Is WiFi een aflopende techniek door de overbelaste 2,4 GHz band?
zaterdag, 30 januari 2010 - Categorie: Veel gestelde vragen
Geplaatst 27 jan 2010, update en laatste wijziging 30 jan 2010.
WiFi is niet meer wat het was. Kabels wel.
Het komt steeds vaker voor dat er teveel draadloze WiFi netwerken zijn op de 2,4 GHz band. Vanaf het moment dat ADSL providers het leveren van een wireless modem standaard, of tegen geringe meerkosten, aanboden is het aantal WiFi netwerken exponentieel toegenomen. In een wijk met vrijstaande huizen die elk 10 meter uit elkaar staan komt het probleem zelden voor maar de meeste mensen wonen in rijtjeshuizen en flatgebouwen. Door die dichtheid zijn er nu op veel lokaties meer dan 10 draadloze netwerken tegelijkertijd actief. Ook kabelproviders leveren steeds vaker een draadloos accesspoint mee met het modem voor het geval u in de achtertuin wilt internetten.
WiFi voor 2,4 GHz is nooit ontworpen om zo massaal toegepast te worden. Een WiFi kanaal is 22 Mhz breed. In de 2,4 GHz band is 85 MHz beschikbaar voor vergunningsvrije draadloze communicatie over korte afstand. Dit betekend dus dat er op 1 locatie 3 netwerken storingsvrij en 4 netwerken met geringe storing gelijktijdig actief kunnen zijn. 5 WiFi netwerken actief heeft gegarandeerd een negatieve impact op de doorvoersnelheid en vanaf 6 WiFi netwerken is het mogelijk dat geen enkel netwerk meer stabiel werkt. Dit is afhankelijk van de afstand tussen de accesspoints en hun gebruikers en op welk kanaal elk netwerk is afgestemd.
Feit is dat er niets beter is dan een ouderwetse netwerkkabel. Niet alleen geven kabels minder straling maar ze zijn ook nog eens veel stabieler en de kans op storing is nihil. Dit is een mooie tweede reden om mensen te overtuigen weer terug te gaan naar kabels. Kabels zijn ook klaar voor de toekomst want de standaard UTP kabels die nu in de winkel te koop zijn kunnen al een doorvoersnelheid van 1 Gbps aan en er is al een techniek die er zelfs 10 Gbps over kan versturen.
802.11n, de laatste WiFi standaard, haalt in theorie 300-600 Mbps maar in de praktijk blijkt 100 Mbps netto het maximaal haalbare onder ideale omstandigheden (namelijk 1 gebruiker op een afstand van 10 meter in dezelfde ruimte zonder andere accesspoints in de buurt). De meeste mensen hebben meerdere muren in hun huis en daardoor wordt de snelheid behoorlijk beïnvloed. Nu al bieden de meeste kabelproviders snelheden van 50Mbps en ADSL aanbieders zijn bezig met het upgraden naar VDSL, een nieuwe techniek die een vergelijkbare snelheid mogelijk maakt. Ook worden nieuwbouwhuizen steeds vaker direct voorzien van glasvezel. Binnen enkele jaren is een vaste internetaansluiting van meer dan 100 Mbps normaal en zal ook 802.11n niet meer snel genoeg zijn voor internet.
De 5 GHz band biedt voor WiFi nog wel mogelijkheden en zal in de toekomst ook meer gebruikt worden. Nu al worden laptops standaard uitgerust met een draadloze netwerkkaart van het type abg (2,4 en 5 GHz tot 54 Mbps) en de duurdere met het type abgn (2,4 en 5 GHz tot 300 Mbps). De accesspoints die op 5 GHz werken blijven echter voor de gewone gebruiker net iets te duur. Er is al een nieuwe techniek in de maak genaamd 802.11 VHT die draadloos snelheden van 1 Gbps mogelijk moet maken. Deze zal op z'n vroegst in 2012 op de markt komen.
Afgezien van de straling is het wel grappig dat je tegenwoordig overal en nergens kunt internetten en films kunt bekijken via de duizenden WiFi hotspots en anders via het UMTS netwerk. Maar net als dat er niets beters is dan een film bekijken op het witte doek in de bioscoop gaat er niets boven een vaste computer met een groot scherm met een snelle bedrade aansluiting. Naast een betere ervaring is het ook nog eens een stuk gezonder.
De momenten dat u geen computer met een bedrade internetaansluiting bij de hand hebt kunt u een andere draadloze techniek gebruiken genaamd sociale communicatie. Deze draadloze techniek blijkt, in tegenstelling tot alle communicatietechnieken op basis van elektromagnetische velden, niet schadelijk te zijn. Sterker nog, sociale draadloze communicatie blijkt zeer bevorderlijk voor uw gezondheid en die van anderen.
Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie