Wat betekent E-Call, hoe werkt het en en wat voor invloed heeft het?
vrijdag, 18 september 2009 - Categorie: Veel gestelde vragen
E-Call - Een Alarmerende Ontwikkelling
De Europese Commissie heeft weer iets nieuws bedacht. Of eigenlijk is het al vrij oud maar zijn er, net als indertijd bij het C2000 systeem, eindeloze discussies over details gaande.
Het betreft het E-Call systeem, iets dat veel mensen waarschijnlijk niets zegt. Het is een systeem dat gepland staat om in 2014 verplicht te worden in elk Europees motorvoertuig. Wanneer je dan een ongeluk begaat dan neemt het systeem automatisch via het GSM netwerk contact op met de alarmcentrale. De hulpverlener kan dan nagaan of de personen in het voertuig nog aanspreekbaar zijn. Het systeem is zo ontworpen dat er ook andere gegevens mee kunnen worden meegestuurd zoals:
- De GPS coördinaten zodat de hulpverleners sneller ter plaatse kunnen zijn - Gegevens over het voertuig (type, aanwezigheid evaarlijke stoffen etc)
- Gegevens over de crash (frontaal, zijkant, hoeveel airbags uitgeklapt etc)
De vraag is of het E-Call systeem contact gaat houden met het GSM netwerk of pas contact zoekt na het begaan van een ongeluk. Dit is nog niet bekend en hangt af of gebruik wordt gemaakt van een SIM-kaart. Wanneer dit het geval is zal het E-Call systeem, net als een gewone mobiele telefoon in standby, contact houden met het netwerk. Dit betekent dat elk uur, tot mogelijk enkele keren per minuut als het voertuig in beweging is, sterke electromagnetische velden uitgezonden worden om van mast te wisselen of de mast te melden dat het toestel nog steeds actief is.
Ook is het de vraag of het systeem volledig uitgeschakeld wordt wanneer de motor niet draait. Zo niet dan gaan dus alle geparkeerde voertuigen in het land elk uur één voor één de masten vertellen dat ze er nog steeds zijn. Naast het feit dat het totaal niet onder de noemer groen denken valt omdat er veel energie verspild wordt, komt er ook veel meer straling.
En wat gebeurt er als je met je voertuig buiten bereik bent van het GSM netwerk? Of een nog belangrijkere vraag, wat als je een ongeluk begaat buiten het bereik van het GSM netwerk? Ben je dan in overtreding?
Als dit systeem verplicht wordt is dus niemand in zijn voertuig of in de buurt ervan meer veilig voor straling zonder drastische afschermingsmaatregelen te nemen. Tevens kan altijd nagegaan worden waar je voertuig zich bevindt. Er zijn al plannen om het rekeningrijden op eenzelfde manier te gaan toepassen. In hoeverre dit gecombineerd gaat worden met het E-Call systeem is niet bekend.
Vreemd is ook dat men alleen voor GSM heeft gekozen en niet voor UMTS of beide. Wellicht dat dit nog verandert maar tot nu toe is daar nog niets over bekend. Het is namelijk de bedoeling dat zodra UMTS landelijk dekkend is iedereen naar UMTS omschakelt. Zodoende kan GSM snel afgebouwd worden en kunnen de frequenties die daarbij vrijkomen voor UMTS ingezet worden zodat de beperkte bandbreedte beter benut kan worden.
Of het E-Call systeem juist levens gaat redden is nog maar de vraag. Mensen die klachten krijgen bij straling maar dat nog niet weten zullen mogelijk eerder de kans op een ongeluk krijgen door de periodieke GSM straling van het E-Call systeem dat het welbevinden negatief beïnvloedt en de concentratie tijdens het rijden verslechtert. Electrogevoeligen die zonder problemen willen blijven autorijden zullen hun auto dusdanig moeten afschermen dat ze geen hinder ondervinden van het ingeschakelde E-Call systeem.
Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie