Hoe zit het met de studies die aantonen dat EM straling veilig is ?
vrijdag, 30 juli 2004 - Categorie: Veel gestelde vragen
Op de pagina studies.php heb ik me geconcentreerd op studies die aantonen dat elektromagnetische velden een invloed hebben op de menselijk gezondheid of welzijn (welke mijns inziens onafscheidelijk zijn).
Er zijn inderdaad ook veel studies die aan zouden tonen dat genoemde velden volstrekt veilig zouden zijn. Aantonen dat iets volstrekt veilig is, is mijns inziens echter onmogelijk. Daarnaast wordt in deze studies vaak slechts gekeken naar een zeer kleine deelverzameling van de mogelijke effecten. Vaak wordt gekeken naar de thermische effecten (opwarmingseffecten), terwijl die in feite het minst interessant zijn. Vaak zijn de studies achter de schermen gefinancierd door telecom providers en wordt de studie zodanig opgezet dat het niet representatief is voor de werkelijke situatie. Telecomproviders vragen onafhankelijke onderzoeksinstituten om een onderzoek te doen, met de conditie dat ze alleen naar bovengenoemde thermische aspecten kijken. De uitkomst van deze studies lijkt interessant, maar geeft slechts aan of de thermische effecten van elektromagnetische straling al dan niet schadelijk zijn op de korte termijn. Het geeft geenszins een goed beeld van de veiligheid van EM straling in het algemeen omdat niet gekeken is naar de niet-termische (biologische) aspecten.
Een voorbeeld: Men neme een ballon gevuld met zout water als model voor een menselijk hoofd of lichaam, men zet er een GSM telefoon naast en meet, afhankelijk van de blootstellingsduur hoe warm het water wordt. Na x minuten wordt het water 1 graad warmer en dat is hetzelfde als wanneer je een potje gaat tenissen. Conclusie: Een GSM telefoon is volstrekt veilig (mits je binnen die paar minuten beltijd blijft).
Zie ook onderaan www.milieuziektes.nl/Pagina5.html .
Waarom dit niet opgaat hoef ik niet uit te leggen denk ik, maar dat doe ik toch maar even:
* Er is slechts gekeken naar het thermische (verwarmings) aspect van de elektromagnetische straling, terwijl juist de niet-thermische biologische effecten veel interessanter zijn.
* Een waterballon is verre van een geschikt model voor het menselijk hoofd en de hersenen: Het bestaan (voor zo ver ik weet) niet uit alleen water, maar ook uit bot, kraakbeen en verschillende soorten weefsel.
Uit ander onderzoek blijkt echter dat er tijdens een lang telefoongesprek zogenaamde hotspots in de hersenen ontstaan, waar de temperatuur tot wel 45 graden op kan lopen. Men kan dit overigens niet voelen, omdat de hersenen geen interne zenuwen hebben die dit kunnen registreren.
Zie www.cancer-health.org/Brain_cancer.html voor details.
Zie ook www.milieuziektes.nl/Pagina14.html
En zo worden er nog veel meer ''goocheltrucs'' toegepast bij soortgelijke studies. Zie ook het TNO COFAM onderzoek in september 2003. Daar zaten ook wat kleine onzorgvuldigheden in het studie-ontwerp die de kans sterk zouden vergoten dat er geen significante verschillen zouden voorkomen. Dat er toch significante toenames van symptomen tijdens blootstelling aan UMTS straling waren, was des te opmerkelijker. Wanneer het TNO onderzoek herhaald zou worden met echte GSM- en UMTS zendmasten en de proefpersonen eerst een paar dagen in een stralingsvrije ruimte zouden kunnen verblijven, zou het TNO onderzoek met hoge waarschijnlijkheid tot nog veel opzienbarender resultaten zijn gekomen. Zie onderzoektno.php en tekortkomingentno.php .
Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie