Geerteke de Haas vreest 5G: 'Ik heb thuis geen computer, mobieltje, of magnetron’

zaterdag, 25 januari 2020 - Categorie: Verhalen

Bron: www.ad.nl/tech/geerteke-de-haas-vreest-5g-ik-heb-thuis-geen-computer-mobieltje-of-magnetron~acf85302/
21 jan. 2020

5G is vooralsnog veilig, zegt het RIVM, maar behoorlijk wat Nederlanders maken zich tóch zorgen. Geerteke de Haas (64) is één van hen. Ze zegt ziek te worden van mobiele straling.

Soms drukt een bekende Geerteke de Haas een mobiele telefoon in de hand om een leuk videofilmpje te laten zien. ,,Dan wil ik echt wel kijken, maar vrijwel meteen voel ik me niet lekker en voel ik een nare stroom door mijn hand trekken.”

De 64-jarige De Haas zegt te lijden aan elektrohypersensitiviteit (EHS). Waar de meeste Nederlanders steeds meer mobiele apparaten in huis halen, probeert de Rhenense juist zonder moderne elektronica te leven. ,,Ik heb thuis geen computer of laptop, geen mobiele telefoon, geen magnetron, keukenmachines of wekkerradio”, verklaart De Haas.

Misselijkheid
Het voorlopige oordeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat 5G-straling veilig is, gaat er bij haar totaal niet in. Ze ondervindt naar eigen zeggen ernstige gezondheidsklachten van mobiele straling. ,,Denk aan hoofdpijn, misselijkheid en trillende handen.” Het maakt het leven van De Haas uitdagend, want straling is overal. ,,De wifi van buren en overburen dringt onze huizen binnen, net als de straling van UMTS en andere zendmasten. Niemand kan eraan ontkomen.” Met de trein of de bus reizen gaat niet, want vrijwel iedere medereiziger bezit een mobiel.

De beperkingen maakten dat ze in september de landelijke betoging tegen 5G in Den Haag moest missen. De Haas telt echter haar zegeningen en zegt niet aan de zwaarste vorm van EHS te lijden. Ze voorziet haar huis niet van stralingwerende gordijnen, glas of aluminium. ,,Mijn huis heeft heel dikke muren. Die houden de meeste straling gelukkig tegen.”

Kanker en sociale fobieën
De Haas, die eveneens overgevoelig zegt te zijn voor chemische stoffen en daar de patiëntenvereniging MCS voor oprichtte, baalt ervan als haar klachten als psychisch worden afgedaan ‘zoals vaak wordt beweerd’. Het is volgens haar in meerdere wetenschappelijke studies aangetoond dat blootstelling aan elektromagnetische velden tot klachten leidt.

,,Denk aan hersentumoren bij kinderen en volwassenen, diabetes, leukemie en andere vormen van kanker, vroeggeboorten, vroegtijdige dementie, sociale fobieën, burn-out, hoofdpijn, dodelijke vermoeidheid, huidklachten en heel veel klachten meer.”

Ook wijt De Haas de verruwing van de maatschappij mede aan de wildgroei van mobiele straling. ,,Agressie, schietpartijen, scheldpartijen. Ik zeg niet dat dat allemaal door mobiele straling komt, maar wel deels.”

Zie voor het vervolg de link bovenaanLees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie