Hoe zit het met hoogspanningskabels en transformatorhuisjes ?

zaterdag, 31 juli 2004 - Categorie: Veel gestelde vragen

Hoogspanningskabels van 380 en 220 kilovolt geven ook elektromagnetische velden, maar dan van het laagfrequente type.

Stichting milieuziektes adviseert om minimaal 300 meter afstand te bewaren tot een hoogspanningskabel.

Op 100 meter is er nog een magnetisch wisselveld van 0,4 uT (400 nT, nanoTesla, eenheid voor magnetische veldsterkte). Dit is vergelijkbaar met het magnetische wisselveld op een meter afstand van een werkende magnetron.
Als u op 100 meter afstand van een mast woont, wordt u dus continu, 24 uur per dag blootgesteld aan een magnetisch wisselveld, alsof u 24 uur per dag achter uw magnetron staat.

Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan soortgelijke velden de kans op kanker en vooral op leukemie in kinderen vergroot.

Ook zijn er aanwijzingen dat vermoeidheidsproblemen optreden bij mensen die te dicht in de buurt van een hoogspanningsmast wonen.

Ook hier zou het voorzorgprincipe toegepast moeten worden en zou de overheid c.q. de energieleverancier de mensen die onder of naast een mast wonen uit moeten kopen.

De GGD gaat hier enigzins mee akkoord en adviseert minimaal 100 meter afstand tot een hoogspanningsmast.

De Gezondheidsraad (of zou de Ziekmaakraad een betere naam zijn), stelt dat er niets aan de hand is: Alles is veilig. De 24-uurs blootstellingslimiet is 100 uT (micro-Tesla). U kunt dus net zo goed onder de hoogspanningskabel gaan wonen volgens hen.
Meer hierover in het artikel door Jan van Gils van het Platform GSM en Gezondheidsrisico's. Zie www.mngm.nl/EO_map/TIG-16-12-01.pdf

Zie www.milieuziektes.nl/Pagina12c.html voor meer informatie.

Zie ook www.phys.rug.nl/scienceshop.physics/hoogspan/hoogspan.htm .

Transormatorhuisjes
In transformatorhuisjes wordt hoogspanning omgezet naar 220 volt of naar andere voltages. Daarbij ontstaan sterke magnetische en elektrische velden.

Bij de meeste transformatorhuisjes is het elektromagnetische veld op 2 meter afstand reeds verwaarloosbaar. Zie www.milieuziektes.nl/Pagina12c.html voor meer informatie.



Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie