42 getuigenissen uit Crest, Frankrijk

zondag, 18 september 2005 - Categorie: Verhalen

Uittreksels uit 42 getuigenissen in Crest, vertaald uit het Frans.

De originele volledige getuigenissen, geprint, getypt en handgeschreven, zijn te vinden op www.sauvonsleon.fr (kies témoignages). Het gaat om getuigenissen van omwonenden van één antenne-installatie op het dak van het gebouw van Next (voorheen France Télécom) in Crest, Frankrijk.

Dit zijn getuigenissen in een rechtszaak, dus niet zomaar sterke verhalen. De auteurs zweren dat zij de waarheid vertellen. De inhoud van hun getuigenissen sluit aan op de resultaten van de epidemiologische onderzoeken naar welzijn en gezondheid rond antenne-installaties.

Hoofdpijn komt erg veel voor. In het rapport voor T-Mobile van het Jülich Instituut van 9 mei 2005 staat op bladzijde F 29, dat voor de relatie tussen straling en hoofdpijn de meest concrete aanwijzingen bestaan. Ook vermoeidheid en slaapproblemen worden veel genoemd. Dat is geheel in overeenstemming met het epidemiologisch onderzoek van Santini, zie grafiek op www.milieuziektes.nl/Pagina14.html

1.
Ik heb altijd een goede gezondheid gehad, maar ik ben zeer moe, ben degeen die het dichtst bij de antenne-installatie woont, heb last van de geluiden van de kast, heb door de abnormale vermoeidheid een banaal ongeval op mijn werk gehad. Als ik ergens anders ben, voel ik me na enkele uren weer normaal. Ik ben minder vaak in mijn appartement vanwege de antennes.

2.
Wij hebben allerlei medische problemen en letten daarom zeer strikt op onze gezondheid. Op medisch advies hebben we de grote stad verlaten en zijn we in Crest gaan wonen. Na enige tijd kregen we fysieke klachten die we niet kenden en niet konden verklaren. Regelmatig hoofdpijn en slaapproblemen, benauwdheid, gehoor- en soms gezichtsstoornissen, veel kriebel en jeuk, het gevoel van spanning in de hersenen, mijn suikerziekte is in de war, gewrichts- en spierspanning, gewaarwordingen die we tot nog toe niet kenden. Alles gepaard met een algehele vermoeidheid en door alle problemen een slecht humeur.

3.
Ik heb suikerziekte, gebruik insuline en heb 1,90 gram glycerine in mijn bloed. Sinds 13 april 2005 is mijn glycerine gestegen naar 2,55 en dat is nog nooit gebeurd. Ik voel mij zeer vermoeid. Vanwege de snelle achteruitgang van mijn gezondheid ben ik overtuigd dat de antenne-installatie de oorzaak is.

4.
Mijn echtgenote en ik hebben hevige hoofdpijnen sinds het ingebruiknemen van de antenne-installatie. Op sommige dagen is het zo ernstig dat wij onze woning moeten verlaten, om enkele uren zonder hoofdpijn door te brengen. Ik wil op onze leeftijd niet moeten verhuizen vanwege de antennes.

5.
Sinds de ingebruikname op 12 april 2005 hebben ik en mijn gezin onmiddellijk klachten gekregen. Mijn man en ik hebben terugkerende hoofdpijnen die met aspirine of paracetamol niet te bestrijden zijn, ons kind van x jaar klaagt over hoofdpijn, we slapen moeilijk in en door, en ik ben steeds misselijk. Mensen die bij ons op bezoek komen krijgen ook hoofdpijn.

6.
Ik heb een operatie ondergaan voor baarmoederkanker en moet dus goed op mijn gezondheid letten. Ik woon hier sinds 20 jaar zonder klachten. Dadelijk na de ingebruikname van de antenne-installatie kreeg ik het gevoel dat mijn hoofd onder stroom werd gezet, gevolgd door hevige hoofdpijn, misselijkheid en sindsdien moet ik elke middag het gebied rond de antennes verlaten om mij wat beter te voelen. 's Nachts slaap ik slecht en 's ochtends ben ik zeer moe. Ik heb een bijholte-ontsteking gekregen waarmee ik op 2 mei direct naar het ziekenhuis moest, anders zou mijn leven in gevaar gekomen zijn. Mijn gezondheidstoestand wordt met de dag slechter.

7.
Sinds de ingebruikname van de antenne-installatie op 12 april 2005 slaap ik zeer slecht, heb ik gekriebel in mijn ledematen, vooral mijn benen, die mij urenlang wakker houden. Ik heb gehoorstoornissen, die ik voorheen ook niet had. En ik heb last van een soort enorme vermoeidheid, altijd, die mij doezelig maakt zonder dat ik er iets aan kan doen, die mij in de war brengt en demoraliseert.

8.
Ik woon hier met mijn gezin sinds 7 jaar. De antenne-installatie bevindt zich op ongeveer 60 meter afstand. Vanaf de ingebruikname heb ik hartkloppingen en hoofdpijnen die op mijn werk verdwijnen. We zijn op vakantie geweest en hebben gemerkt hoeveel beter wij ons toen voelden.

9.
Wij hebben sinds de ingebruikname enorme hoofdpijnen en kunnen moeilijk slapen. We overwegen te verhuizen.

10.
Wij wonen bij de antenne-installatie en mijn kinderen gaan naar school op 120 meter afstand. Sinds de ingebruikname gedragen mijn kinderen zich niet goed, zijn druk, letten niet op, slapen slecht.

11.
Wij hebben last van voortdurende vermoeidheid, slaapproblemen, huidsuitslag. We zijn in het weekend weggegaan en - het lijkt wel magie - de klachten verdwenen geleidelijk. Wij gaan beslist verhuizen.

12.
Tot het moment van ingebruikname van de antenne-installatie had ik een goede gezondheid. Sinds de ingebruikname krijg ik 's middags hoofdpijn, heb ik moeite met zien, voel ik me gespannen, heb ik een druk op de borst.

13.
Sinds meer dan drie jaar heb ik geen enkel gezondheidsprobleem. Sinds enige tijd voel ik me zeer vermoeid, heb last van spierpijnen, hoofdpijn, een verdoofd gevoel en malaise. Ik heb er niet veel aandacht aan besteed, dacht dat het van het drukke leven kwam. Totdat ik ontdekte dat de antenne-installatie sinds 15 dagen in gebruik was en al die problemen als bij toverslag verdwenen als ik niet in Crest was.

14.
Ik heb prikkelingen in mijn gebit, veel hevige hoofdpijn, druk op de borst, hartkloppingen en moeite met ademhalen. Deze verschijnselen vervagen als ik afstand neem.

15.
Wij hebben effect op de gezondheid van onze kinderen geconstateerd, ze zijn druk en kunnen zich niet goed concentreren. Hun school bevindt zich ook in het gebied van de antennes.

16.
Mijn beide dochters kwamen tijdens de paasvakantie bij mij logeren. Normaal zijn zij rustig, maar nu waren ze druk en klaagden over hoofdpijn.

17.
Sinds enige tijd slaap ik slecht en heb hoofdpijn. Mijn kinderen klagen ook over hoofdpijn. Bij het ontwaken voelen we ons zeer vermoeid. Ik ben vijf dagen op vakantie geweest en de klachten waren verdwenen. Bij thuiskomst kwamen ze meteen weer terug.

18.
Mijn dochtertje heeft slaapproblemen sinds de ingebruikname van de antenne-installatie, ze wordt meerdere keren per nacht wakker, dat gebeurde voorheen nooit, en ze klaagt over hoofdpijn. Mijn man en ik hebben last van duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

19.
Na de ingebruikname op 12 april 2005 heb ik meteen last gekregen van hoofdpijn, misselijkheid en een voortdurende malaise. Als ik aan het eind van de week niet thuis ben, verdwijnen deze effecten geheel. De antennes beletten mij normaal te leven.

20.
Ik woon op minder dan 100 meter afstand. Wij hebben hoofdpijnen die nu en dan onverdraaglijk zijn.

21.
Ik heb allerlei gezondheidsklachten sinds de ingebruikname. Hoofdpijn, spierspanningen, algehele enorme vermoeidheid, hardnekkige aanvallen van herpes. Ik had dat voorheen niet en aan mijn leven is niets veranderd. Ik ben 22, 23 en 24 april afwezig geweest en alle verschijnselen verdwenen geheel en kwamen weer terug na thuiskomst.

22.
Ik woonde in Lyon in een gebied met veel straling en we hadden daar last van hoofdpijn, ernstige slaapstoornissen en chronische vermoeidheid. We zijn daarom verhuisd naar Crest. Korte tijd later verscheen de antenne-installatie, waarover ons niets verteld was. We zijn opnieuw verhuisd, naar een andere wijk in Crest.

23.
Mijn drie kinderen hebben geen symptomen, maar voor mijn man en mij is de situatie erg moeilijk en kan niet zo blijven. Ik heb astma, maar mijn gezondheid was stabiel. Ik voel nu een abnormale druk op mijn bronchiën.

24.
Ik ben 30 jaar en heb een goede gezondheid. Ik kwam thuis zonder te weten dat de antenne-installatie in gebruik was genomen. Ik kreeg hartkloppingen, druk op de borst, kriebel aan mijn rug en slaapproblemen. Ik heb zulke symptomen nooit eerder gehad. Ik wens mijn kwaliteit van leven en mijn gezondheid te behouden.

25.
Mijn vriend en ik hebben slaapproblemen, concentratieproblemen, hoofdpijn en voelen ons zeer gespannen. Ik heb twee kinderen, ik merk veranderingen op, ze zijn ontregeld.

26.
Ik woon op 200 meter afstand. Sinds de ingebruikname van de antenne-installatie heb ik moeite met slapen (word dikwijls wakker), ik heb last van kriebel in mijn neus (volgens de test heb ik geen allergie, geen hooikoorts), ik word heel snel moe en val 's avonds over mijn bureau in slaap tijdens het voorbereiden van mijn werk.

27.
Voor mijn werk verblijf ik dikwijls in de omgeving van de antenne-installatie. Sinds de ingebruikname kreeg ik hoofdpijn. Als ik het gebied verlaat verdwijnt de hoofdpijn.

28.
Ik heb hevige hoofdpijn, ben nerveus en aggressief en ongewoon vermoeid. Ik moet slaapmiddelen nemen om te kunnen slapen. Ik heb een zoon van 19 jaar die erg nerveus is en zware hoofdpijnen heeft.

29.
Ik kan sinds de ingebruikname van de antenne-installatie moeilijk slapen en kan moeilijk opstaan vanwege hevige hoofdpijn en oorsuizingen. Ik heb mijn televisie-antenne moeten aanpassen, omdat de ontvangst ernstig werd verstoord.

30.
Ik werk in de omgeving van de antenne-installatie. Sinds de ingebruikname heb ik last van nervositeit, spijsverteringsproblemen, geen eetlust meer.

31.
Ik heb sinds de ingebruikname van de antenne-installatie slaapproblemen en mijn man heeft regelmatig hoofdpijn. Ik ben erg moe. We denken erover te verhuizen.

32.
We zijn ons bewust van de straling en hierheen verhuisd omdat we dachten hier beschermd te zijn.

33.
Ik heb rode plekjes op mijn huid en kan niet slapen zoals voorheen.

34.
Ons kind is zeer onrustig, vooral 's nachts en de antenne-installatie is recht tegenover ons raam. Het enige wat we kunnen doen is verhuizen.

35.
Ik heb een beklemd gevoel sinds de ingebruikname van de antenne-installatie, dat er voorheen niet was.

36.
Ik heb problemen met aandacht houden en heb hoofdpijnen, sinds de ingebruikname. Ik slaap slecht en ben de hele dag erg moe. Ik gebruik anti-depressiva. Mijn TV-toestel functioneert niet goed.

37.
Ik heb 9 jaar geleden bloedkanker gehad en moet dus goed op mijn gezondheid letten. Sinds de ingebruikname heb ik prikkelingen in mijn gebit, een metaalsmaak in mijn mond, een druk op de borst. Soms heb ik hevige hoofdpijn, die verdwijnt als ik van huis weg ga. Ik word 's nachts wakker van kriebel in mijn hoofd en ledematen, mijn ingewanden zijn regelmatig van slag en mijn maag. Ik raak zeer vermoeid en mijn stemming is uiteraard slecht. Ik ga zoveel mogelijk van huis weg en heb zelfs met mijn zoon bij mijn ouders geslapen.

38.
Ik slaap sinds drie maanden zeer slecht en ben 's nachts urenlang wakker. 's Ochtends ben ik doodmoe.

39.
Sinds de ingebruikname van de antenne-installatie heb ik last van oorsuizingen en ik voel me over het geheel genomen niet goed. Ik heb zulke problemen niet eerder meegemaakt. Van 27 april tot 9 mei was ik elders en had ik geen last, de klachten zijn weer begonnen na thuiskomst. Ik heb ook problemen met mijn huid, rode vlekjes op mijn gezicht, nooit gehad.

40.
Ik heb veel lichamelijke klachten, zeer ernstige hoofdpijn, nervositeit en grote vermoeidheid. Toen ik enkele dagen weg was van Crest, vervaagden de problemen. Ze begonnen weer toen ik terug kwam.

41.
Ik woon op 40 meter van de antenne-installatie. Als ik op een half uur op het balkon heb gestaan, krijg ik visuele problemen. Ik heb last van mijn schildklier en dat wordt niet beter. Ik kan ook moeilijk inslapen en heb oorsuizingen. Ik ben al oud en kan niet nog een keer verhuizen.

42.
Ik ben specialist op het gebied van radar en heb tijdens de koude oorlog de mogelijkheden van militair gebruik van straling bestudeerd. Ik woon met mijn gezin direct in de straling van de antenne-installatie. Op 12 april 2005, vanaf het moment van ingebruikname van de antenne-installatie, is mijn leven totaal veranderd. De televisie is stukgegaan, een condensator kapot. De lift is stil blijven staan met iemand erin. Ik heb meteen gebeld dat de antennes uitgezet moesten worden en mij is verteld dat ze inderdaad aangezet waren. ....

De fragmenten uit de getuigenissen zijn zo goed mogelijk uit het Frans vertaald, maar voor alle zekerheid kunt u het beste de originele 'témoignages' raadplegen op www.sauvonsleon.fr .Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie