IT'er: Hoofdpijn door mobiele telefoon (Upd +ext)

zaterdag, 25 april 2009 - Categorie: Verhalen

(Oorspronkelijk geplaatst op 18 september 2006)

Goedendag,

Even mijn bijdrage in de grootste leugen die de regeringen ons voor blijven schotelen:

Vier jaar geleden kreeg ik van de zaak een Nokia 3310 waarmee ik me suf heb gebeld. Ik constateerde wel dat ik steeds vaker hoofdpijn kreeg maar verbond dat, zo onbewust als ik was, zeer zeker niet aan het gebruik van deze mobiele telefoon. Waarom ook?

Toen ging de Nokia stuk en bracht hem weg naar het Business Center van KPN. Daar kreeg ik voor mijn doen een oud bakkie mee, een Ericsson T28s, zo eentje met nog een antenne erop. Omdat de vervanging nogal op zich laten wachten heb ik uiteindelijk 2 maanden gebeld met de Ericsson telefoon.

Ik begon me te realiseren dat ik geen hoofdpijn meer had.

Toen was de Nokia gerepareerd. Ericsson weer ingeleverd en verder met het werk. Dezelfde dag was het weer raak: hoofdpijn.

Dit was voor mij het omslagpunt om eens bewuster om te gaan met de mobiele telefoon. Op internet ben ik gaan zoeken. Merkwaardig dat de SAR-waarde van de Nokia minder is als van de Ericsson. Van de Ericsson heb ik geen last.

Op het werk ken ik iemand met een ''zesde zintuig''. Ze kan niet bij een bepaalde machine in de buurt komen, doet ze dat wel dan is ze de rest van de dag extreem moe. Haar collega's respecteren dit probleem en doen voor haar dat werk. Ik heb de Nokia en een 2dehands gekochte T28s meegenomen en ze voelt het verschil in straling, de Nokia kan ze niet vasthouden omdat het zo'n pijn doet!

Tja, en daar sta je dan als IT-er die modern wil zijn. Ondertussen ben ik tegenstander van mobiele telefoons. De werkgever confronteren met mijn probleem is gevaarlijk voor mijn werk: de directeur houdt zelf van dit soort speeltjes en houdt er een heel andere mening op na.

Het zou me mijn baan kosten als ik het ding terug zou geven!

Ondertussen heb ik de 2dehands T28s in gebruik op mijn werk als zakelijk toestel. In de hoop dat een nieuwe telefoon minder hoofdpijn zou veroorzaken en ter vervanging van de Nokia heb ik van de zaak een Motorola Razr V3 aan mogen schaffen, zo'n platte startrek telefoon, hij ligt in de kast. Je raadt het al: ik krijg er HOOFDPIJN van!

Stel je voor dat het nog ooit eens echt duidelijk wordt dat het allemaal zo slecht is voor je: de hele zakenwereld zou in elkaar storten want er valt niet meer te bellen zonder gevaar voor eenieders gezondheid. We stralen ons nog liever kapot dan dat we de mobiele telefoon uit laten staan, geschillen en onderzoeken van voor en tegenstanders worden in het voordeel van de techniek beslist.

Toen ik klein was werd er een liedje uitgebracht, van wie weet ik niet meer. De titel was ''vluchten kan niet meer'', zo voel ik het vandaag de dag ook. Laat je lijf maar zwakker worden door de straling, telefoons worden verkocht als telefoons met een draadje, niet als STRAAL-zender! Een ander beslist hoeveel straling jij door je lijf krijgt door simpelweg voor je neus te telefoneren. Mensen die onder een electriciteitsmast wonen krijgen kanker, het mag allemaal.

Roken en asbest waren ook geweldig spul toen het op de markt kwam!

Op het werk hebben ze een nieuwe oplossing voor de dames van de verkoop, een DECT-oplossing wel te verstaan. Lekker makkelijk zo'n draadloze headset. Aangesloten op de telefoon, ziet er grappig uit. Als je de headset aktiveert dan wordt met een plastic palletje de hoorn van de haak gewipt voor de duur van het telefoongesprek. Echt high-tech!

Toen ik hoorde dat er een van de meisjes in verwachting was heb ik ze gewezen op de gevaren en een stralings-thermometer van STOPUMTS meegegeven. Resultaat: niets, nog steeds telefoneert ze met de headset terwijl ze vertelde dat ze het niet verplicht is. Wat moet je dan nog verder?

Bij deze geef ik toestemming dit verhaal te plaatsen op uw site, als er één Nederlander zich hierdoor gewust wordt van de ellende die het veroorzaakt hebben we dat tenminste nog gewonnen.

(anoniem geplaatst, naam bekend bij redactie)

Stopumts ontving op 25 april 2009 hierop de volgende lezersbrief:

Geachte StopUmts,

Naar aanleiding vanbovenstaand artikel ben ik de toestellen gaan vergelijken en merkte op dat de Nokia 3310 een tri-band toestel is dat werkt op 900/1800/1900 MHz. De Sony Ericsson T28 kan slechts functioneren op 900/1900 MHz. Daar in Europa alleen de 900 en 1800 band gebruikt worden en de 1900 band helemaal niet zal het toestel enkel gebruik maken van de 900 MHz band.

Mijn vermoeden is dat dit de verklaring is waarom je minder last zal ondervinden van de T28 dan van de 3310. Wellicht zijn de GSM netwerken standaard ingesteld om toestellen die zowel 900 als 1800 MHz kunnen in eerste instantie de capaciteit van een beschikbaar 1800 MHz netwerk te gebruiken en pas als deze capaciteit op is of als er geen 1800 MHz netwerk in bereik is over te schakelen naar 900 MHz. Zo blijft er namelijk genoeg capaciteit op het 900 MHz netwerk over voor de oudere toestellen als de T28 die enkel 900 MHz kunnen. Ook heeft ing. Charles Claessens op zijn website www.milieuziektes.nl/Pagina67.html uitgelegd dat de 1800 MHz band een bijzonder slechte keuze is geweest voor massale draadloze toepassingen aangezien deze frequentie in de buurt ligt van een heleboel lichaamseigen frequenties.

Wellicht is het verstandig dat mensen die gevoelig zijn voor straling maar toch vanwege werk moeten telefoneren oudere toestellen aan te schaffen die alleen op 900 MHz werken of een toestel aanschaffen waarbij het mogelijk is om de 1800 MHz band uit te schakelen. Dat laatste is lastig. De toestellen die ik heb gehad hadden als er al gekozen kon worden tussen de verschillende banden alleen de keuze tussen 900+1800 en/of 850+1900. Maar alleen 900 of 1800 was geen keuze.



Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie