Welke meter kan ik het beste kopen?

vrijdag, 04 januari 2008 - Categorie: Veel gestelde vragen

Een goede meter zou aan de volgende eisen moeten voldoen:

* Geluidsweergave zodat je kunt horen wat voor stralingsbron het is (GSM/UMTS/DECT,etc)

* Richtinggevoeligheid zodat je kunt aanwijzen waar een mast of DECT telefoon staat (welke buurman)

* Gevoeligheid, zodat de meter ook lage intensiteiten weer kan geven. In de slaapkamer is een waarde van maximaal 1 uW/m2 nodig. Als een meter pas vanaf 10 uW/m2 begint te meten, is dat lastig.

Zie het PDF bestand voor het reeds 2 jaar oude overzicht. pdf/hfmeters.pdf

Editors Choice: De HF-35C meter van Gigahertz is de beste keus op dit moment. Zeer gevoelig, richtinggevoelig, goede geluidsweergave, batterijen gaan erg lang mee. Wil je ook C2000/Tetra, Digitenne en straling van radio- en televisiezendmasten kunnen meten, dan heb je het duurdere broertje nodig, de HFE-35C of de nog duurdere modellen.

Update 4 januari 2008: Spectran rev. 3 toch niet goed?
Volgens de Duitse Burgerwelle e.V. is de Aaronia Spectran nog steeds flink problematisch, ook bij revisie 3. Zie www.buergerwelle.de/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=58 voor meer informatie en films. Er is overigens de nodige controverse over de objectiviteit van de Burgerwelle hierin, omdat er een polariteit lijkt te zijn ontstaan tussen Gigahertz- en Aaronia-aanhangers. Charles Claessens van Milieuziektes is tevreden over de nieuwste revisie 3 van de Spectran en van diverse bezoekers hebben we ook positieve signalen gehoord.
Een complete discussie hierover is hier te vinden: www.ralf-woelfle.de/elektrosmog/forum/forum_entry.php?id=8404&page=1&category=0&order=time . En hier is er een wetenschappelijke test van de Spectran rev. 2 te vinden: www.elektrosmog.de/Spectran_Gutachten.htm#b1 . Prof. Ruzicka gebruikt de Spectran ook naar volle tevredenheid, zie www.mikrowellensmog.info/messen.html .

Update 28 september 2007
De nieuwe revisie 3 van de Aaronia Spectran meters schijnt voor een flinke verbetering gezorgd te hebben. Deze meter wordt binnenkort getest en een verslag is verschenen in Bitje van november 2007 ( www.hetbitje.nl/bitje2711f.pdf ).

Update 24 september 2007
Aanrader: Stichting Milieuziektes heeft een pagina op de website gewijd aan de keuze van de ''beste''stralingsmeters, afhankelijk van de doelstellingen. Zie www.milieuziektes.nl/Pagina12a.html .

Update 2 juli 2007
We ontvingen het volgende bericht:
''De Stg. Stralingbewust heeft momenteel 3 meters te koop: FA106,306,505. Geadviseerd en controleerd door woonbioloog Frank Bonte. Het topmodel de FA505 heeft nu 3 inwendige antennes voor de verschillende bandbreedtes. Het bereik loopt daardoor van 300MHz (C2000) tot 3000 MHz, tevens is meten van LF E+M velden mogelijk. o.a. grafisch display (signalen nu zichtbaar), uitgang voor FFT , uitstekend geluid , zeer bedieningsvriendelijk, accu. Geen tussenhandel daardoor prima prijs/kwaliteit verhouding (170,00-370,00)''
Specificatie's zie: www.nulpuntenergie.net/stralingmeter/
De meter is door StopUMTS nog niet getest, maar de specificaties zien er zeer goed uit.

Update 5 mei 2006
De Duitse Buergerwelle heeft een Engelstalig verslag op de site geplaatst, waarin ze de twee meest bekende hoogfrequente veldsterktemeters testen.

Lees het verslag hier: www.buergerwelle.de/pdf/test_high_frequency_measuring_instruments.pdf

De meters van Gigahertz komen er zeer goed vanaf, die van Aaronia (Spectran) blijken nagenoeg onbruikbaar.

Er zijn meer betaalbare HF-meters dan alleen de Aaronia Spectran en de Gigahertz serie.

De vroegere Aaronia HF Detektor II Profi was ''een nauwkeurig meetapparaat om hoogfrequente elektromagnetische velden te meten, voor een lage prijs!'' volgens Het Bitje van september 2002. Tot voor kort was die oude Aaronia HF Detektor II Profi nog bij Aaronia verkrijgbaar. Hij kreeg de bijnaam 'de schroevendraaier').

Het Bitje heeft meerdere nummers gewijd aan de vergelijking van stralingsmeters. Al deze uitgaven zijn te vinden als .pdf-file op www.milieuziektes.nl bij 'Het Bitje'.

Verreweg de goedkoopste stralingsmeter is de Sensory Perspective. Hij kost 90 euro en geeft alleen geluid. De Volkskrant gaf hem in een recensie de bijnaam 'de vis zonder kop'. Hij heeft een aantrekkelijk design, ligt lekker in de hand en vormt als het ware een extra zintuig. Te vinden bij www.detect-protect.nl . Zie ook: UMTS%20in%20de%20media/628 . Nadeel is wel dat er dus geen waarden af te lezen zijn, maar door de hoge gevoeligheid is het een perfect ''extra zintuig''.
Einde update

Opmerkingen
* De Aaronia Spectran is op het moment van schrijven van het PDF-artikel uit het overzicht gehouden, omdat de revisie 1 meters niet functioneel zijn. Ze kunnen onder andere geen DECT meten en de waarden kloppen niet. Daarnaast is de Spectran reeks erg ongebruiksvriendelijk en stoort de antenne-ingang zelfs wanneer er geen achtergrondstraling is. De nieuwere revisies schijnen wat dit betreft flink verbeterd te zijn. Zie de updates hierboven.

Een optie zou nog de HF-Detector Profi II zijn. Die geeft een goed beeld van de totale stralingsbelasting uit alle richtingen, maar is dus niet richtinggevoelig en heeft moeilijke aflezing middels LEDs. Voor electrosensibelen is het wel een zeer goede indicatie omdat de meter erg gevoelig is en de *totale* belasting weergeeft in plaats van de belasting per richting zoals de Gigahertz meters doen. Zie www.aaronia.de .

* De Gigahertz HF-32D is niet in het overzicht opgenomen. De gevoeligheid is niet voldoende voor sensibelen, maar vooral het gebrek van geluidsweergave is een reden om deze meter niet te kopen. Op die manier weet je namelijk helemaal niet met wat voor stralingsbron je te maken hebt.

* De eSmog Spion is een aparte meter. De gemeten waarden zijn niet echt geijkt en erg onnauwkeurig, maar de geluidsweergave is fenomenaal. Omdat de meter ook nog eens laagfrequente velden kan laten horen is dit een leuke alles-in-een meter voor een goede indicatie. Wil je echt weten hoeveel uW/m2 de belasting is, dan kom je uit bij de Gigahertz meters.

* De FA-100 meter van Nulpuntenergie / www.Stralingbewust.nl heeft een goede prijs-prestatie verhouding, maar geeft zeer onnauwkeurige waarden in het 300 MHz tot 1700 MHz gebied (te ongevoelig, bij 900 MHz vermenigvuldigen met 6x bijvoorbeeld). Wel is de gevoeligheid zeer goed (stuk beter dan de Electrosmog Detector) en kan het dus als goede detector gebruikt worden.
Update sept 06: Inmiddels is deze meter toe aan (opnieuw) een nieuwe revisie en deze werkt volgens de makers een stuk beter. Zie www.nulpuntenergie.net/stralingmeter/ voor meer informatie over de nieuwe FA103 en FA306.

* De Gigahertz meters vanaf HF-35C lijken zeer goed gecalibreerde waarden te geven. Metingen van het Agentschap Telecom bevestigen vaak de meetwaarden van de Gigahertz meters.

* Voor laagfrequente elektrische en magnetische velden zijn weer andere meters nodig. De eSmog spion is heel aardig hiervoor, maar geeft geen exacte veldsterkten weer. Specifieke laagfrequente meters van Gigahertz zijn hier beter voor geschikt. Zie www.vitalitools.nl .
N.B. Laagfrequente meters zijn nodig voor het meten van magnetische velden van transformatoren, televisies, computers en andere elektrische apparatuur. en voor elektrische velden van apparatuur en stroomleidingen.
.

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie