Straalt een GSM telefoon ook als je er niet mee belt

maandag, 12 december 2005 - Categorie: Veel gestelde vragen

Een GSM telefoon waar niet mee gebeld wordt, maar die wel aanstaat, geeft om de zoveel tijd (1 tot enkele minuten) een signaal van een paar seconden om aan de zendmast(en) uit te leggen waar hij zich bevindt.

Als je in een bewegend voertuig zit, zoals een auto of trein, zal de telefoon vaker een signaal sturen, omdat er relatief snel verschillende zendmasten gepasseerd worden. Grofweg: Des te sneller je beweegt en/of des te hoger de dichtheid van zendmasten, des te vaker een synchronisatiesignaal gestuurd zal worden.

De totale blootstellingstijdsduur is dus relatief laag vergeleken met de blootstellingstijdsduur van een 24 uur per dag stralende zendmast in de buurt, maar desalnietemin is er bij het dragen van mobiele telefoon toch een verband gelegd met verminderde spermaproduktie en verlaagde snelheid van spermacellen bij mannen die de telefoon in hun broekzak bij zich dragen. Zie onderzoeken op de site. Onderzoeken/83 .

Een mobieltje ligt meestal tegen je lichaam aan (in broekzak of binnenzak vest/jas) en omdat de stralingsintensiteit kwadratisch afneemt (als afstand 2x zo groot, dan intensiteit 4x zo klein, als afstand 4x zo groot, dan intensiteit 16x zo klein, etc) is de blootstelling van een mobieltje qua stralingsintensiteit juist erg hoog (zo'n 1 tot 10 miljoen microWatt per vierkante meter, oftewel 1 tot 10 Watt per vierkante meter), terwijl de blootstelling van een zendmast (met een veel groter zendvermogen) in de orde van grootte ligt van 100 tot 100.000 microWatt per vierkante meter (in de praktijk meestal paar honderd tot paar duizend uW/m2 met uitschieters naar enkele tienduizenden uW/,2).



Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie