WMO aanvraag: ervaring

zondag, 29 juli 2018 - Categorie: Verhalen

Overgenomen van Faceboek

Vergoeding van gemeente gekregen voor het stralingarm maken woning vanuit ander potje dan WMO

Ik heb in mei bij de gemeente een WMO-aanvraag gedaan voor stralingwerende verf plus benodigdheden en een stralingwerend gordijn. Deze WMO-aanvraag is in eerste instantie afgewezen om oneigenlijke redenen (ze waren o.a. niet bekend met jurisprudentie op het gebied van straling en WMO). Ik heb de gemeente erop gewezen dat ze op basis van genoemde redenen mijn aanvraag niet af konden wijzen (met dank aan Martine Vriens).

Als gevolg daarvan is de WMO-consulente bij mij thuis geweest en heb ik alsnog een zeer redelijke vergoeding toegekend gekregen. Het bedrag komt alleen niet vanuit de WMO maar vanuit een zogenaamd ontschottingsfonds. Dit is een potje dat ze hebben als mensen op basis van de regeltjes niet duidelijk aanspraak kunnen maken op een bepaalde voorziening terwijl er wel een probleem is.

De consulente gaf aan dat de gemeente mijn probleem serieus neemt en in de toekomst vaker zulke aanvragen verwachten. En dat ze per geval zullen bekijken of ze een bijdrage kunnen leveren. Mocht ik in de toekomst meer nodig hebben, dan kan ik weer contact opnemen.

Ik was eerlijk gezegd erg verbaasd dat mijn probleem ineens zo serieus werd genomen. Ik heb een heel goed gesprek gehad met de WMO-consulente en ze stond ook open voor de informatie die ik gaf.

Omdat ik eigenlijk had verwacht dat ze een slecht nieuwsgesprek kwam voeren had ik gezorgd dat er een plaatselijke arts bij het gesprek was die ook bekend is met elektrogevoeligheid. Dit bleek uiteindelijk voor de toekenning van de vergoeding niet nodig, maar het zorgde er mogelijk wel voor dat de WMO-consulente het probleem nog serieuzer nam.

Opkomen voor jezelf als burger kan dus echt lonen, al kost het wel aardig wat tijd en stress. Ik schrijf al jaren brieven naar de gemeente over mijn elektrogevoeligheid. Ook heb ik met meerdere politici een gesprek over dit probleem gehad. Ik heb aangegeven dat ik mijn woning stralingarmer moet maken om te kunnen blijven functioneren in de maatschappij. Ook heb ik mijn zorg uitgesproken over de komst van 5G.

Het voordeel van het doen van een WMO-verzoek is dat het probleem dan nog meer op de radar komt van de gemeente. De gemeente wordt dan gedwongen over het probleem na te denken en er uitspraken over doen. Dat is heel lastig voor gemeenten aangezien het nieuwe problematiek is en de meeste gemeenten hier nog geen beleid op hebben. Ze weten ook niet goed waar ze hun informatie vandaan moeten halen, dus dat gaat nog wel eens mis: vandaar ook in eerste instantie de afwijzing om oneigenlijke redenen. Dus je moet als aanvrager zorgen dat je goed informatie aan kan leveren en goed beslagen ten ijs komt. Mijn casus is nu met verschillende wethouders besproken en in het wijkteam, dus een groot deel van het zorgnetwerk van de gemeente is nu op de hoogte van het bestaan van deze problematiek. Dat vind ik al winst en mijn inspanningen waard, zelfs al zou ik geen vergoeding toegekend zou hebben gekregen.

J.

Schrijfster bij StopUMTS bekend



Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie