5G is de reden dat Jacqueline (57) Nederland verliet: ‘Ik was al zo beroerd en ziek’

maandag, 30 september 2019 - Categorie: Verhalen

Bron: www.ad.nl/gezond/5g-is-de-reden-dat-jacqueline-57-nederland-verliet-ik-was-al-zo-beroerd-en-ziek~a77e0746/
21 sept. 2019

Geteisterd door elektrohypersensitiviteit (EHS), verruilde Jacqueline Drijber een paar maanden geleden Dodewaard voor een ecologische geitenboerderij in Spanje. De komst van 5G was voor haar de druppel.

door: Sjors Moolenaar

‘Emigreren is geen kattenpis”, zegt Jacqueline Drijber vanuit Spanje aan een vaste telefoon. Maar voor de 57-jarige was het echt nog de enige optie. ,,5G was de reden dat ik ging verhuizen. Ik wist wat eraan zat te komen en dacht: daar ga ik niet op wachten. Ik was al zo beroerd en ziek.”

Wat nu het ei van Columbus lijkt, zou weleens het paard van Troje kunnen zijn

Het sociale isolement
Eind april liet ze huis en haard in Dodewaard achter en vertrok ze naar Spanje waar ze in een huisje in een leefgemeenschap in het noorden van het land woont. Stralingsvrij. Ze vertelt over de lichamelijke klachten die met EHS gepaard gaan, maar ook het sociale isolement dat daarbovenop komt. ,,Dit zal met de komst van 5G alleen maar erger worden.”

Drijber vreest dat Nederland, dat voorop wil lopen met de invoer van de nieuwe techniek, niet weet wat ze binnenhaalt. ,,Wat nu het ei van Columbus lijkt, overal snelle draadloze communicatie, zou weleens het paard van Troje kunnen zijn: een massale verslechtering van de gezondheid van mens en natuur.”

‘Vooralsnog heb ik weer een leven’
Ze windt zich op over het onderwerp, net als veel van de 5G-briefschrijvers. Drijber is elke dag ‘blij en dankbaar’ dat ze een geschikte plek heeft gevonden in de leefgemeenschap. ,,Toch blijft het onwerkelijk dat ik daarvoor Nederland moest verlaten, een totaal onbekende toekomst tegemoet.”

Ook blijft er de angst dat er op haar nieuwe plek op een dag nieuwe technieken komen die haar hard zullen raken. ,,Maar vooralsnog héb ik weer een leven waarin ik vrij kan rondlopen. Waar ik volop praatjes kan maken, omdat iedereen zijn mobiel op vliegtuigstand zet als ik in de buurt ben.”

De Dodewaardse merkt dat haar gezondheid aan het herstellen is. Ze leeft gezond, kan zich weer nuttig maken en geniet van het huisje waarin ze geen last heeft van klachten. ,,EHS gaat echter nooit helemaal over. Als ik zou terugkeren naar Nederland, waar nu met veel vaart 5G wordt ingevoerd, zou ik binnen de kortste keren weer ziek worden. Ik ben en blijf dus een stralingsvluchteling.”Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie