Ervaringsverhaal: Straling van mobiele telefoon uitzetten

woensdag, 11 januari 2023 - Categorie: Verhalen

Auteur: Judith Jobse

Mijn mobiel was stuk dus ik moest helaas een nieuwe.

Het heeft mij meer dan 3 uur geduurd om van mijn nieuwe mobiel alle onnodige straling uit te zetten. Zelfs als alle zenders uit stonden, dus zendmasten, wifi, locatie en bluetooth, bleef hij flink stralen, wat ik kon meten met mijn stralingsmeter.

Ik heb zelfs Samsung gebeld met de vraag hoe dat kon en kreeg als antwoord ''Dat zou niet moet kunnen mevrouw'. Ofwel, ze hebben totaal geen verstand van het spul dat ze verkopen en nog minder van straling.

Uiteindelijk heb ik het allerlaatste knopje gevonden bij de spaarstand: daar kun je 5G mm waves uitzetten in het kader van batterij besparing. Mijn meter kon dat al niet meer meten want mm waves zitten boven de 10 GHz, maar gelukkig heb ik de beschikking over een zeer gevoelig biologisch meetinstrument. Toen de meter uit ging wist mijn lichaam dat nog steeds niet alles uit was.

Bij het speuren naar stralende achterdeurtjes kwam ik bizar veel spyware tegen.

'Find my phone' bijvoorbeeld. Dan straalt je mobiel ook nog ook al staat de vliegtuigmodus aan, wifi uit, locatie uit en bluetooth uit.

Of allemaal tracking mogelijkheden bijvoorbeeld onder de noemer 'health' en noodoproepen,. Of luistervink microfoons in apps die jouw microfoon helemaal niet nodig hebben voor het functioneren.

Ik heb weer gekozen voor een Samsung want daar kun je heel makkelijk alle apps controleren op alle toestemmingen en kun je zelf bepalen welke zendmasten je aan en uitzet. Je kunt tegenwoordig ook voor een andere zoekmachine kiezen dus ik heb gekozen voor DuckDuckGo met vernietigfunctie. En ik heb ook VPN van CyberGhost geïnstalleerd.

Iphone is trouwens een stuk ondoorzichtiger en een grotere kluif om uit te zetten. Mijn man heeft Siri uitstaan, maar hij blijft suggesties krijgen ook als alle zenders uitstaan.

Wil je echt een goed gesprek voeren met 100% zekerheid dat alle luistervinken, zenders en trackers uit staan, en heb je niet zo een zin om in je mobiel te duiken, dan is hieronder de oplossing: een Faraday kooi voor je mobiel in brooddoosformaat. Super handig en werkt perfect. Volgens de gebruiksaanwijzing kunnen er 6 smartphones in maar in mijn bevinding is 4 meer een reëel getal.

Ook handig voor iedereen die een goed gesprek wil voeren met vrienden en/of familie zonder afleiding. Onder de Stolp staat de tekst 'In the name of love', zie:
productpine.com/nl/products/stolp-phone-unplug-box?variant=42258816696533
Handig voor als er bezoek komt en je wilt zeker weten dat alles uit staat.

Moraal van het verhaal is dat zelfs al staan alle antennes uit volgens de display, je er niet meer op kunt vertrouwen dat de mobiel niet straalt.
Helemaal niet bij de nieuwere modellen van de Iphone. Locatie kun je alleen in instellingen uitzetten. En als je op Bluetooth en wifi klikt om uit te zetten krijg je een wit icoontje ipv grijs. Dan is de mobiel niet meer in staat om verbinding te maken maar de antennes staan nog gewoon aan: alleen in instellingen kun je die echt uitzetten. Maar zet je ze weer een keer aan, begint het circus weer van vooraf aan.Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie