Onderzoek naar gezondheidsklachten Arriva-chauffeurs van elektrische bussen: ...

dinsdag, 27 oktober 2020 - Categorie: Verhalen

Onderzoek naar gezondheidsklachten Arriva-chauffeurs van elektrische bussen: oorsuizen door elektromagnetische velden?

Bron: www.limburger.nl/cnt/dmf20201026_95844894
26 okt. 2020

oor Will Gerritsen

Hoofdpijn, oververmoeidheid, oorsuizen. Chauffeurs van de elektrische bussen van Arriva klagen over gezondheidsproblemen. Zijn deze bussen écht de boosdoener?

Arriva en de vakbonden FNV en CNV willen onderzoek laten doen naar de mogelijk nadelige gevolgen van elektromagnetische velden waaraan Limburgse chauffeurs van elektrische bussen van deze vervoerder zeggen te zijn blootgesteld.

Eind 2016 introduceerde Arriva de eerste elektrische bussen voor de stadsdienst in Venlo en Maastricht, later gevolgd door Sittard en Heerlen. De bussen worden sinds medio vorig jaar ook ingezet voor het streekvervoer. Ongeveer de helft van de Arriva-vloot in Limburg bestaat inmiddels uit deze elektrische bussen, terwijl het streven is het openbaar vervoer in Limburg tot 2026 volledig elektrisch te maken.

Oververmoeidheid
Volgens een bron zou echter een onbekend aantal chauffeurs na enkele maanden rijden gezondheidsklachten krijgen, zoals een gevoel van oververmoeidheid na een dienst, een slechte slaap, concentratieproblemen, oorsuizen, duizeligheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Chauffeurs menen volgens deze bron dat de klachten worden veroorzaakt door elektromagnetische velden in de elektrische bussen. De buschauffeurs zouden hiertoe eigenhandig metingen hebben gedaan.

Bestuurder Marlies Peeters van vakbond FNV zegt dat twee buschauffeurs zich met dit verhaal bij de bedrijfsarts hebben gemeld. Niettemin is er volgens haar geen wetenschappelijk onderzoek bekend dat een oorzakelijk verband legt tussen het chaufferen van een elektrische bus en gezondheidsklachten. „De gemelde klachten kunnen zich ook bij een burn-out voordoen of kunnen in de privé-omgeving zijn ontstaan.”

Vaker klachten
Volgens Peeters zijn soortgelijke klachten onder bestuurders van (elektrische) trams en trolleybussen niet bekend. In een onderzoek in Wallonië onder chauffeurs van elektrische bussen zou evenmin een verband zijn gevonden. „Bij de komst van nieuwe technologieën doen zich wel vaker klachten voor.” Arriva stelt dat de bussen ‘aan alle geldende richtlijnen en normen voldoen’.

Toch nemen betrokken partijen de klachten serieus, aldus Peeters. „Vandaar dat we pleiten voor een degelijk en zorgvuldig onderzoek, een onderzoek dat ook tijd zal vragen.” Vervoerder Arriva bevestigt tegenover deze krant schriftelijk dat er een onderzoek komt naar de kwestie.

Volgens woordvoerder Branko Eijssen van VDL Bus & Coach zijn de genoemde klachten bij deze leverancier van de bussen niet bekend. „Ik heb onlangs chauffeurs van Arriva gesproken die tevreden waren over de bus.” Hij wijst erop dat het bedrijf inmiddels veel ervaring heeft opgedaan met elektrische bussen waarvan alleen al in Nederland ongeveer 500 exemplaren zo’n 67 miljoen kilometer hebben afgelegd.Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie