Stralingsarme werkplek bij het OZHZ (Emvion)
maandag, 28 mei 2018 - Categorie: Verhalen
Bron: www.emvion.nl/stralingsarme-werkplek-bij-ozhz/
mei 2018
Emvion
Stralingsarm aan het werk
Begin dit jaar was de feestelijke opening van de stralingsluwe werkplek bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) in Dordrecht.
Sinds de verhuizing naar het nieuwe pand vorig jaar kregen 3 medewerkers gezondheidsklachten. Moe, hoofdpijn, concentratieverlies.
Twee daarvan wisten van zichzelf dat ze elektrohypersensitief (EHS) zijn. Ze raken ontregeld van Wifi-signalen, zendmasten en smartphones.
www.emvion.nl/wp-content/uploads/2018/05/DSCN1722-e1526377141802.jpg
Een derde medewerkster ontdekte gaandeweg dat ze elektrogevoelig was. Er moest iets gebeuren want zij konden het niet meer uithouden op kantoor. Ze werkten thuis of op andere locaties.
www.emvion.nl/wp-content/uploads/2018/05/DSCN1738-1024x768.jpg
Naar schatting ondervindt 5% van de bevolking (sterke)hinder van aanwezige binnenmilieufactoren zoals elektromagnetische velden of straling.
Hoe verliep het proces?
De aanloop nam de nodige tijd in beslag. De organisatie was niet bekend met elektrogevoeligheid en al gauw was duidelijk dat er een aparte ruimte gecreëerd zou moeten worden voor die medewerkers. Preferente werkplekken dus en dat druist in tegen het flexwerkconcept. Wat hielp is dat één medewerker zich goed had ingelezen over EHS. Hij trok voor de verhuizing al aan de bel. Zou dat goed gaan met het nieuwe, sterke wifi-systeem? Konden er misschien Wifi-luwe zones worden ingericht?…
Arbo coördinator Henk de Bruin nam contact met Emvion op voor advies met als gevolg dat Marcel Honsbeek en Jan Hulsbos een stralingsonderzoek uitvoerden in het nieuwe pand. Dat was nog leeg en gestript. Mooi! Want straling omvat immers zo veel meer dan Wifi. Elektrische wisselvelden, hoog frequente velden, magneetvelden, lichtnetvervuiling, enz, enz, moesten worden nagelopen en in kaart gebracht.
Het rapport liet weinig twijfel. Van de 12 onderzochte parameters stonden er 10 ‘in het rood’. Dit houdt in: getoetst aan de SBM2015 een zeer hoge belasting. Dat vroeg om een doelgerichte aanpak.
Uiteindelijk viel de keus op één ruimte, die het beste gesitueerd bleek om aan te passen tot een stralingsluwe werkplek voor 3 medewerkers. December 2017 heeft de sanering/afscherming van deze ruimte door Emvion plaatsgevonden.
Na 3 maanden gebruik als preferente werkplek heeft een evaluatie plaatsgevonden Daar kwam het volgende naar voren:
Gemiddeld 90% van de elektrische en elektromagnetische veldbelasting is blijvend verminderd. Medewerkers vertellen dat ze voor 100% op kantoor, met plezier, aan het werk zijn. Daarnaast is de vermoeidheid op- en na het werk sterk verminderd, de concentratie en de slaapkwaliteit thuis verbeterd en is een huidprobleem zo goed als verdwenen.
www.emvion.nl/wp-content/uploads/2018/05/DSCN1723-1024x768.jpg
www.emvion.nl/wp-content/uploads/2018/05/DSCN1752-1024x768.jpg
Wij kijken terug op een bijzonder proces en zijn trots op het resultaat bij OZHZ.
Trots zijn we ook omdat de inzet van alle vijf partners van Emvion nodig was om de klus te klaren. Denk aan bouwkundige aspecten, EMV-meetspecialisme, ICT- en lichtexpertise, kennis t.a.v. de toegepaste materialen & technieken en last but not least: de mens- en procesbegeleiding. Bij omgaan met EHS op de werkvloer spelen veel psychosociale factoren een rol.
Oh ja: zoals uit de foto’s blijkt is afschermingsconcept aangebracht zonder het visuele ‘look-and-feel’ concept van het interieurontwerp te veranderen. Behalve andere bureaulampen is niets te zien van de aanpassingen. Bekijk het op onderstaand filmpje.
https://youtu.be/DmKO2WKr6iI
Tenslotte
De omgevingsdienst heeft haar verantwoordelijkheid genomen als goede werkgever. Dat verdient een felicitatie! En…elektromagnetische velden zijn nu in beeld als Arbo-aandachtspunt.
Wij voorzien dat deze nieuwe omgevingsfactor steeds meer een rol zal spelen bij vitaliteit op het werk.
Ken jij ook medewerkers met vage, onverklaarde klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieverlies op kantoor?
Zoek dan uit of elektrogevoeligheid wellicht een rol speelt. In dat geval kunnen eenvoudige tips al helpen!
Neem gerust contact met ons op.
www.emvion.nl/contact/
Zie verder de link bovenaan
Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie