Amsterdam, Damstraat: We werden gedwongen te verhuizen
dinsdag, 17 augustus 2004 - Categorie: Verhalen
Vier jaar geleden kreeg ons gezin zulke problemen door straling van gsm-masten dat we gedwongen werden te verhuizen. We moesten ons prachtige appartement op de derde verdieping in de Damstraat in Amsterdam (midden in het centrum) verlaten om in de periferie te gaan wonen.
Na 20 jaar vredig op die plekte hebben gewoond kregen we alle vijf opeens dagelijks de verschikkelijkste hoofdpijnen. We lieten de zaak onderzoeken door de milieudienst en andere gemeentelijke diensten, en schoorstenen en dergelijke laten controleren, maar niets werd gevonden.
Na maanden onderzoeken die op niets uitliepen herinnerden we ons dat de hoofdpijnen begonnen toen we een grote kraanwagen bezig zagen iets op het dak van hotel Krasnapolski te plaatsen. Navraag leerde ons dat er gsm-maasten waren op het dak van het hotel, pal voor onze woning.
We lieten de straling opmeten door TNO, die een dik rapport uitbracht, met grafieken waar duidelijke pieken gemeten zijn, maar de conclusie werd getrokken dat het geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Op mijn vraag waarop die waarden gebaseerd werden antwoorde een medewerker van TNO dat zulke straling jarenlang door het leger gebruikt werd. Ik observeerde dat in het leger flinke jongens zaten, en niet pas-bevallen vrouwtjes met een kroost kindjes. Wellicht hebben soldaten minder snel last van wat dan ook dan de bevolking. Ik las veel later in een artikel over umts-masten dat TNO dat gegeven opeens wel in acht had genomen.
De gemeente hield vast aan dat rapport en we werden gedwongen te vertrekken: hoofpijn was namelijk alleen daar te voelen, niet op de tweede verdieping, niet op de eerste, en ook niet in onze nieuwe woning. De hoofdpijnen namen in hevigheid toe naarmate de Damstraat drukker werd (in de loop van de dag, in de weekeinden) en meer mensen gingen mobiel bellen, waardoor we de indruk kregen dat de bundels straling uitgezonden door de masten kleiner of groter werden naar behoefte.
Onze strijd heeft niets concreets opgeleverd (behalve heel misschien dat we de onderzoekers van TNO hebben overtuigd).
Ik hoop dat jullie akties wel gehoor vinden.
Ons verhaal is destijds in het Amsterdams Stadsblad afgedrukt.
Veel succes,
V. Luyat
Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie