Hoe zit het met de DECT telefoon?

zaterdag, 09 augustus 2014 - Categorie: Veel gestelde vragen

Oorspronkelijk geplaatst 2007/2008. Gewijzigd 20 juli 2009. Updated 18 aug. 2010 en 29 april 2011 met link Diagnose-Funk.

Nu in groen een update
9 aug. 2014,
omdat de oorspronkelijke verhalen niet meer volledig zijn en deels niet meer juist. Die delen zijn verwijderd. Verder zijn de vorige verhalen ingekort.

Een normaal DECT basisstation dient tegelijk als zender, ontvanger en oplader
en straalt 24 uur per dag met een vrij hoge intensiteit. Dit is te begrijpen omdat het bereik in een open gebied zo'n 300 meter is.
Op de radiofrequente draaggolf zijn 100 Hz pulsen gesuperponeerd. Die pulsen zijn het meest verantwoordelijk voor gezondheidsklachten.
Het oplaadgedeelte zorgt voor extra schadelijke pulsen in het radiofrequente (RF) en laagfrequente (LF) gebied en wel des te meer naarmate de schakeling zuiniger gedimensioneerd is.

Inmiddels zijn er Eco-DECT telefoons die in de Eco-mode plus alleen stralen indien er gebeld wordt, zie:
www.electrohealth.nl/elektronica/productoverzicht .
en
www.vitalitools.nl/ .
Dat is al een enorme vooruitgang.

Meer in detail (met dank aan Charles Claessens):
Basisstations:
DECT: straalt 100% 24/7
ECO DECT: straalt 100% 24/7, alleen verbruikt deze minder elektriciteit.
ECO Mode: dempt 80% 24/7
ECO MODE PLUS: dempt 100% (en straalt dus niet indien er niet gebeld wordt)


Alleen ECO MODE PLUS DECTs zijn dus stralingsvrij, maar echter alleen indien er niet mee gebeld wordt, en die zijn dus via bovenstaande links te koop.
ECO DECTs en ECO Mode DECTS zijn dus niet stralingsvrij en zijn dus niet aan te bevelen!

Zie verder: www.milieuziektes.nl/Pagina67.html .

Het allerbeste is natuurlijk om de DECT telefoon te vervangen door ouderwetse bedrade telefoons die helemaal niet stralen, ook niet als je er mee belt. Die telefoon dient dan wel direct aangesloten te worden op de van buiten binnenkomende telefoonlijn, dus niet via een (evt. stralend) modem ertussen.
Voor adressen waar bedrade telefoons gekocht kunnen worden zie beide bovenstaande links en ook:
www.stralingsvrijwonen.nl/ .
en
www.kijkshop.nl/product/104623/profoon-bureau-telefoon-tx-105/ .

Tot zover de update, hieronder een deel van de vroegere informatie, niet meer actueel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toevoeging 29 april 2011
Voor een uitvoerige (Duitstalige) beschrijving van de ontwikkelingen met betrekking tot DECT-telefoons zie het PDF van onze collega's van DiagnoseFunK op: info.diagnose-funk.org/downloads/df_aeb_dect_web.pdf .

---------------------------------------------------------

DECT Draadloze Telefonie heeft de afgelopen jaren de Nederlandse markt veroverd helaas. Zo'n 80% tot 90% van de Nederlandse huishoudens gebruikt nu een DECT draadloze telefoon. Deze telefoons bieden een voortreffelijke geluidskwaliteit, zijn relatief lastig af te luisteren (overigens wel mogelijk met dure apparatuur) en er kan op grote afstand van het basisstation gebeld worden.Wat veel mensen echter niet weten is dat een DECT Basisstation 24 uur per dag, 60 minuten per uur, 60 seconden per minuut en 100 keer per seconde een signaal verstuurt. Daarnaast is de zendsterkte waarmee dit gebeurt relatief hoog. Sterker nog: Een DECT basisstation dat in het stopcontact is gestoken is (qua resulterende veldsterkte) vergelijkbaar met een GSM zendmast op 20 meter afstand.

Wellicht ten overvloede: Het probleem zit dus in het basisstation, het kastje dat u aansluit op de 220 volt adapter en op het telefoonnet en waar u het handtoestel meestal in oplaadt. Of u nu wel of niet belt, of u het handtoestel nu wel of niet in de lader of basisstation plaatst, of u nu de batterij uit het handtoestel haalt: Het maakt allemaal niet uit. Het basisstation zendt vrolijk door.
In een korte filmopname wordt duidelijk gemaakt hoeveel straling een DECT basisstation geeft. Een toelichting vindt u hier.


Is dit uw woonkamer? 24 uur per dag wordt u aan een flinke dosis straling blootgesteld!
Let op: Deze animatie wordt zo'n 50x vertraagd afgespeeld.


Het onderstaande komt van www.milieuziektes.nl:
Een DECT telefoon is een bron van veel milieuziektes.
Hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, slecht zien, oorsuizingen, onregelmatige suikerspiegels, hartritmestoornissen, maag- en darmklachten, pijn in gewrichten, vreemde trillingen in de benen, het *wegslaan* van een been, kortom alles wat ook in het Freiburger Appel vermeld staat.
Erectiestoornissen en steriliteit horen daar ook bij.

DECT telefoons kunnen een bereik hebben van wel 300 meter, dus die van de buren kan in uw woning ook goed doorkomen.


Baby-Killer
Philips lijkt in te zien dat Nederland overbevolkt raakt en denkt in de DECT Babyfoon de oplossing gevonden te hebben.
Straalt uw baby niet genoeg ? Voor slechts € 185,00 kunt u uw baby laten stralen met zelfs 405.000 uW/m2.
Gebruik hier liever een babyfoon die via bedrading werkt. Wilt u perse draadloos (wat we echt afraden), kies er dan een die gebruik maakt van niet-gepulste straling.

Verdere bronnen:
* Duitstalige gedetailleerde uitleg DECT en CT-1 en CT-2
* 1000 artsen in brandbrief: DECT-telefoons gevaar voor de volksgezondheid
* Mei-nummer GezondheidNieuws: Onderzoek toont aan: DECT-telefoons gevaar voor de volksgezondheid

Informatie over technische aspecten DECT:
* DECTWeb.com: ontstaansgeschiedenis, details


Technische details DECT
Het DECT basisstation zendt 24 uur per dag een digitaal en gepulst (100 Hz) signaal. Het is vooral het digitale en gepulste aspect waar het menselijk lichaam erg slecht tegen kan. Omdat het basisstation continu zendt, geeft dit een erg hoge belasting voor het lichaam. De handset zendt alleen tijdens een werkelijk telefoongesprek.
De zendsterkte van het basisstation bedraagt zowel in rust als tijdens een gesprek 250 mW (miliWatt). De gebruikte frequentie ligt in het gebied tussen 1.880 en 1.900 MHz.
In rust wordt er door het basisstation 100x per seconde (elke 10ms) een 38 us lange puls gezonden op 250 mW.
Wanneer er gebeld wordt, zendt het basisstation 100x per seconde (elke 10ms) een 368 us lange puls. Gemiddeld komt het dan 10 mW.
Veel mensen staren zich blind op dit relatief lage gemiddelde. Het is echter onbekend hoe het lichaam reageert op de hoge pieken en of het zinnig is om het over een gemiddelde te hebben.
Stel: Er wordt iemand onder stroom gezet en wel 480 Volt in korte pulsen van 368 us, 100x per seconde. Het gemiddelde voltage, uitgesmeerd over die seconde is dan slechts 20 volt, maar ervaart het lichaam dat als 20 volt of toch meer als 480 volt ?
Wat is straling en wat betekent ''gepulst'' precies?

Skype / VOIP draadloze telefoons
Skype/VOIP is slechts de achterliggende communicatietechniek met het telefoon-/internetnetwerk. Als het toestel draadloos is, dan is het afhankelijk van de draadloze communicatietechniek hoeveel straling het toestel geeft. Meestal betreft het DECT en dan geeft het exact evenveel straling als een DECT telefoon die op het KPN-net aangesloten wordt. Soms is het Bluetooth en dan is de straling iets minder intens (meestal 100 mW ipv 250 mW) en schakelt ie met een beetje geluk ook uit zodra je niet belt. Meestal wordt duidelijk vermeld of het DECT of Bluetooth is. Als het niet vermeld is, dan kan je van DECT uitgaan.Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie