed%E2%80%99_after_all_for_european_power_grid%7D
stellen industrie officials: ''the aspiration should be to access this data in real time and bring in more storage solutions''.
''Real time'' betekent een continue straling van deze slimme meters met, zoals we uit de USA weten, zeer ernstige gezondheidsproblemen voor velen, zodanig zelfs dat ze hun eigen huizen moesten ontvluchten.

De geruststellende tekst in de memo van het Kennisplatform biedt hier geen garantie voor de toekomst, zeker niet als de industrie officials hun zin krijgen, zoals meestal het geval is.

Verder een interessante quote in bovenstaande link:
''The actual benefits of smart meters were also questioned at the conference, as several member states have done previously. Germany, for instance, has decided not to have a national roll-out plan at all, running counter to requirements laid out in EU legislation.''

In het memo van het Kennisplatform staat verder onder meer:
''1. Met slimme meters kunnen de netbeheerders de hoeveelheid stroom op het netwerk beter in balans houden. Er moet ongeveer evenveel elektriciteit het netwerk ingaan als er wordt afgenomen. Raken vraag en aanbod van elektriciteit uit evenwicht, dan kan dit leiden tot storingen of er moet energie worden verspild. Het wordt steeds moeilijker om het netwerk in evenwicht te houden, nu steeds meer mensen zelf energie opwekken en elektrische auto’s opladen. Slimme meters geven de netbeheerder meer informatie over het energieverbruik en de productie en helpen zo om vraag en aanbod beter in balans te houden.''
Volgens ons kun je met incidenteel (6x per jaar volgens het memo) uitlezen van de slimme meters de hoeveelheid stroom op het netwerk helemaal niet beter in balans houden. Een slimme meter geeft dan niet of nauwelijks meer informatie dan een analoge meter. Hier verstrekt het Kennisplatform o.i. onjuiste informatie.
Voorts staat in het memo van het KP dat de slimme gasmeter ieder uur draadloos zijn meterstand doorgeeft aan de slimme elektriciteitsmeter en dat is toch wel vaker dan 6x per jaar (afgezien van de meer frequente status updates enkele malen per dag).

Afgezien van bovenstaand commentaar geeft het memo nuttige informatie en tevens staan er een aantal links in voor verdere ook nuttige informatie.

Ons advies blijft echter (vanwege dat commentaar): weiger de slimme meter(s). Het mag en dan bent u voor nu en in de toekomst verzekerd van geen stralingsbelasting van deze bron. Tevens kunnen hackers er niet bij.



Lees verder in de categorie Voorlichting | Terug naar homepage | Lees de introductie