Maar mijn computer geeft toch 10x zoveel straling als een zendmast?

woensdag, 13 juli 2005 - Categorie: Veel gestelde vragen

De straling die van een computer of andere huishoudelijke apparatuur afkomt is een heel ander soort straling dan die van zendmasten voor mobiele telecommunicatie.

Laagfrequente elektrische en magnetische velden komen o.a. van een computer en de monitor, maar die hebben heel andere eigenschappen dan hoogfrequente electromagnetische straling. Vooral transformatoren zoals in voedingen en adapters geven sterke laagfrequente magnetische velden en alles waar stroom door loopt geeft laagfrequente electrische velden. Op een paar meter afstand is het magnetische en elektrische veld echter al relatief zwak, tenzij er sprake is van erg hoge voltages (hoogspanningsleidingen) of van grote transformatoren (transformatorhuisjes).

Straling van mobiele telecommunicatiemiddelen, zoals bij DECT, GSM, UMTS, C2000 en WiFi/WLan is echter hoogfrequent en wordt via een antenne de ruimte in gestraald.

Op vele meters afstand heb je nog steeds een flink blootstellingsniveau en daarnaast wordt gepulste modulatie gebruikt (bij DECT 100Hz) waardoor het veel meer biologische effecten geeft bij veel lagere intensiteiten dan (ook hoogfrequente) straling van radio/tv zendmasten.

Het vergelijken van de (laagfrequente) straling van computers en de (hoogfrequente) straling zendmasten is als het vergelijken van appels en peren..

Tevens is het vergelijken van de niet-gepulste hoogfrequente straling van radio- en televisiezendmasten met de hoogfrequente wel-gepulste straling van moderne mobiele telecommunicatiemiddelen ook als het vergelijken van appels en peren.

Een voorbeeld van een studie die dit aantoont: Onderzoeken/201 .

In deze studie wordt aangetoond dat een gepulst signaal wel de hersengolven aantast, maar een ongepulst signaal van dezelfde sterkte heeft schijnbaar geen enkele invloed op de hersengolven.



Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie