Elektriciteitskabel voor je huis langs, een mogelijk probleem met het magneetveld

donderdag, 10 augustus 2017 - Categorie: Verhalen

Ervaring van vandaag
10 aug. 2017

Bij iemand een stroomkabel onder de grond een paar meter voor het huis langs. Daarboven is 500 nT gemeten. In het huis waarden boven de 100 nT (onafhankelijk of alle stoppen in huis waren afgeschakeld of niet, wel met alle apparaten uit). Echter op de bovenverdieping en zolder waarden boven de 100 nT. Het externe storende magneetveld neemt dus kennelijk langzamer af dan lineair met de afstand. Waarom begrijp ik niet. Misschien heeft het iets te maken met de leidingen in huis die als secundaire antennes zouden kunnen fungeren. De aardleiding zelf is wel prima in orde, 3 ã 4 ohm met apart geslagen aandpin. Wie heeft een suggestie? Dit kan trouwens een groot probleem voor EHS-ers zijn omdat magneetvelden vrijwel niet af te schermen zijn. De betreffende bewoonster is in ernstige mate elektrogevoelig en in het huis zijn veel maatregelen genomen waardoor de RF en LF velden, behalve het genoemde LF magneetveld, zeer laag zijn.

Bovenstaande ervaring sluit aan op een verhaal op Facebook van 6 aug.:

Valt er iets te doen aan hoge magneetvelden in huis?
- fluctuerend op verschillende momenten soms even rond de 40-60 nT, maar meestal tussen de 150 en 400 nT.
- Ook als de hoofdschakelaar uit is gezet blijft het rond de 300-400 nT, wordt dus niet veroorzaakt door eigen apparatuur.
- geen hoogspanning in de buurt
- gewone woonwijk
- industrieterrein op circa 400-800m
Tips en adviezen zijn welkom.

Kortom, je kunt van alles in je huis doen, geleidende verf, aparte geleidende vitrage, of HR++ glas, alles bekabeld, dus geen draadloze apparatuur in huis, en dan kun je toch nog met die kabel in de straat voor je huis zitten; en die kabel kun je niet doorknippen. De vraag is: waarom neemt het magneetveld met toenemende afstand langzamer af dan lineair?


Dezelfde dag een mogelijke verklaring van een lezer van deze site:


Beste, stop umts.
Elektriciteitskabel voor je huis langs, een mogelijk probleem
donderdag, 10 augustus 2017 - Dossier: Ervaringen burgers.

Ik kan wel een verklaring geven voor het gemeten veld uit de straatkabel.

Het was heel gebruikelijk om bij huis aansluitingen Aarde en nul van de voedingskabel aan te bieden (TN-C stelsel).de klant plaatst een ondersteunende aarde.
Als de woningen langs zo een kabel ook een eigen aardpen hebben die in de meterkast met deze combi aarde+nul is doorverbonden, dan gaat een deel van de stroom in de nulleider ook tussen de aardpennen van de verschillende woningen lopen.

Het zou zo moeten zijn dat de stroom in een kabel heen en ook weer terug door die zelfde kabel loopt, echter als er een deel door de bodem loopt zullen de velden in de kabel elkaar niet meer opheffen.

Bijkomend nadeel is dat dit vooral bij de hogere harmonischen optreed, en dat is nu net waar we het meeste last van hebben.

Ik heb zelf 0,5 Ampere van deze lekstroom gemeten tussen de nul+aarde verbinding van de straatkabel en mijn aardpen.

De velden zij bij mij ook tussen 30 en 100 nTesta.

Oplossing is dat ieder een eigen aardpen heeft die niet meer gekoppeld zit aan de nul+aarde in de straatkabel.(TT stelsel)
Nu is het zo dat bijvoorbeeld Stedin sinds 1-4-2009 geen aardverbinding meer aanbied, maar er worden geen gevallen omgebouwd.

Het is jammer dat energie bedrijven niet mee werken aan de oplossing voor deze problemen.

Met vriendelijke groet:
J. v.d. B.

Met mijn reactie:

Inderdaad een mogelijke verklaring als de elektricien(s) hun (zijn) werk niet goed hebben gedaan. Bij één van de twee adressen ken ik de situatie niet en weet ik niet of er een aparte aardpin is geslagen. Bij het tweede adres is er een aardpin geslagen door een mij onbekende elektricien en ik hoorde iets over gekke meetwaarden wat de aarde betreft die ik niet kon verklaren, maar doorverbinden van de nieuwe aardpin met de nulleiding zou inderdaad de verklaring kunnen zijn. Wordt vervolgd.

Met dank,
L. V.




Lees verder in de categorie Verhalen | Terug naar homepage | Lees de introductie