Man van draad in een wereld vol straling: ‘Mondjesmaat ga ik de deur uit.

maandag, 26 juni 2023 - Categorie: Verhalen

Met stralingswerende kleding en een muts op’

Bron: www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/man-van-draad-in-een-wereld-vol-straling-mondjesmaat-ga-ik-de-deur-uit-met-stralingswerende-kleding-en-een-muts-op~ae5c80fe/

De mobiele telefoon, die moet uit. Zegt de sticker op de voordeur. Een waarschuwing. Peter Rutjes en de draadloze wereld, dat gaat niet samen. ,,Ik deal er al twintig jaar mee”, zegt de 59-jarige Gennepenaar. ,,Extreem vermoeid, altijd hoofdpijn. Schokjes onder de huid.” Rutjes heeft last van elektrohypersensitiviteit. Simpel gezegd: straling nekt hem. En dat is vervelend in een tijd waarin alles draadloos is. Waar alles met en door straling en elektriciteit werkt.

Joost Ariaans 25-06-23, 23:55 Laatste update: 25-06-23, 23:58

De computer, de laptop, mobiele telefoon. ,,Maar ook de wekkerradio en het broodrooster. Als ik te veel televisie kijk, gaat het ook mis.”

Het komt nooit ineens. Je gaat naar een arts, je laat je onderzoe­ken. Het is een puzzel. Waar komen je klachten vandaan?

Peter Rutjes, Gennep


Het duurde even voordat hij erachter kwam waar het aan lag. ,,Het komt nooit ineens. Je gaat naar een arts, je laat je onderzoeken. Het is een puzzel. Waar komen je klachten vandaan? Zijn het fysieke klachten of heeft het een psychologische oorsprong?” Hij werd lichamelijk onderzocht. Zijn hart. Zijn longen. Er werd ‘in zijn hoofd gekeken’. ,,Maar ik was niet depressief, ik had geen waanbeelden.” Hij ging een logboek bijhouden. ,,Wanneer heb ik er last van?” En dan begint het afstrepen.

Ellende hield niet op
Volgens Rutjes is het allemaal begonnen met een DECT-telefoon, een telefoon met een basisstation en een draadloos toestel. Door de draadloze technologie was je in huis niet meer gebonden aan een snoer. Handig natuurlijk, maar het is volgens Rutjes terugkijkend wel het moment dat de ellende begon. Ellende die niet meer ophield door de steeds meer oprukkende draadloze wereld. ,,Iedereen loopt met een smartphone. De bus is een elektrische bus geworden met een eigen wifi-versterker en routers. De trein ook. Ik kan geen trein of bus meer pakken.” De auto trouwens ook niet.

Zelfs in zijn eigen huis was hij niet veilig. ,,Ik heb alles in mijn woning laten bedraden, alles is geaard.” Maar straling hou je moeilijk tegen. De wifi van je buren? Komt zo door de muren heen. ,,Ik heb de muren laten stuken met koolstofverf. Die moest er in drie lagen op. Dat is heel, heel duur. Maar dan ben je wel beschermd tegen de hoogfrequenties van de wifi. En de slimme meter van de buren. Ook een schadelijke bron.” Hij liet een aardpen - een stalen staaf met daaromheen koperdraad - de grond in slaan vanuit de meterkast. Dieper dan normaal. Omdat hij ook daar problemen van kreeg.

Ik had geen energie meer. Kon niet meer lopen. Heb in een rolstoel gezeten

Peter Rutjes, Gennep


,,Ik had geen energie meer. Kon niet meer lopen. Heb in een rolstoel gezeten.” Dat is voorbij. Maar om ‘elektrosmog’ voor te zijn en ‘elektrostress’ te voorkomen, daar moet Rutjes wel veel voor laten. En zijn kleding aanpassen. ,,Ik draag stralingswerend ondergoed, 100 procent katoen en geweven met zilverdraad. Als ik naar buiten ga, draag ik een muts.”

Spasmen en hartritmestoornissen
,,Nu voel ik me goed”, zegt hij. ,,Maar ga met mij naar de Albert Heijn en je ziet de spasmen. Ik krijg last van hartritmestoornissen, kan een epileptische aanval krijgen. Voor de aanpassing van mijn woning had ik constant aanvallen, nu amper.”

Er zijn verhoudingsgewijs maar weinig mensen die hebben wat Peter Rutjes heeft. Maar hij waarschuwt: ,,Het is een sluipend proces.” Namens de Belangengroep Stralingsarm Maasduinen wil hij duidelijk maken dat straling een sluipmoordenaar kan zijn. Niet alleen voor hem. Het draadloze 5G-netwerk rukt op, ook in de gemeente Gennep. Het minste wat hij kan doen, is waarschuwen.

Wat is elektrohypersensitiviteit?
Mensen die last hebben van elektrohypersensitiviteit zijn overgevoelig voor straling. Ze kunnen zich ziek voelen en gezondheidsklachten krijgen. Stralingsbronnen waarvan ze last hebben, kunnen komen van de computer, de wifi-verbinding, mobiele telefoons en zendmasten. Binnen en buiten dus. Klachten zijn divers: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, concentratieproblemen, slaapproblemen tot zelfs depressies. Klachten nemen af als de straling afneemt. Belangengroep Stralingsarm Maasduinen dringt er bij de gemeente Gennep op aan rekening te houden met de volksgezondheid bij de beslissing over het al dan niet plaatsen van 5G-zendmasten. Ook pleit de belangengroep voor ‘witte zones’ in Nederland. Plekken waar je gewoon naar buiten kunt. ,,Dat je als mens geïsoleerd moet leven, is eigenlijk nog kwalijker dan die straling”, zegt Peter Rutjes.

Elektrohypersensitiviteit is in Nederland nog geen erkende ziekte of aandoening maar in landen als Noorwegen en Zweden wel. In Nederland wordt wel erkend dat sommige mensen klachten ervaren door straling.

Eén van de vele ervaringsverhalen in deze rubriek



Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie