Wat is elektromagnetische straling en wat betekent ''gepulst'' ?
vrijdag, 30 juli 2004 - Categorie: Veel gestelde vragen
Er bestaan verschillende soorten elektrische verschijnselen.
Een indeling van deze verschijnselen kan als volgt gemaakt worden:
1) Statische velden zoals bij wrijvingselektriciteit en van staafmagneten.
2) Laag frequent elektromagnetisme zoals bij het elektriciteitsnet voor het opwekken van warmte, licht of beweging.
3) Hoog frequent elektromagnetisme zoals bij zenders voor radio en TV, GSM, radar en de magnetron. Dit wordt ook genoemd hoogfrequente elektromagnetische straling.
1: Statische Velden
Brengt men 2 voorwerpen stevig met elkaar in contact en verwijdert men ze daarna weer van elkaar, dan hebben ze beide een elektrisch veld gekregen. Beide elektrische velden trekken dingen aan en stoten ze vervolgens weer van zich af. Dit laatste wordt vaak over het hoofd gezien terwijl dit het meest karakteristieke voor een elektrisch veld is.
2: Laag frequent elektromagnetisme
Bij laag frequent elektromagnetisme gaat het om het maken van een gesloten kring. Drie voorbeelden hiervan zijn:
a) Het elektriciteitsnet heeft een frequentie van 50 Hertz d.w.z dat de spanning van de fasedraad 50 keer per seconde van nul tot maximaal plus en maximaal min verandert. De frequentie is onafhankelijk van de hoogte van de spanning (Volt) en van de stroom (Ampère). Zolang de frequentie van de wisselstroom laag blijft is het magnetische en elektrische veld alleen rondom de draden significant aanwezig. Dit geldt ook voor hoogspanningsmasten ( 350.000 Volt).
b) Een autoaccu: deze heeft een lage gelijkspanning van 12 Volt, men kan er echter krachtige gelijkgerichte magneetvelden mee opwekken en veel warmte laten ontstaan.
c) Een schrikdraadapparaat: de kortdurende hoogspanning heeft op mens en dier een schokeffect. Men kan er echter nauwelijks kracht of warmte mee opwekken.
Hoogfrequente elektromagnetisme
Men spreekt van zenders wanneer de frequentie van het elektromagnetische veld hoog is b.v. 50.000 Hz of meer. Hierbij komt het elektromagnetische veld los van de draad en straalt in principe radiaal de ruimte in. Een gesloten kring, zoals bij de laagfrequente effecten is dan ook niet meer nodig, een draaduiteinde in de lucht is voldoende, dit is de antenne van de zender. Hoeveel elektromagnetische energie de ruimte in straalt hangt af van de spanning en configuratie van de antenne.
Voorbeelden hiervan zijn:
De magnetron, welke op 2450 MHz (oftewel 2.450.000.000 trillingen per seconde) werkt Toepassing is het opwekken van warmte in voedsel. Lekstraling naar buiten wil men zoveel mogelijk voorkomen.
De schotelvormige straalzenders voor de mobiele telefonie (frequentie ~ 2 à 3 GHz). Hierbij wordt tussen twee plaatsen informatie overgedragen.
De verticale staafantenne zenders voor de mobiele telefonie (dipole array antennes), waarbij een nagenoeg horizontale uitstraling plaats vindt om een bepaald gebied te bestrijken.
Wat is gepulste straling ?
Men spreekt van gepulste zendervelden wanneer de HF draaggolf voortdurend kortstondig onderbroken wordt. Bij de mobiele GSM telefonie is de pulsfrequentie 217 Hz en de pulsduur een fractie van een milliseconde, tevens zijn er schakelfrequenties van 8,34 Hz en 2 Hz. Door deze techniek kunnen er meerdere gesprekken per frequentieband plaats vinden.
Bron: Artikel door Jan van Gils van het Platform GSM en Gezondheidsrisico's. Zie www.stralingsrisicos.nl/images/pdf/DE%20INVLOED%20VAN%20ELEKTROMAGNETISCHE%20STRALING%20OP%20DE%20MENS.pdf .
Bij gepulste straling ontstaat er naast het hoogfrequente elektromagnetische veld nog een laagfrequent veld dwars doorheen. Bij GSM dus op 217 Hz. Deze korte pulsen, 217x per seconde worden door het lichaam als mitrailleurkogels ervaren. Er zijn veel aanwijzingen dat gepulste straling veel schadelijker is voor de mens dan ongepulste straling zoals die van bijvoorbeeld analoge FM en TV zenders of walkie-talkies en bakkies.
De meeste digitale vormen van straling zijn gepulst. Denk dus aan GSM (organisatie en datakanalen gepulst), UMTS (organisatiekanaal gepulst), C2000, WiFi en DECT.
Zie voor een tabel van gepulste en ongepulste stralingsbronnen deze lijst: Artikelen/101
Bij het artikel over DECT wordt onder het kopje ''technische details'' nog het een en ander uitgelegd over gepulste straling. Zie Artikelen/99
Meer informatie
Op www.straling.nl/html/watis01.html vindt u tevens een duidelijk antwoord op deze vraag.
Zie www.straling.nl voor nog meer informatie.
Ook dit is een interessant artikel: www.nvs-straling.nl/wetens/nis/elektromagnetisme/elektromagnetisme.asp
Zie www.gigaherz.ch/598/ voor een grafiek waarin weergegeven wordt hoe de elektromagnetische velden zijn rond een GSM zendmast.
Zie vooral Veel%20gestelde%20vragen/529 als u alle details van GSM en UMTS telefoons en basisstations wilt weten.
Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie