Wat is de mening van de gezondheidsraad hierover ?

zondag, 01 augustus 2004 - Categorie: Veel gestelde vragen

De gezondheidsraad adviseert de overheid o.a. op het gebied van gezondheidseffecten van electromagnetische velden. Tot op heden hanteert de raad voor hoogfrequente electromagnetische velden zeer hoge maximale grenswaarden waarbij veldsterkten tot 124x hoger (0.7 V/m v.s. 87 V/m) dan de veldsterkte die bij het TNO COFAM onderzoek (september/2003) gebruikt zijn, toegestaan worden. Tevens adviseert de gezondheidsraad de overheid om geen voorzorgbeginsel toe te passen m.b.t. de plaatsing van UMTS zendmasten.

De Gezondheidsraad kwam in 1997 met het advies genaamd ''Radiofrequente elektromagnetische velden (300 Hz-300GHz)'' met adviesnummer 1997/01.

Hierin wordt gesteld dat er geen niet-thermische effecten in het lichaam optreden, omdat er geen bewijzen voor zijn. Ze vergeten te vermelden dat er op dat moment nauwelijks tot geen onderzoek naar gedaan was.
Omdat er weinig over bekend was, hebben ze blijkbaar besloten om de elektromagnetische straling voor het gemak maar het stempel ''VEILIG'' te geven.

Ze baseren de blootstellingslimiet slechts op de thermische effecten van de elektromagnetische straling. Ze komen tot de volgende blootstellingslimieten voor de algemene bevolking:

GSM 900 MHz 49 V/m
DCS* 1800 MHz 81 V/m

*DSC wordt in de volksmond ook gewoon GSM genoemd.

Dit is respectievelijk 49x en 81x hoger dan de veldsterkte die bij het TNO-Onderzoek in 2003 gebruikt is. Tevens zijn deze veldsterkten nog vele malen hoger dan die bij verschillende andere onderzoeken gebruikt zijn. Denk aan het onderzoek waarbij bestraling door een GSM telefoon zorgt voor een sterfte percentage van 75% onder kippenembryo's. De mobiele telefoon heeft een resulterende veldsterkte van tussen de 1 en 10 V/m. (radio documentaire UMTS%20in%20de%20media/13 ).

Bij UMTS wordt zelfs geadviseerd om een blootstellingslimiet van 87 V/m te hanteren (124x hoger dan bij TNO onderzoek). Daarmee doen ze nog een flinke schep boven de door de (al veel te hoge) ICNIRP geadviseerde limieten. Zie www.milieuziektes.nl/Pagina5.html

Hoe de gezondheidsraad kan concluderen dat er geen aanwijzingen zijn dat UMTS of GSM straling schadelijke gevolgen heeft, is volstrekt onduidelijk. Zoals u op deze site kunt lezen, zijn de aanwijzingen, zo niet bewijzen, van schadelijkheid zeer talrijk. Tevens zijn de aanwijzingen vele malen sterker dan de aanwijzingen enkele decennia terug dat asbest, roken, of Softenon schadelijk zouden zijn.

De geadviseerde blootstellingslimieten van tot 87 V/m baseert de raad op de veldsterkte die in 6 minuten het lichaam 1 graad in temperatuur doet stijgen, alsof de mens een dood stuk biefstuk in de magnetron is.

Deze limieten staan tevens in sterk contrast met het advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad die in 2000 al een maximum van 3 V/m adviseerde. In Nieuw Zeeland wordt zelfs 0,2 V/m als blootstellingslimiet geadviseerd.

Zie blz. 4 van www.wvc.vlaanderen.be/gezondmilieu/fysfact/zendinstallaties.pdf .

Hoewel er na 1997 veel nieuwe aanwijzingen zijn dat hoogfrequente elektromagnetische velden schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als het welzijn van de mens (en dier), heeft de Gezondheidsraad nooit de moeite genomen om het advies te herzien en de blootstellingslimieten fors naar beneden bij te stellen.

StopUMTS vindt dit een zeer kwalijke zaak en heeft de gezondheidsraad gevraagd om een reactie: Waarom worden alle recente studies genegeerd en blijft de Gezondheidsraad bij het standpunt dat hoogfrequente elektromagnetische velden geen invloed op de gezondheid zouden hebben.

De brief is eind juli 2004 verzonden:
Zie pdf/briefgf.pdf .



Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie