Doodziek wordt Joyce uit Roosendaal van straling. Daarom is haar huis een bunker met lagen metaal

donderdag, 05 september 2019 - Categorie: Verhalen

Bron: www.bndestem.nl/roosendaal/doodziek-wordt-joyce-uit-roosendaal-van-straling-daarom-is-haar-huis-een-bunker-met-lagen-metaal~a8d6f96b/
5 sept. 2019

ROOSENDAAL - Niet iedereen neemt ze serieus. Zelfs de overheid niet: mensen die ziek worden van straling afkomstig van zendmasten en draadloos internet.

Bij de Roosendaalse Joyce Berger komen wifi, smarttelevisies, magnetron en andere stoorzenders niet in huis. Wel speciale vitrage die straling tegenhoudt.

Elektrohypersensitief
Migraine, hoofdpijn, duizeligheid, slecht zien, slapeloosheid en enorme vermoeidheid. Het is slechts een kleine greep uit de klachten die Joyce Berger toeschrijft aan de straling waaraan ze buitenshuis wordt blootgesteld. Ze is overgevoelig, weet ze sinds enkele jaren: elektrohypersensitief.

Haar rijtjeswoning in Roosendaal is aan alle kanten aangepast. Een deel van de tussenmuur heeft ze laten voorzien van zeven lagen metaal. Die moeten de straling van de router bij de buren tegenhouden. Speciale vitrage, met daarin verzilverd koperdraad verwerkt, moet voor nog een extra filter zorgen.

Het kabinet denkt totaal niet na over de gezond­heids­ri­si­co's, maar alleen aan het economisch belang
Joyce Berger


Straling is overal. Binnen- en buitens-huis. Ze komt van televisietorens, telecommasten en nagenoeg alle huishoudelijke apparaten met een stekker. Die stralen zogeheten hoog- en/of laagfrequente elektromagnetische velden uit. Dergelijke apparaten niet in huis halen, is de enige oplossing voor wie overgevoelig is.

5G
Het aantal draadloze verbindingen neemt rap toe. Naast wifi, 3G en 4G doet binnenkort 5G zijn intrede. Die techniek vraagt om nog meer zendmasten. Het is Bergers grootste nachtmerrie, de nieuwe ultrasnelle verbinding die autonoom rijden mogelijk moet maken. ,,Het kabinet denkt totaal niet na over de gezondheidsrisico's, maar alleen aan het economisch belang.”

Volgens Erik van Rongen is angst voor straling niet nodig. Hij is voorzitter van de ICNIRP, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection. Een instantie die richtlijnen geeft voor de normen voor elektromagnetische straling van mobiele netwerken en telefoons, waaraan veel landen, waaronder Nederland, zich houden.

Uit de eerste onderzoe­ken komen bij proefdie­ren en cellen geen verontrus­ten­de resultaten
Erik van Rongen, voorzitter ICNIRP


Het klopt dat 5G niet is getest, zegt Van Rongen. ,,Dat is ook niet nodig. Het netwerk maakt in eerste instantie gebruik van bestaande frequenties. Pas als die capaciteit volledig is benut, schakelen we over op de nieuwe 26 GHz bandbreedte. Uit de eerste onderzoeken naar die frequentie komen bij proefdieren en cellen geen verontrustende resultaten.”

Onderzoek
Toch denken steeds meer onderzoekers daar anders over. Dr. Andrew Goldsworthy, voormalig docent aan het Imperial College in Londen, na Oxford en Cambridge de derde universiteit van het Verenigd Koninkrijk, bestudeerde jarenlang de invloed van elektromagnetische velden op de calciumhuishouding in levende cellen.

Goldsworthy komt tot de conclusie dat langdurige blootstelling aan mobiele netwerken wel degelijk van invloed zijn op de gezondheid. De onderzoeker ziet een toename van kanker, onvruchtbaarheid, autisme, chronische vermoeidheid en allergieën. Toch blijft de medische wereld sceptisch tegenover patiënten die gezondheidsklachten toeschrijven aan straling.

Mijn advies bij klachten: haal die stoorzen­ders een week weg en kijk of de klachten verminde­ren
Liesbeth Adriaansens, huisarts


Volgens de Bredase huisarts Liesbeth Adriaansens is een diagnose stellen enorm lastig. ,,Wel is het opvallend als de klachten plots ontstaan. Zoals op een nieuwe werkplek. Of na het plaatsen van een wifi-versterker in huis. Mijn advies is dan altijd: haal die stoorzenders een week weg en kijk of de klachten verminderen. Is dat het geval, dan is de conclusie simpel.''

Antennebeleid
Meer zorgen heeft Adriaansens over het beleid van de rijksoverheid, die bezig is met het wijzigen van het antennebeleid. Met als gevolg dat telecomaanbieders straks bepalen waar 5G-zenders komen en daarmee gemeenten en burgers buitenspel zet. ,,Dat is een regelrechte aantasting van het democratisch recht op inspraak van de burger.''

Denk hierbij niet alleen aan de mens, maar ook aan bijen en trekvogels die afhanke­lijk zijn van de elektromag­ne­ti­sche velden op aarde
Liesbeth Adriaansens, huisarts


Juist omdat nog zoveel onbekend is over de gevolgen van straling, pleit Adriaansens voor meer onderzoek naar de risico's van 5G en het gebruik van de nieuwe 26GHz- frequentie op de langere termijn. ,,Denk hierbij niet alleen aan de mens, maar ook aan bijen en trekvogels die afhankelijk zijn van de elektromagnetische velden op aarde.''

Op maandag 9 september komen 5G-sceptici in Den Haag in actie tijdens een landelijke demonstratie.

Wat die ICNIRP normen betreft, waar Van Rongen over spreekt, zie:
www.stopumts.nl/doc.php/Reacties/12039/redir
Brief Regering over 5G en Gezondheid aan de Tweede Kamer, met commentaarLees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie