Hoe zit het met de straling van spelcomputers? (Upd+Ext)

dinsdag, 23 juni 2009 - Categorie: Veel gestelde vragen

Spelcomputers, het plezier straalt er vanaf!

De moderne spelcomputers, ook wel game-consoles genoemd, stralen vandaag de dag er lekker op los. Draadloos is de mode, dus kunnen de game-consoles moeilijk achter blijven.

Ouders slepen voor kinderen zonder het te weten een scala aan electrosmog producerende apparaten in huis.
Zowel de Nintendo Wii als de Sony Playstation 3 zijn voorzien van Bluetooth functionaliteit. Verder zijn de Nintendo DS en Playstation Portable voorzien van WiFi functionaliteit maar deze is 100% uit te schakelen met een knopje aan de zijkant van het apparaat. Mogelijk is dit gedaan omdat apparatuur in ziekenhuizen en vliegtuigen gestoord kan worden door draadloze apparaten die zenden. Om deze apparaten toch in dergelijke omgevingen te kunnen gebruiken zijn ze voorzien van een schakelaar waarmee de zender uitgeschakeld kan worden.

De nieuwste game-consoles ,de Nintendo Wii, Sony Playstation 3 en de Microsoft XBOX 360 www.xbox.com/NL-NL/ . (!) werken anders. De controllers werkten bij de oudere consoles in de meeste gevallen met een kabel hoewel er ook al draadloze controllers waren voor de Nintendo Gamecube, Sony Playstation 2, Microsoft XBOX. De zend/ontvangst-module zat echter niet in het apparaat maar werd met een soort dongle aan de poort gehangen waar je normaal de bedrade controller op aansluit.

Nintendo, Sony en Microsoft. Nintendo en Sony hebben beide aangegeven dat de bluetooth functie altijd aan staat en voor zover bekend niet volledig uitgeschakeld kan worden.
Microsoft beweert dat de XBOX controllers met infrarood zouden werken, maar alle controllers werken echter met Radiofrequente straling op 2,4 GHz.

Van de Nintendo Wii was te verwachten dat bluetooth altijd ingeschakeld is aangezien de meeste spellen afhankelijk zijn van de draadloze Wii controller en deze werkt uitsluitend met de draadloze bluetooth techniek. Bluetooth uitschakelen zou 95% van alle Wii spellen onspeelbaar maken en de funcionaliteit van de overige Wii spellen beperken tot het gebruik van een bedrade Nintendo Gamecube controller. Aan de bovenkant van de Nintendo Wii bevinden zich namelijk nog 4 aansluitingen voor bedrade nintendo-gamecube controllers.

Bij de Sony Playstation 3 zou men anders verwachten. Sony brengt namelijk voor de Playstation 3 zowel bedrade als draadloze controllers uit en beide hebben, op het al dan niet draadloze aspect na, exact dezelfde functionaliteit. De reden dat iemand per ongeluk bluetooth uit zou kunnen zetten terwijl die alleen draadloze controllers heeft is gemakkelijk op te lossen door een functie in de bouwen die ervoor zorgt dat de bluetooth functie opnieuw wordt ingeschakeld wanneer je het apparaat inschakelt zonder aangesloten bedrade controllers .
De functie bluetooth uitschakelen ontbreekt echter compleet in de Playstation 3 en zelfs bij gebruik van bedrade controllers is de bluetooth chip gewoon actief.

Aanvullende informatie van Sony: Op de Playstation 3 isde bluetooth-functie niet uit te schakelen, deze functie is nodig voor de Playstation om te werken..
Het draadloze netwerk staat wel standaard uit zolang deze niet ingeschakeld is.
Het is niet bekend dat dit gaat veranderen met een firmware update. Dit zal wel hoogst onwaarschijnlijk, al dan niet onmogelijk, zijn.
Dit betekend dus dat voorlopig elektrogevoeligen, of mensen die gewoon bewust met straling om willen gaan, geen van de 3 populaire consoles kan aanschaffen zonder vervolgens ondergedompeld te worden in een elektromagnetisch veld. De enige oplossingen die men kan bedenken zijn::

1: De console openbreken en de zendmodule handmatig te verwijderen/uitschakelen. Hierdoor vervalt echter de garantie en is de kans groot dat de console fouten gaat vertonen of wellicht helemaal niet meer werkt.

2: De console in een kooi van faraday plaatsen en bedrade controles gebruiken. Geen fraaie oplossing en bijzonder onhandig maar wel effectief.


De Microsoft XBOX 360 werkt met een eigen draadloze techniek omdat Microsoft de bluetooth techniek niet stabiel genoeg vond om goed mee te kunnen gamen. Onbekend is hoe deze draadloze techniek in elkaar zit wat betreft het uitzendvermogen, of het gepulseerd is en hoe het RF signaal verder in elkaar zit. Het zou ook interessant zijn om te weten of de zender in de XBOX 360 zichzelf uitschakelt of uitgeschakeld kan worden als er geen draadloze apparaten actief zijn.
Op een afstand van 2 meter wordt bij de XBOX een straling gemeten van 2000 uW/m2, bovendien lijken de signalen op die van een DECT telefoon. Iemand die gevoelig is voor EM velden merkt na verloop van tijd dat de kinderen van de buren aan het gamen zijn....

Veel mensen denken dat het wel meevalt met bluetooth en andere apparaten die met een relatief laag vermogen zenden over korte afstand. Het is inderdaad zo dat DECT, GSM en UMTS vele malen schadelijker zijn omdat het vermogen minimaal een factor 100 hoger ligt. Daarom is het ook altijd beter om met een bluetooth headset te bellen i.p.v. met de draadloze telefoon welke veel harder straalt.
Er wordt echtre vaak niet bij nagedacht dat bluetooth apparaten zich meestal lange tijd dicht op het lichaam bevinden en dus in dat opzicht een vergelijkbare sterke belasting vormen. Bovendien is bluetooth net als GSM en DECT gepulseerd en is de karakteristiek van het signaal vergelijkbaar.

Alleen de PC blijft over als stralingsvrij alternatief om spellen mee te spelen. Hoewel? Stralingsvrij is een PC nooit geweest want alleen de voeding zorgt al voor behoorlijk wat laagfrequente electrosmog wat voor veel elektrogevoeligen ook een probleem is, maar deze straling is vaak beter onder controle te houden dan de draadloze communicatie-technieken waarbij het juist de bedoeling is dat deze de omgeving bestralen omdat anders de informatie niet overkomt. Ook staat de computer over het algemeen minimaal een halve meter van de gebruiker af en deze afstand is gemakkelijk te vergroten tot enkele meters door gebruik te maken van verlengkabels.

Stopumtsroept daarom iedereen op om in ieder geval Sony e-mails te sturen met het verzoek om de bluetooth functionaliteit volledig uit te kunnen schakelen.
Laat de Sony Playstation 3 de eerste console van zijn generatie zijn die geen schadelijke hoogfrequente elektromagnetische velden produceert. Wellicht volgen Nintendo en Microsoft de Playstation door met een goed alternatief te komen.Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie