dinsdag, 01 december 2009 - Categorie: Veel gestelde vragen

Over dat onderwerp ontving de redactie van Stopumts de onderstaande bijdrage van een ervaringsdeskundige:

WIFI MET MINDER STRALING

Hoe reduceer je straling in je huis of bij de buren ?

Op een bijeenkomst over stralingsklachten vertelde een man dat hij na een verhuizing nog steeds last had van stralingsklachten. Hij kon maar niet vinden waar het vandaan kwam totdat hij het modem nog eens controleerde. Hij had voor de verhuizing de straling van een draadloos modem via de software uitgezet en alles verbonden met draad. Maar als je de stekker eruit haalt kan het gebeuren dat het modem stiekem weer op 'stralen' springt. Na het uitzetten waren de klachten verdwenen.
Dit is de aanleiding om wat meer te schrijven over draadloze modems/WIFI en routers.

Veel mensen hebben de WIFI en router dag en nacht aan staan. Zij denken dat dit ongeveer hetzelfde is als de tv en radio aan laten staan. Zonder dat mensen dit beseffen bestralen zij zichzelf dag en nacht en hun buren tot drie huizen verder in een bebouwde omgeving. De WIFI straling is lang niet zo heftig als een Dect telefoon maar heeft het nadeel dat het een hevig pulserende straling is waarvan bekend is dat het klachten kan geven vooral bij elektrogevoelige mensen. Op open terrein is het bereik van Wifi soms 100 meter.

Het is belangrijk om 's nachts de computer uit te zetten maar ook om het draadloze router/modem uit te schakelen. Het mechanisme is : de router/modem is de constante zendantenne en de computer en laptop zijn de ontvangers. Na het uitzetten mogen er geen lichtjes meer te zien op het modem /router zijn want anders is het apparaat nog actief.

Een opmerkelijk nieuwsfeit is dat in Israƫl er een voorstel is van het ministerie van Volksgezondheid dat er geen reclames meer voor WIFI modems en draadloze routers en Dect telefoons in kranten mogen staan omdat het Ministerie van Volksgezondheid niet wil aanmoedigen dat burgers sterke antennes in huis hebben.
We hebben gemerkt dat de meeste mensen geen idee hebben hoe ze de straling van draadloze modem/router lager konden instellen.

Hierbij een paar tips om straling te reduceren:

1.Dit is de belangrijkste maatregel. Je kan de standaard instelling van 100 % intensiteit naar minder instellen. Intensiteit betekent simpel gewoon straling. Soms is op 60 % instellen al genoeg, zo reduceer je ook het aantal meters bereik. Dit is even experimenteren hoe het bereik in huis is en waar je overal internet gaat gebruiken. Intensiteit instellen is te vinden op het configuratiescherm.

2. Je kan via de software de draadloze functie uitzetten en vervolgens alleen verder gaan met bedraad. Je gaat naar het configuratiescherm en zoek dan het modemplaatje op. Je kiest dan voor bedraad. Dan maak je weer een kabelverbinding met je computer Maar bij een stroomstoring of de stekker eruit halen springt de software soms weer automatisch op stralen. Dit zou je dan regelmatig moeten controleren.

3. Je kan bij sommige modems de antenne eraf schroeven en dan doet internet het nog een paar meter ver. Dit is per merk verschillend.

4.Je kan je laptop instellen op een tijdslimiet of instellen op automatisch verbreken van internet. Maar dan nog moet je het modem/router handmatig uitzetten s nachts. Dit bespaart ook elektriciteitskosten.

5. In de software kun je de functie modem zoeken op DHCP aanzetten. Alleen als de laptop/computer aanstaat is er een draadloze verbinding met straling. Soms is alleen het ontvangen uitgezet.

6. Het modem 's nachts uitzetten. Hierover staat ook niets in de handleidingen en de meeste mensen laten het modem aan. Dit zijn onnodige zenduren wat ook nog elektriciteit kost ! Alleen de computer en laptop uitzetten is niet voldoende. Duurdere modems hebben soms een aan/uit knop. Goedkopere modems hebben meestal geen aan/uit knop dan moet je de stekker eruit trekken. Als alle lichtjes uit zijn kun je er zeker van zijn dat alle straling weg is.

6. Voor mensen die NIET technisch zijn. Hout is een isolerend materiaal en het houdt de straling voor ong. 50 procent tegen. (dat is onvoldoende, een koekblik werkt beter - redactie). Inpakken met aluminiumfolie wil ook helpen. Je moet hem bijna helemaal inpakken anders helpt het niet.

Als je wilt kijken hoeveel modems er actief zijn in de buurt dan kan je naar het Configuratiescherm gaan, dan naar Netwerkcentrum klikken gaan en dan naar Netwerken beheren. Je kunt zien hoeveel buren een WIFI hebben. In een flat kan dit oplopen tot wel ong. 10 signalen. Het merk Linksys werkt met modems met aanduidingen G en N op de verpakking.

Je hebt een modem van Linksys met een G functie. Dat is tot 50 meter ver straalwijdte vermogen. Of je heb modems met een N functie. Dat is tot 100 meter ver vermogen. Soms nog verder. Maar vraagt geen enkele fabrikant of consumentenbond zich af of dit werkelijk gebruikt wordt ?

Het merk Sitecom heeft sinds kort modems met wisselende antennesterktes en wel voor huizen met 1 etage of voor 2 etages of 3 etages. Het verheugende is dat het Sitecom modem 1 knop heeft waar je alle straling dus de internetverbinding mee uit/aan kunt zetten. De Fritzbox heeft hetzelfde principe.

De meeste mensen in Nederland wonen in een flat van ongeveer 80 m2 dan is een kleinste antenne genoeg. Er zijn mensen die na enkele jaren intensief gebruik van een WIFI modem en/of Dect draadloze telefoons in huis de gekste klachten hebben: eczeem, acne, of oorsuizingen, bromtonen, depressies of vermoeidheid en slapeloosheid, veel spierklachten of meer griepperiodes, meer pukkeltjes in het gezicht, lichtgevoeligheid, hoofdpijn of nog ergere klachten.

Men zal eerst niet geloven dat dit door draadloze technologie kan komen maar dit is helaas wel zo. De straling werkt in op hormoonspiegels. o.a. melatonine. Hierover zijn ook wetenschappelijke studies te lezen op www.stopumts.nl Meestal is men de eerste jaren ongevoelig voor straling maar dit kan later omslaan.


Technische details:
WIFI zit op 2.412-2.485 Ghz Het carriersignaal is gepulst en gemoduleerd op 10 Hz De maximale meetwaarde tijdens dataoverdracht (burstmode) kwamen uit op 13.000 uW/m2.
Voor WIFI geldt voor ons dat er geen veilig gebruik van kan worden gemaakt op basis van de huidige toepassing met laptops.

HOE REDUCEER JE VERDER STRALING IN HUIS

Een groep van 40 Nederlandse artsen heeft dit jaar gewaarschuwd tegen te veel straling in de woonomgeving in een manifest. Zij adviseren het voorzorgsprincipe, dit is een bedrade telefoon en een bedraad modem te nemen. Maar hoe kun je verder bestaande draadloze apparatuur veranderen naar minder stralingsbelasting ?

Als je in een groot huis hebt met veel afstand tot het draadloze modem en de Dect basisstation heb je minder snel klachten en minder hinder van straling van buren. Ga niet in de eerste anderhalve meter rondom een Dect basistelefoon en WIFI modems/routers zitten of slapen. Dit is de hoogste stralingsbelasting en een gevarenzone. Daar zijn duizenden microvolt te meten met een stralingsmeter. Deze straling gaat ook makkelijk door tussenmuren heen. Dus zeker geen Dect telefoon in de slaapkamer maar een bedrade telefoon. Er zijn nu stralingsarme dect ECO telefoons van AEG en Siemens en op internet te verkrijgen zijn. (Stopumts adviseert uitsluitend telefoons aan een draadje te gebruiken - redactie) Het probleem is soms met een combi abonnement dat bij uitzetten van het modem de telefoon ook uit is.

We weten niet hoe je dit probleem kunt oplossen. Soms lukt het wel met een splitter ertussen. Als je belt met GSM en Dect telefoons is er altijd een piekbelasting qua straling. Je zou zeker voor lange telefoongesprekken een vaste telefoon in huis moeten hebben. Dan heb je helemaal geen stralingsbelasting.

Scholen en ziekenhuizen zouden uit voorzorg ook geen WIFI moeten aanschaffen. Gelukkig is de EU nu ook bezig met het voorzorgsprincipe voor kwetsbare groepen en binnenkort zal er door de EU een voorstel komen om verplicht op verpakkingen te vermelden hoeveel straling het apparaat afgeeft in de zgn. SAR waarden. Dit staat nu wel in de gebruiksaanwijzing. Veel jongeren slapen met een GSM aan onder hun kussen. Dit is niet aan te bevelen Deze zou je een meter van je bed moeten leggen en liefst helemaal uitzetten tijdens de nachtrust. De SAR van GSM's kun je nalezen op www.handywerte.de

V.M. (naam bij redaktie bekend) okt.2009

Aanvullende opmerking Stopumts:

U kunt de draadloze (WIFI, router...) stralingen tijdens de nachtrust eenvoudig stoppen door er een stroomonderbrekend stopcontact (met een 'on & 'off' knop) tussen te plaatsen. Let u er wel op dat de stroomonderbreking soms de software reset d.w.z. dat u bij het inschakelen de zendfunctie weer moet de-activeren.

Bovenstaande file is nu 7 jaar oud. Inmiddels zijn er JRS Eco-WiFi routers, zie
www.electrohealth.nl/pcat/stralingsarme-wifi-routers-jrs-eco-wifi/
en zijn er DECT telefoons waarvan de basisstations in de Eco-mode plus alleen stralen tijdens het telefoneren. Maar bij voorkeur dienen bedrade verbindingen gebruikt worden, die helemaal geen straling geven.

jan. 2017