Bewoners verzorgingstehuis in Arnhem al jaren in verzet: een ingezonden brief.
maandag, 24 november 2008 - Categorie: Verhalen
Naar aanleiding van onze berichtgeving van 19 november 2008 over Arnhem (Onderzoek naar ziekte in flat bij UMTS-mast Berichten%20Nederland/3040 .) ontvingen wij onderstaande brief van een der bewoners van het betreffende verzorgingstehuis.
Wij plaatsen de ontvangen brief met toestemming van de afzendster integraal onderstaand:
Hier het ware verhaal.
Vier jaren een gevecht met woningbouwvereniging, volkshuisvesting.
Er werd in 2002 een umts mast op onze flat geplaatst,
zonder toestemming van de bewoners, In het begin wisten wij niet beter,
maar langzamerhand kwamen de gezondheidsklachten,
En zelf vond ik het opvallend dat hier iedereen veel dezelfde klachten had, mijn huisarts wilde overal wel pillen voor geven, ik heb dat geweigerd en om onderzoeken gevraagd, nou er kwam niets uit, toen ben ik zelf een verband met de straling gaan leggen, omdat ik als ik op vakantie was geen zere benen en voeten had.
Nu in onze omgeving van 300 meter staan er 15.
Ik heb er met de woningbouwvereniging contact over gehad, en die hebben anderhalf jaar geleden een umts mast stopgezet, mede ook om het feit, dat ik via stop umts volledige info over de wetten en regels had gevonden, helaas heb ik geen financiële middelen voor een juridische procedure en wilde ik hier onder de senioren geen collecte houden aangezien hier veel ouderen met een klein pensioentje zelf het niet breed hebben.
Ik heb toen de politiek aangesproken wat hier is gebeurd, het niet naleven van convenant, jaren touwtrekken, zoveel spreekrecht gekregen en eindelijk vond ik via een paar raadsleden,gehoor, onder andere Zuid Centraal, SP en PvdA zijn hier geweest en hebben foto’s genomen.
Ze hebben daarop vragen in de raad gesteld en ene wethouder beloofde onderzoek te gaan doen, dat was in april 2008.
Na langdurig weer vragen hoe het zat met het onderzoek, (duurde mij veel te lang) kreeg ik plotseling telefoon van de woningbouwvereniging.
Dat ze mij wilden spreken. Ik kwam en op het moment dat ik er was ging het persbericht de deur uit dat de umts mast werd weer aangezet. Er was een stilgehouden rechtzaak geweest met KPN en de woningbouwvereniging. Er was gewoon een onderlinge overeenkomst geweest waarin ook de kosten samen werden betaald. Het moment dat dat medegedeeld werd was ook 6 weken na de overeenkomst, dus wij konden geen enkel verweer meer doen.
Nou weer de raad ingeschakeld maar de wethouder die dat onderzoek van ons zou doen stapte op, dus weer terug bij af. Ik krijg geen inspraak meer omdat ik niet in het oude terug mag vallen, gelukkig heb ik de raadsleden hierop aangesproken en zij hebben een andere wethouder gevraagd voor een gezondheidsonderzoek, te beginnen met de bewoners.
Ik ben hier blij om en zie dankzij de medewerking van de bewoners de strijd met vertrouwen tegemoet. Waarbij ik gelukkig ook steun en hulp heb van nog twee bewoners die in een bewonerscommissie zitten. Bovendien heb ik een huisarts die niet erkent dat er gezondheidsklachten van straling komt maar wel op mijn aandringen contact heeft gehad met andere huisartsen over een hoog ziektebeeld in de omgeving. Ik mag dat van hem niet gebruiken, afijn je voelt wel waar de bui hangt, nu zou er een sloop komen van het verzorgingstehuis Laurentius, bejaardentehuis, waar de rest van de umts en gsm staan, wij dachten dus mooi weg er mee.
Het feit wil dus nu dat alle ouderen bewoners een nieuw onderkomen op verschillende locaties, en het gebouw, foeval of niet, wordt door woningbouwvereniging en volkshuisvesting overgenomen.
Voor ons is dat een zure appel en we zullen hier weer aan het werk moeten, maar voorlopig wachten we erop dat in januari wethouder van Eeten ons op de hoogte stelt over het onderzoek. Een bepaald percentage van de bewoners moet mee hebben gedaan, dus wachten we weer, maar dat ik steun bij mijn huisarts heb is absoluut niet waar.
Truus Theunissen
Arnhem
Namens bewoners
Salvator en Werenfriedplein
Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie